A naturportal.hu-n található Magyarország egyetlen, gyógynövényes látnivalókat tartalmazó oldala <<<<<<<IDE KATTINTS!>>>>>>> Újabb gyógynövényes látnivalóval bővítettük ezt a listánkat, ugyanis 2013. október 30.-án elhelyezték a több mint egymilliárd forintból épülő Ős-Dráva Ökoturisztikai Látogatóközpont és Bemutatóhely alapkövét a baranyai Szaporcán. A látogatóközpont tehát még nincs kész, de várva várjuk, mivel itt is lesz egy olyan hely, ahol a térség gyógynövényei jobban megismerhetőek lesznek. A teljes projektről alább olvashattok:

Rácz András, a Vidékfejlesztési Minisztérium környezet- és természetvédelemért felelős helyettes államtitkára elmondta: a község határában jövő augusztusban megnyíló létesítmény interaktív formában mutatja be a dél-baranyai Ormánság természeti, kultúrtörténeti értékeit és a helyi gazdálkodási hagyományokat.

Lesz itt kilátótorony, hagyományos tájfajtákból álló gyümölcsös, fűszer- és gyógynövénykert, állattartó telep a térségre egykor jellemző állatfajtákkal, továbbá három tanösvény is, amelyek a gazdálkodás eszközeivel, a Dráva élővilágával ismertetik meg a látogatókat – tette hozzá.

Tiffán Zsolt országgyűlési képviselő, az Ős-Dráva Program összehangolásáért felelős kormánybiztos hangsúlyozta, hogy a 25 milliárd forintos, 45 ezer hektárt érintő, a vizes élőhelyek revitalizálásával, vízkormányzási rendszer kialakításával az ökoturizmus, a horgászat, a mezőgazdaság fellendülésére irányuló programban eljött a tettek időszaka.
A Duna-Dráva Nemzeti Park beruházásaként 17 hektáron épülő látogatóközpont közvetlenül 30 embernek ad munkát és az első a megvalósítás szakaszába került fejlesztések sorában, amelyek célja letörölni az Ormánságot az elmaradott térségek listájáról – jelezte.
Hozzáfűzte, a látogatóközpont kivitelezésének kezdetével a program látványos szakaszába ért, s ez reményt nyújthat a térség lakosságának. Azt üzeni: több generációnak is érdemes itt élnie, van miben hinni.
A sikerhez azonban arra is szükség van, hogy az emberek képesek legyenek segíteni magukon, és a projekt minden szereplője összefogjon – mondta.
Tiffán Zsolt szólt arról is, hogy az alapkőletételt megelőzően a Szaporcával szomszédos Kémesen 20 ormánsági település vezetőit tájékoztatták az Ős-Dráva program keretében induló, az erdészettel, a tájhasználattal, a vízrendezéssel összefüggő képzésekről. A tervek szerint több tucat szakmunkást képeznének, akikre nemcsak a program egyes elemeinek kivitelezésénél, hanem az elkészülő létesítmények fenntartásánál is szükség lesz.
A kormánybiztos kitért rá, hogy a közmunka program keretében jelenleg 420-an dolgoznak az Ős-Dráva projekt fejlesztésre kijelölt területeinek előkészítésén, s említést tett arról, hogy az elmúlt időszakban több út felújításával jelentősen javult az Ormánság közúti közlekedésének színvonala, a térség elérhetősége.

Závoczky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója azt mondta, hogy a látogatóközpont a 21. század követelményeinek megfelelően, magas színvonalon mutatja be a térség értékeit, Rácz András pedig beszédében úgy vélte: erre maga a nemzeti park munkája a garancia.
A helyettes államtitkár emlékeztetett rá, hogy a Duna-Dráva Nemzeti parkkal együtt a tíz hazai nemzeti parki igazgatóság 2007-2013-as európai uniós költségvetési időszakban 36 milliárd forint értékben valósított meg különböző fejlesztéseket. “Soha ennyi pénz nem volt Magyarországon természetvédelemre” – mutatott rá.
Hozzátette: a munkálatok 100 ezer hektárt érintettek, amely a védett területek 10, a Natura 2000 területek 5 százalékát jelenti.
Rácz András hangoztatta, hogy a természetvédelmi beruházások a 2014-ben kezdődő új pénzügyi időszakban is prioritást élveznek.

A látogatóközpont hivatalos honlapja itt található, ahol további információk is olvashatók a projektről: http://www.osdrava.hu/

FRISS HÍR!!!!!

A dél-baranyai Ormánság átfogó fejlesztését célzó kiemelt nemzeti program finanszírozásáról szóló, július 1-jén kelt kormányhatározatot ismertetve Tiffán Zsolt a négy járás 43 településén megvalósuló projekt alappillérének nevezte a vízgazdálkodás fejlesztését, amelyre a 2016-2020-as időszakban 11 milliárd forintot különítettek el.     

A részletekről  elmondta: Potonynál a Dráva vizét egy másodpercenként 5 köbméter víz kivételére alkalmas szivattyúval továbbítják majd egy 30-35 hektáros úgynevezett puffertározóba, ahonnan egy 89 kilométeres csatornarendszeren keresztül jut el az öntözéses rendszerekhez.     

A Szaporcán megvalósult, egy év alatt több mint 10 ezer látogatót fogadó 17 hektáros területű Ős-Dráva Látogatóközpont további fejlesztésére 1,5 milliárd forintot kapott az ökoturisztikai látványosságot fenntartó Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság (DDNPI) – emelte ki a miniszteri biztos.     

Tiffán Zsolt fontos turisztikai célnak nevezte a térgében lévő  Harkány, Siklós és villányi borvidék összekötését az Ormánsággal.

Az Ormánság szociális problémáinak enyhítésére köztük családvédelemre, ifjúság-felzárkóztatásra, közösségépítésre, roma-integrációra, egészség- és közszolgáltatás-fejlesztésre mintegy kétmilliárd forintos forrást kapott a program.     

Mezei Dávid, a Miniszterelnökség agrár-vidékfejlesztési stratégiai ügyekért felelős helyettes államtitkára az eseményen azt mondta “plusz pont fog járni” a vidékfejlesztési program azon pályázóinak, akik munkahelyteremtő beruházásaikat az Ős-Dráva program által érintett településeken valósítják meg.

Forrás: MTI
Kép forrása: osdrava.hu