Barion Pixel

A sajtos póréhagyma recept egy kiadós körét, melyet akár húsétel helyett is fogyaszthatunk rizzsel, vagy kuszkusszal körítve.

A recept pikáns érett cheddar sajtot ír elő, de más fajtát is használhatunk például ementálit, vagy gruyère-t is.

póréhagyma recept

A póréhagyma jótékony hatásai

A póréhagyma megfelelő kálium– és folsavforrás. Mivel a növény jelentős mennyiségű káliumot tartalmaz – egyetlen szál póréhagyma egy felnőtt napi szükségletének nyolcadát fedezi – serkenti a veseműködést, és vízhajtóként is hatásos. Megfelelő forrása a folsavnak is – egy adag főtt póréhagyma az ajánlott napi folsavbevitel csak nem harmadát biztosítja.

A népi gyógyászatban a póréhagymát a torokfájástól a köszvényen át a vesekőig sokféle baj ellenszeréül használják. Az ókori egyiptomiak, görögök és a rómaiak is jól ismerték a póréhagyma gyógyhatásait – a rómaiak torokfájást gyógyítottak vele, s Néró is jókora adagokban fogyasztotta, hogy a hangját erősítse.

A póréhagyma sok tekintetben hasonlít a fokhagymához és a vöröshagymához – egyebek mellett abban is, hogy érintése az arra érzékenyeknél bőrgyulladást idézheti elő.

Hátrányai

Szélszorulást okozhat. Nem alaptalan Nicholas Culpeper figyelmeztetése sem, aki 1653-ban megjelent füveskönyvében említi, hogy a póréhagyma “felfúj, és szelet kelt”.

Hozzávalók (4 személyre)

  • 4 szál póréhagyma megtisztítva és megmosva
  • 1,5 dl “igazi” tejszín
  • 7,5 dkg érett cheddar sajt lereszelve
  • 1 ek. olívaolaj
  • só, őrölt fekete bors

 

Sajtos póréhagyma recept elkészítése

  1. Magas fokozaton melegítsük elő a grillsütőt. Ha nagy póréhagymákat használunk, vágjuk őket darabokra.
  2. Egy nagyobb serpenyőben forrósítsuk fel az olajat. Tegyük bele a hagymát, sózzuk, borsozzuk ízlés szerint, majd időnként megkevergetve fonnyasszuk kb. 4 percig,vagy amíg barnulni nem kezd.
  3. Öntsük a serpenyőbe a tejszínt és jól keverjük össze a hagymával.
  4. Tegyük át a tejszínes hagymát egy nagyobb tűzálló tálba és szórjuk meg a sajttal. Süssük a grillsütőben 4-5 percig, illetve addig amíg a sajt ráolvad a hagymára.
  5. Azonnal tálaljuk.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!

A szerző