Most egy minestrone leves recept kerül bemutatásra, melyről számos kutatás bebizonyította, hogy egy gyógyító koktél. Együnk tehát sok minestrone, vagy csak simán paradicsom levest.

A minestrone leves egy olasz zöldségleves, melynél a lényeg, hogy minden fellelhető zöldséget beledarabolunk.

Fontos alapanyaga a szárzeller és a paradicsom, de e mellé mehet bele fokhagyma, vöröshagyma, sárgarépa is. Élvezd ezt a gyógynövénykoktélt! A fokhagyma, a vöröshagyma, a gyömbér, és a csípős paprika vérrög gátló hatású anyagokat tartalmaz, e mellett a fokhagyma és a vöröshagyma a koleszterinszintet is kedvezően befolyásolja.

A fentieken kívül olyan koleszterinszintet csökkentő zöldségekkel is gazdagíthatjuk a gyógyító levesünket, mint az articsóka, a padlizsán, az árpa, a bab és a spenót.

A gyógyító levest érdemes olyan zöldségekkel is gazdagítani, melyek sok glutationt tartalmaznak, mely egy igen hatékony antioxidáns vegyület. Az antioxidánsok segítenek megakadályozni a koszorúerek falán felhalmozódó zsíros lerakódások, az ún. plakkok képződését.

Gyógyhatásúnak tekinthető mennyiséget találhatunk belőle a spárgában, a brokkoliban, a káposztában, a karfiolban, a burgonyában, a paradicsomban.

Ha hetente néhány húsos, vagy sajtos ételt erre a finom paradicsomos zöldséglevesre cserélünk, mintegy 20 %-kal csökkenthető a szívinfarktus kockázata.

Minestrone leves recept

Ezt a klasszikus egyszerű levest mindenki szeretni fogja. Főzhetünk belőle nagy adagot és kisebb adagokban lefagyaszthatjuk. A rengeteg friss zöldség miatt ez a leves igazán kiemelkedik a többi közül.

Hozzávalók 6-8 személyre

  • 1 ek. extra szűz olivaolaj
  • 1 közepes fej vöröshagyma finomra vágva
  • 8 gerezd zúzott fokhagyma
  • 3 szárzeller felaprítva
  • 3 nagy sárgarépa hámozva és felszeletelve
  • ½ tk apróra vágott friss, vagy szárított rozmaring
  • ½ tk frissen őrölt fekete bors
  • 2 ek. aprított friss kakukkfű
  • ½ csésze aprított friss bazsalikom
  • ¼ csésze aprított friss oregánó
  • 6-8 csésze zöldségleves alaplé
  • 4 csésze aprított friss paradicsom, vagy 1 konzerv paradicsom
  • ¼ csésze paradicsompüré
  • Kb. 20 dkg zöldbab felaprítva
  • 2 közepes cukkini felszeletelve
  • 2 csésze, főtt, vagy 1 konzerv vesebab
  • 1 csésze aprított, sima levelű petrezselyem
  • 1 tk. tengeri só. Ha ez a mennyiség nem elég, adagoljuk ízlés szerint.

Elkészítése:

  1. Egy 8 literes fazékban hevítsünk olivaolajat a közepesnél valamivel magasabb hőfokra, majd tegyük hozzá a hagymát és dinszteljük kb 5 percig,vagy ameddig meg nem puhul.
  2. Adjuk hozzá a zúzott fokhagymát, a zellert, a sárgarépát, a rozmaringot, a fekete borsot, a bazsalikomot, az oregánót és a kakukkfüvet. Gyakori kevergetés mellett dinszteljük további 5 percig.
  3. Az elkészült keverékhez adjuk hozzá a zöldséglét, a paradicsompürét és alaposan keverjük össze. Lefedve főzzük 7-10 percig, vagy addig, ameddig a sárgarépa egy picit meg nem puhul, de még nem teljesen fő meg.
  4. Adjuk hozzá a zöldbabot, a cukkinit és a vesebabot, majd fedő alatt további kb. 7 percig pároljuk, amíg az összes zöldség meg nem puhul. A tűzről levéve adjuk hozzá ízesítésként a petrezselymet és a sót.
  5. Ízlés szerint főzhetünk tésztát bele, és parmezánsajttal is gyakran ízesítik.

 

Jó étvágyat kívánunk hozzá!