A lábbütyök leszögezhetjük, hogy civilizációs betegség. Alapvetően azért alakult ki – a tyúkszemmel, a lúdtalppal együtt – mivel nem mezítláb járunk, és nem egyenetlen (köves, kavicsos) talajon. Az oka alapvetően a cipőben járás. Ha tehetjük járassuk gyermekeinket és járjunk mi magunk is minél többet mezítláb. Sajnos azonban a társadalmi civilizációs elvárások olyanok, hogy “muszáj” cipőben/saruban/szandálban járnunk. Léteznek már az ún. gördülő cipők, melyek alapvetően jelenthetnek alternatívát, de a természetes járást nem helyettesíthetik. Nézzük meg, hogy hogyan hathat a csípős csilipaprika a már kialakult lábbütyök kezelésére.

A piros, csípős paprika erejét adó kapszaicin orvosilag is “erős” fájdalomcsillapítónak számít gyulladások esetén. A fájdalom helyén a bőrre kent kapszaicin gátolja bizonyos fájdalomérzékelő idegvégződések működését azáltal, hogy “megvonja” tőlük a fájdalominger kialakulásában szerepet játszó egyik vegyületet, az ún. P-anyagot (idegi ingerületátvivő). Kutatások sora igazolja, hogy a 0,025 % kapszaicintartalmú krém mindenféle mindenféle fájdalmat elmulaszt néhány hetes kezelés után.

Amennyiben fájdalmas bütyke van fogyasszon belsőleg is minél több csilipaprikát (ha bírja a gyomra). Használható a paprika külsőleg is (közvetlenül a bütyökre dörzsölve), illetve különféle készítmények formájában (bedörzsölő, vagy fájdalomtapasz).

A cayenne bors (csillipaprika) további gyógyhatásáról, valamint az ellenjavallatokról itt olvashatsz: CAYENNE BORS.