Míg a dió levelet gyógyászati célokra augusztusban gyűjthetjük, addig a dió termése szeptember végén érik be. Ne felejtsük el ezeket a szintén értékes gyógynövényeket összeszedni és az éléskamránkba betárolni! Lássuk, hogy mire jó a dió:

Azt gondolhatnánk, hogy azoknak, akiknek magas a koleszterinszintjük, kerülniük kell a magas zsírtartalmú olajos magvakat. Ezzel szemben egy huszonötezer kísérleti alany részvételével folytatott amerikai vizsgálatban kimutatták, hogy azoknál az embereknél a legkisebb a kóros elhízás veszélye, akik a legtöbb dió- és mogyorófélét fogyasztják. (A vizsgálatban résztvevők azonban valamennyien egészségesek voltak, így szívbetegeknek és azoknak akiknek magas a vérnyomásuk, nem javasolom az olajos magvak fogyasztását).

A dió hatására nő az agyban a szerotonin nevű ingerületátvivő anyag szintje: ez a vegyület jelentős szerepet játszik a jóllakottság érzésének kialakulásában.

E mellett összefüggést mutattak ki a dió- és mogyoróféle-fogyasztás és a halálos és nem halálos kimenetelű szívinfarktusok ritkább előfordulása között.

Ez mindenkit érdekelhet, aki magas koleszterinszintje miatt veszélyeztetett.

A DIÓ és a MOGYORÓ ezenkívül még nagyon sokféle panaszra gyógyírt jelenthet, erről bővebben ITT olvashatsz: DIÓ, MOGYORÓ.