A fejtett babból készült ételek ilyenkor júliusban élik reneszánszukat. Fejtett babból készíthető leves, főzelék, egytálétel, vagy saláta is. A bab előnyei, hogy fehérjében gazdag, sok oldható rostot tartalmaz. Tartalmaz béta-karotint, vasat, niacint, C-és E-vitamint. Egy adag (10 dkg) biztosítja a napi foszforszükséglet negyedét. A foszfor többek között hozzájárul a csontozat és a fogak épségének megőrzéséhez. A fejtett bab nagy rosttartalma miatt koleszterinszint-csökkentő hatású. Nem megfelelő főzési mód esetén azonban puffadást is okozhat. (A megfelelő főzési mód, ha az első főzővizet leöntjük róla és a készre főzés előtt friss vízzel engedjük fel a babot). További gyógy-és fűszernövényekkel kombinálva (pl.: gyömbér, édeskömény, babérlevél, kömény) a puffadásérzetet tovább csökkenthetjük.

Azt azonban kevesen tudják, hogy a bab egyben gyógynövény is. Nemcsak a termése gyógyhatású, hanem a bab hüvelye is. A bab gyógyhatásáról bővebben itt olvashatsz: BAB, MINT GYÓGYNÖVÉNY.

Kérlek olvasd el minden esetben az ellenjavallatokat is:) BAB