A mézeskalács golyók sütés nélkül a közeledő karácsonyra emlékeztetnek, melynek megszokott ízeit annyira szeretnénk már érezni.

A mézeskalács ízét  cukor, tojás és liszt nélkül is előállíthatjuk. Ezek a mézeskalács golyók sütés nélkül készülnek és nem tartalmazzák az előbb említett összetevőket.

Nincs benne cukor? Akkor mitől édes? A válasz: a datolyától.

A datolya értékes tápanyagokat és rostokat tartalmaz, ezért fontos összetevője ennek a süteménynek.

Egészséges édességünk úgy készül, mintha Mezopotámiában élnénk az ókorban, amikor még nem létezett szintetikus cukor.

Igaz, hogy méz sincs benne, csak a nevében. Tele van viszont gyógynövényekkel és gyógyító fűszerekkel.

A recept itt található:

Mézeskalács golyók sütés nélkül (egészségesen, gyógynövényekkel)

Hozzávalók:

  • 1 bögre áztatott dió
  • 3 ek. őrölt lenmag
  • 1 bögre áztatott iráni datolya
  • 3 ek. finomra darált kókuszreszelék,

fahéj, szegfűszeg, narancshéj, citromhéj, gyömbér .

A diót leaprítjuk, a kiáztatott datolyát jól szétnyomkodva hozzákeverjük. Majd szép lassan belekeverjük a kókuszt és a lenmagot. Nincs más hátra, mint az így kapott masszánkat ízlés szerint fűszerezni fahéjjal, szegfűszeggel, narancshéjjal, citromhéjjal és kevés gyömbérrel.

A masszából golyókat formázunk és kókuszreszelékbe forgatjuk, hogy még jobb legyen a tartása. Már fogyaszthatjuk is!

mézeskalács golyók sütés nélkül

A recept szinte kizárólag gyógynövényekből áll, melyek gyógyhatásairól itt olvashatsz: dió, lenmag, kókusz, fahéj, szegfűszeg, narancs, citrom, gyömbér.

A receptet az egészséges édességek előállítójától kaptuk: Balambér háza

Lássuk közelebbről a mézecskalács golyó egyik gyógyító fűszerét, a fahéjt!

mézeskalács golyók sütés nélkül

Fahéj

  2-es típusú cukorbetegség, valamint a vastagbéldaganatok kiegészítő kezelése terén igen hatásos. Segít leküzdeni a náthát, mivel rengeteg antioxidánst tartalmaz. Csillapítja a fogfájást, és semlegesíti a kellemetlen szájszagot.

Fahéj a Hagyományos Kínai Orvoslásban

A HKO szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény. Étel-gyógyszer. Különösen a téli hónapokban tesz jó szolgálatot, közvetlenül az ételhez keverve. Közérzetjavító, nyugtató, fájdalomcsillapító, erősítő, tonizáló, összehúzó, antibakteriális és gombaölő hatású. Továbbá kiváló fertőzésmegelőző, görcsoldó, összehúzó és vérzéscsillapító tulajdonságai vannak. Alkalmazása depresszió, impotencia, feszültség, emésztési zavarok, megfázás, menstruációs és vérkeringési panaszok esetén is ajánlott.

Pozitívan hat a Szív, a Máj, a Lép, a Vese, a Tüdő és a Hólyag meridiánjaira. Melegíti a Lépet és a Gyomrot, így előszeretettel alkalmazzák hideg típusú emésztési fájdalmak esetében. Melegíti a Vesét. Élénkíti a Vért, így kitűnő mentruációs fájdalmak ellen. Izzadást okoz. Hatásos hideg, merev nyak és izomfájdalmak esetében.  Segíthet a mellkasi fájdalmakon, mivel mozgatja a Qi-t a mellkasban. Eredményes a hideg okozta arthritis kezelésében.  A fahéj rendszeres fogyasztása csökkentheti a vérnyomást.  A kínai fahéj a tigrisbalzsam egyik alapanyaga.

A fahéjjal készült desszert tehát biztosan egészségünkre válik.

Jó étvágyat kívánunk hozzá!