Mai rohanó világunkban egyre kevesebb idő jut alvásra. Világszerte az emberek mintegy 50 %-a szenved rendszeres alvászavaroktól, és ezek zöme rendszeresen szed receptre kapható nyugtatót, illetve altatót. Magyarországon mintegy 500.000 ember küszködik alvászavarral. A kóros alváshiány egy idő után ingerlékenységhez, idegességhez, akár hisztériás rohamokhoz is vezethet. Rosszabbodik a koncentrációs képesség, a reakcióidő meghosszabbodik. A kóros alváshiányra jellemző, hogy a páciens alvásában nincs rendszeresség. Túlnyomó az alváshiány, ám ha egyszer alváshoz jut az illető, akkor egyhuzamban több tíz órát is képes aludni. Ezzel a probléma persze nincsen orvosolva, hiszen a krónikus alváshiányt nem lehet “bepótolni”. Az alvásproblémák tárháza persze ennél sokkal szélesebb spektrumú. A gyakori éjszakai ébredés, a túl korai reggeli ébredés, a felszínes alvás, a túl késői fekvés, a nehéz elalvás mind–mind ebbe a körbe tartoznak.  Törekedjünk a rendszeres alvásra (azaz mindig ugyanabban az időben menjünk aludni és reggel ugyanakkor keljünk fel, még hétvégén is)! És az álomba ringató gyógyszerek helyett ilyenkor is bátran fordulhatunk a gyógynövények erejéhez. Lássuk, hogy milyen gyógynövények segíthetnek ilyenkor (a számozás egyben sorrendiséget is jelent hatékonysági szempontból):

  1. Citromfű (Melissa officinalis): Korábbi cikkünkben már foglalkoztunk a melissza, vagy más néven citromfű herpeszt gyógyító hatásával. Kiválóan alkalmazható azonban az elalvás elősegítésére is. Az altató hatás nagyobbrészt a növényben lévő, terpéneknek nevezett vegyületcsoportnak köszönhető. Ez a vegyületcsoport más növényekben (pl. a borókában, a gyömbérben, a bazsalikomban, és a szegfűszegben) is megtalálható nagyobb mennyiségben, a különbség azonban, hogy egyedül a citromfűben található vegyületkombináció alkalmazható altatóként.
  2. Macskagyökér (Valeriana officinalis): A macskagyökeret már régóta használja az emberiség altató, illetve nyugtató szer gyanánt. Valeriánsav tartalma okozza a nyugatót, altató hatást. Tévedés, hogy az iparilag előállított altató tabletták hatóanyagát macskagyökérből vonják ki. Ezek a gyógyszerek teljes egészében kémiai úton készülnek. Más a helyzet persze a természetes hatóanyag tartalmú kapszulákkal. Ezeknél azonban minden esetben fel kell tüntetni, hogy macskagyökér természetes kivonatát tartalmazza. Itt hívnám fel ismételten a figyelmet arra, hogy a petricsészében, iparilag készült, agyonreklámozott, magát gyógynövényszármazékokból előállítottként hirdetett gyógyszerek nem azonosak magával a gyógynövénnyel. A macskagyökér esetében például évekig azt gondolták, hogy a macskagyökér altató hatása csupán 2 összetevőjének, a valepotriátoknak (valtrát) és a bornil-észtereknek köszönhető. Mára a macskagyökérnek újabb altató hatású hatóanyagait (valeranon, keszil-észterek) fedezték fel, és – mint sok más gyógynövény esetében – itt is rájöttek arra, hogy ezek a vegyületek együttesen, a maguk komplexitásában fejtik ki a hatásukat. Erre figyeljünk oda! 1-2 teáskanálnyi szárított macskagyökérből készült tea közvetlenül lefekvés előtt elálmosít (a leghatásosabb, ha fél órával lefekvés előtt vesszük be). Mivel a macskagyökérnek eléggé visszataszító a szaga és az íze, ezért a természetes kivonatos formája könnyebben bevehető. A kivonat esetében 150-300 mg (0,8 % valeriánsav tartalmú) kivonat bevétele javasolt. Akár naponta többször is fogyasztható a hozzászokás veszélye nélkül. A vényre kapható gyógyszerek esetében mindez nem mondható el. Gyakran jelentkezik ún kóválygás, másnaposság érzés a felébredés után. E mellett mind a válium-tartalmú, mind a diazepam-tartalmú altatók esetében nagy a hozzászokás veszélye.
  3. Golgotavirág: Enyhe nyugtató hatású gyógynövény. A friss, vagy szárított golgotavirágot évszázadok óta sikerrel alkalmazzák idegfeszültség, szorongás és álmatlanság ellen. Hazánkban kevéssé ismert gyógynövény.
  4. Levendula: Maga a növény, illetve annak nagy tisztaságú illóolaj kivonata segíthet az alvászavarok és az álmatlanság leküzdésében. Az aromaterápiában is ismert alvással kapcsolatos panaszok kezelésére. Érdekesség: a levendulaolaj hatóanyagai a sejtmembránra hatva megszakítják a sejtek egymás közötti kölcsönhatását. Az olaj hatóanyaga gátolja az ingerület terjedését, és ezáltal csökkenti az ingerlékenységet és ezáltal eredményezi az altató hatást. A levendulaolajnak fájdalomcsillapító hatása is van. Vigyázat! Kétféle levendula létezik, angol és a francia. A franciának erősebb a hatása.
  5. Mák: A mákból kivont ópiumot évezredek óta használják altató, illetve nyugtató szerként. Erős fájdalomcsillapító hatása közismert. A világ egyik legrégibb gyógynövénye. Érdekesség: Kabay János magyar gyógyszerész volt az, aki először kivonta az érett máktokból az ún mákalkaloidokat. Ez a módszer terjedt el világszerte. A mákból előállított kábítószerek bármelyikének fogyasztása kizárólag orvosi előírásra ajánlott.
  6. Illatos macskamenta: Miért hívják macskamentának? Mert a macskákat “megrészegíti” (érdekes módon a szintén altató hatású macskagyökér is ugyanilyen hatással van a macskákra). Az emberre nyugtatólag hat, e mellett hipnotikus és altató hatású. Hasonló vegyületeket is tartalmaz, mint a macskagyökér (ún. nepetalakton izomereket). Jobb ízű, mint a macskagyökér teája, mivel az illatos macskamenta a mentafélékkel áll közeli rokonságban. 45 perccel lefekvés előtt kell meginni a teáját a minél jobb alvás érdekében.
  7. Kamilla: Nyugtató hatása évszázadok óta közismert. A népi gyógyászat e megfigyelését végül tudományosan is igazolták, a kamilla ugyanis egy apigenin nevű nyugtató vegyületet tartalmaz. A macskagyökér (macskamenta) és a levendula mögött a leghatásosabb altató szerként tartják számon. Az íze is kellemes.
  8. Komló: Szintén több ezer éve alkalmazzák, mint nyugtató, szorongást csökkentő szert. Altató hatású vegyülete a metil-butenol, mely a központi idegrendszerre hat. Teája kellemesen kesernyés ízű.

Szép álmokat kívánunk mindenkinek!

A cikk Dr. James A. Duke gyógynövénykutató botanikus írásai alapján került összeállításra.