Egy egyszerű borsókrémleves receptet fogunk most bemutatni, melyet egy kicsit megbolondítunk fokhagymával és mentával, melyek gyógynövények. A levesünk készülhet mélyhűtött zöldborsóból is, vagy akár friss borsót is használhatunk hozzá.

A zöldborsó osztályozása, termesztése

A könnyen emészthető, jóízű, fejtett zöldborsó csak a 30-as években kezdett elterjedni a háztáji gazdaságokban.

A borsónak két őshazát is tulajdonítanak. Az egyik állítólag Afganisztán, a másik a mai Abesszínia területén volt. Innen került a Földközi-tenger vidékére, ahol a görögök és a rómaiak már fontos gazdasági növényként tartották nyilván.

A hazánkban termesztett borsó fajtákat három csoportba soroljuk

  1. Kifejtőborsók: magjuk éretten sima, nem töppedt. Tenyészidejük rövid. (Ilyen például a Rajnai törpe, köznyelvi nevén Peti borsó.)
  2. Velőborsók: tenyészidejük hosszabb, a magok felülete ráncos, töppedt.
  3. Cukorborsó: a magokon kívül a zöld hüvely is ehető.

A zöldborsó termesztése

A zöldborsót a kezdő kertészek is sikerrel termeszthetik, hiszen különösebben nem igényes növény és talajban sem válogat.

A borsó a biokertészetben is remekül használható, kiváló előveteménye bárminek, hiszen a talajban a gyökerén élő baktériumok segítségével gyűjti a nitrogént.

Érdemes öntözni, különösen a magok csírázásakor, hiszen ebben az esetben nagyobb terméshozamra számíthatunk.

Igénytelen a hőmérsékletre is, magja már 3-4 °C-on csírázik, és a kikelt növények 4-5 °C-os fagyot is elviselnek, illetve, ha elfagytak, később újra kihajtanak. A vetés általános időpontja február vége, március eleje. A magokat legalább 5-6 cm mélyre ültessük a talajba.

A legrövidebb tenyészidejű fajták a vetéstől számított 11-12. héten már szedhetők. A kifejtőborsók viszonylag gyorsan lesznek lisztesek, a velőborsók némileg hosszabb ideig tartják meg kedvező állapotukat.

A borsó tápértéke

A zöldborsó értékes táplálék. Kalóriaértéke a burgonyáéval azonos, a fehérje tartalma azonban háromszor akkora.

A fehérjék mellett rostanyagot, folsavat és foszfort tartalmaz.

Értékes B1 vitamin (tiamin) forrás és jó C vitamin forrás is.

A cukorborsó jó béta-karotin és kálium forrás is.


Egyszerű borsókrémleves mentával receptje

Egyszerű borsókrémleves hozzávalók

  • 90 dkg mélyhűtött, vagy friss zöldborsó
  • 1,2 liter zöldség alaplé
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 3 friss mentalevél
  • 2,5 dkg vaj
  • só, őrölt fekete bors
  • díszítéshez menta, vagy petrezselyem levélke

 

Egyszerű borsókrémleves elkészítése

Pillanatok alatt elkészíthetjük ezt a finom, édeskés, krémes levest. Friss kenyérrel kínálhatjuk.

  1. Egy nagy lábosban forrósítsuk fel a vajat, és adjuk hozzá a mélyhűtött, vagy friss zöldborsót. 1-2 percen át pároljuk, majd adjuk hozzá a zúzott fokhagymát és további 2-3 percet pirítsuk. Ezt követően adjuk hozzá az alaplét.
  2. Forraljuk fel, majd forralás után még további 5-6 percig főzzük a levest lefedve, amíg a zöldborsó megpuhul. Ha kissé kihűlt, akkor botmixerrel alaposan pépesítsük minél krémesebb állagúra. A biztonság kedvéért egy fém szitán le is szűrhetjük.
  3. Ezt követően ismét melegítsük át, és ízesítsük sóval és borssal.
  4. Menta, vagy petrezselyem levelekkel díszítsük.

 

Jó étvágyat kívánunk!