A pásztortáska egy hazánkban is mindenfelé előforduló, közismert gyógynövény. Könnyen felismerhető szív alakú levélkéiről (ún. becőkék). Márciustól novemberig gyűjthető. Amilyen tömeges és közismert növény, olyan sokféle betegség kezelésére alkalmas. Lássuk, hogy melyek ezek:

  1. Alkalmas méhvérzés (menstruáción kívüli vérzés) , menstruációs fájdalom és aranyér kezelésére. Ekkor belsőleges fogyasztása ajánlott teaként. A tea készítése: 5 g szárított növényt egyél 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10-15 percig hagyd ázni! Napi adagja: 3 csésze.
  2. Orrvérzés kezelésére az alábbiak szerint használhatjuk: Inhalálj az előzőleg lehűtött forrázattal!
  3. A pásztortáska-tinktúra alkalmazható hólyaghurut és húgyúti kő esetén is.

Egyéb hatásai:

  1. Méhizom-összehúzódást serkentő hatással rendelkezik. Ennél a hatásánál fogva alkalmas a menstruációs fájdalom kezelésére.
  2. Orosz orvosoknak sikerült igazolniuk hatékonyságát a mocsáriláz (a kullancsok és szúnyogok által terjesztett agyvelőgyulladás, borreliosis) gyógyításában. A pásztortáska ugyanis elpusztítja a lárvákat, amelyek ezeket az élősködők által terjesztett betegségeket okozzák.

Mint már írtuk, a gyógynövény márciustól novemberig gyűjthető. Egy fontos dolog van ezzel a növénnyel kapcsolatosan, az, hogy nem tárolható sokáig, mert 2-3 hónap alatt jelentősen veszít a hatóanyag tartalmából. Mivel ilyen széles időintervallumban gyűjthető, ezért inkább mindig frisset szedjél!

A pásztortáskáról itt bővebb információkat is megtudhatsz: PÁSZTORTÁSKA. Kérjük olvasd el az ellenjavallatokat is!