Réti kakukktorma. Mi is ez pontosan? Erről még nem hallottam. A réti kakukktorma (Cardamine pratensis) a keresztesvirágúak (Brassicales) rendjébe, ezen belül a káposztafélék (Brassicaceae) családjába tartozó faj. Réti torma, vagy foszlár néven is ismeretes.

Az egyik lakóház belső kertjében láttam meg ezt a növényt: kb. 20-30 cm magasan terítette be az egész kertet a 2 ágú, halványlila virágaival.

Mostanában ki vagyok élezve a virágokra, növényekre, amiket a szabadban látok.

Amin megakad a szemem, azt már ellenőrzőm is a neten, hogy mi a neve, mire jó és hogyan tudom hasznosítani.

Ez a kedves réti kakukktorma is az áldozataim közé került.

Milyen ételek készíthetőek réti torma felhasználásával?

Mind a levelét, mind a virágát is fel lehet használni salátának, akár túró vagy krémsajt ízesítőként, szószokba. Én a virágait szedtem le és kiszárítva teszem el.

A Közép-Európa rétjein, mezőin és földútjai mentén mindenütt gyakori réti kakukktorma ásványi anyagokban – köztük főleg vasban, káliumban és magnéziumban, jódban, kénben – gazdag, így leveleiből az egészséges salátán kívül tápláló italokat lehet készíteni.


Európa, Ázsia és Észak-Amerika a hazája.

réti kakukktorma, Cardamine pratensis

Maximum 50 cm magas, évelő növény. Nedves, üde és hegyi réteken, iszapos mocsárréteken, magassásosok tisztásain, ligetekben, marha tiporta legelőkön nő. A tocsogó, nedves réteken helyenként zsombékol.

Maximum 4 cm hosszúságú terméseket hoz, amelyekben barna, ovális magvak ülnek.

Március–májusban gyűjthető, kedvező években június végéig nyílik.

 

Réti kakukktorma, mint gyógynövény

réti kakukktorma, Cardamine pratensis

Gyógynövényként élénkítő, köptető, vízhajtó hatású.

Természetesen ez is, mint a gyógynövények többsége tökéletes méregtelenítésre. Vértisztító, segíti az emésztést és magas C-vitamin, mustárolaj tartalma van.

A gyógyászatban a gyógynövény olaját száraz kéz ápolására is használják.

Különösen ajánlatos a növény fogyasztása általános erőtlenség vagy egy hosszabb betegséget követő lábadozás idején.

Szalai Miklós, a halimbai füves ember szerint légcsőhurutos megbetegedések esetén is alkalmazható.

 


Dualszky-Kovács Péter séfDualszky-Kovács Péter tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában kezdte.
2011-ben fejezte be szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben, azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában.

Jelenleg Svájcban séf.
Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek.
Teljesen a főzés szerelmese.

A 2018-as Bocuse d’or szakácsverseny elődöntőse.
Az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kifejezetten egészséges ételekre, alapanyagokra.
Világa a fine dining, így alapból különleges ételeket készít, amikbe belevarázsol fermentált dolgokat, kombucha teát vagy éppen az általa szedett gyógynövényeket is.
Így próbálja meg az embereket rávezetni és edukálni az egészséges ételek fontosságára.