Eljött a hidegebb időszak, fogyasszunk csipkebogyót! A csipkebogyót más néven hívhatunk vadrózsának, gyepűrózsának vagy csipkerózsának is. Gyógyhatásai között számos meglepőt is találhatunk:
A csipkebogyóról a tudományos kutatások bebizonyították, hogy több C-vitamint tartalmaz, mint bármely más vad vagy kerti gyümölcs, vagy bármely főzeléknövény. Még a tetemes C-vitamint tartalmazó citromnál is tízszer több C-vitamin van benne.
A csipkebogyó drogja kétféle alakban kerül forgalomba: egészben egyszerűen megszárítva (Cynosbati fructus cum seminibus), vagy felhasítva, magvaitól, szőreitől megtisztítva “csipkehúsként” (Cynosbati fructus sine seminibus). A csipkehúsnak önmagában a magoktól megtisztítva magasabb az élvezeti értéke, hiszen a csipkebogyó magjai “szúrnak”, azt a fogyasztáskor amúgy is el kell távolítani. A csipkehúsnak önmagában ezért az ára is drágább. Gyűjtése rendszerint augusztus vége felé kezdődhet, mert akkor már sok bokron egyöntetűen világospiros bogyó látható. A bogyók ilyenkor még kemények, tulajdonképpen még csak félérettek. Ebben a kezdeti érettségi állapotukban tartalmazzák a legtöbb C-vitamint, valamint ekkor dolgozhatók fel hasított, magtalanított, majd szárított csipkehússá. Később, az erősen érett, esetleg már puhulni is kezdő bogyó hasításra már nem alkalmas, azt egészben kell megszárítani.
A csipkerózsa bogyójának gyógyhatása:
- általánosan ismert a roboráló hatása az influenzás időszakok idején
- magas vérnyomás
- bélhurut
- hörghurut
- epe- és májzavarok
- skorbut
- sejtvédő hatású
- erősíti a hajszálereket, alkalmas a vérzékenység bizonyos fajtáinak kezelésére
- segíti a vas felszívódását
- szürke hályog megelőző hatású
- jótékony lehet asztma ellen is
Gyógyhatással a csipkebogyó kidobásra ítélt magja is rendelkezik, főzetét hólyagbántalmak ellen ajánlják.
A csipkebogyó teája amellett, hogy gyógyhatással rendelkezik, nagyon finom is.
Fontos!
A C-vitamin az egyik leginstabilabb vitamin. A fém eszközök hatására bomlásnak indul! Ezért fontos, hogy oxidálódott (rozsdás) fém eszközökkel a feldolgozás során ne érintkezzen.
A tea elkészítése is sajátságos, hiszen a C-vitamin hő hatására lebomlik. Ezért a tea úgy készül, hogy a csipkebogyó terméseit előző este beáztatjuk, majd másnap leszűrjük (esetleg reggel kissé átmelegítjük). Ezzel az eljárással megmarad a C-vitamin tartalma.
A csipkebogyó további gyógyhatásáról itt olvashatsz: CSIPKEBOGYÓ