lenmag, házi mag, házi len, termesztett len, fonólen, rostlen, kultúrlenA házi len a lenfélék (Linaceae) családjába tartozó, rostjáért, illetve magjáért kétféle változatban nagyban termesztett, egyéves növény. A rostlen (melyet a rostjáért termesztenek) magjai kicsinyek, viszont a maglen (melyet a magjáért nevelnek) rostjai elfásodottak, fonásra, szövésre nem használhatók. Már a kőkorszak óta használják olaj- és rostnövényként. Az alföldi termőhelyeken a len aratása július elejére-közepére esik. Ennek kapcsán hadd mutassuk be ezt az értékes és sokoldalú gyógynövényt.
Ezt a különleges növényt az ipar is nagyban hasznosítja. Gyógyhatásúnak tekinthető a növény magja és a magból kinyert olaj, valamint az olaj préselés nyomán visszamaradó pogácsa.

Magja (különféle formákban) az alábbi betegségek kezelésében használatos:

  1. Hashajtóként is használható, mert a magokban nagy mennyiségben megtalálható növényi nyálka a bélben megduzzad, és így a normális funkciókat újra beindítja. Felhasználási módja: a magot langyos vízben beáztatjuk, és az így keletkezett nyákos folyadékot használjuk a bélhurutos bántalmakra, a bélfalak izgalmi állapotának a csökkentésére bevonóul, gyomornyálkahártya-gyulladás, bélnyálkahártya-gyulladás, valamint diverticulitis (bélgurdély-gyulladás) kezelésére is használhatjuk.
  2. A mag őrleményét pépes borogatóul, kelések, ízületi gyulladás, bőrbetegségek, fekélyek, bőrviszketés, zúzódások kezelésére használják.
  3. Az olaj kipréselése után visszamaradó pogácsát megőrölve szintén borogatónak használják gyulladásos betegségek lelohasztására.
  4. A lenmag használható a mellrák és a vastagbélrák terápiák során is, mivel az ösztrogénhormonokra hat.

A lenolaj:

  1. Alapvetően tisztító, méregtelenítő hatású belsőleg alkalmazva.
  2. E mellett belsőleg alkalmazva jó hatással van a pikkelysömörre, mivel két gyógyító hatású vegyületet – eicosapentaensavat és alfa-linolénsavat – is tartalmaz. EGyes tanulmányok szerint ezeknek a savaknak 10-12 g-ja (5-6 teáskanál) segíti a pikkelysömör gyógyulását. Tehető salátákba, vagy fogyasztható magában is.
  3. Külsőleg kiváló bőrápoló hatású szer.