A zöld dió gyógyhatása talán kevéssé ismeretes, de érdemes foglalkozni vele, mert nagyon sokféleképpen és sok mindenre használható.
A dió jelentősége
A dió a magyarság ősi fája, szakrális növény. Családok idősebb és fiatalabb generációit érzelmileg kapcsolta össze: a diófának számottevő terméshozamához legalább 40 évet fejlődnie kell, így diófát ültetni leginkább a nagyszülők ültettek unokáik számára. A dió termése szimbolizálja a két fél egészét, a nő és a férfi életre szóló kapcsolatát: mindkettő önmagában csak fél ember, egésszé csak együtt válhat.
Régen az istenfa mellett ez a csonthéjas minden kert vagy udvar elmaradhatatlan része volt.
A dió faanyaga kemény és tartós, asztalosok és kézműves iparosok közkedvelt és keresett nyersanyaga. A termés préselt olaja nem csak kozmetikai célokra használható: az egyik legjobb olaj bútorápoláshoz, főleg magas fényű, lakkozott felületek karbantartásánál válik be.
Milyen más hatóanyagokat tartalmaz a dió? Cseranyagokat, flavonoidokat, némi illóolajat.
Mely részek hasznosíthatóak?
A diófa minden része hasznosítható: kéreg, levél, termésbél (dió), terméshéj, terméskopács (termésburok).
Jótékony hatások
Immunerősítő. Különösen cink- és rézhiányos állapotoknál ajánlott napi rendszerességgel fogyasztani. A termésbél belsőleg megelőzi az Alzheimer-kórt és az időskori demenciát.
Mi a zöld dió és hogyan használhatjuk fel?
A kulináris különlegességek kedvelőinek: a termés félérett állapotában minősül zöld diónak – pálinkához, befőttnek vagy savanyításra egyaránt gyűjthető – addig a pontig, amíg könnyen lehet vágni vagy tűvel átszúrható, tehát még a csontosodás előtt. A zöld diót nyár közepén szedjük, mielőtt a csontos héj megkeményedne.
Bemutatunk néhány feldolgozási lehetőséget, melyek eredményeképpen a zöld dió gyógyhatását élvezhetjük. Talán a legismertebb megjelenési formája a zöld-dió befőtt, melyet gyógyászati célokra is használhatunk .
Hogyan készül a zöld dió olajos macerátuma?
A zöld diót szedés után azonnal apróra vágjuk-szeleteljük. Az apró darabokra vágott zöld diót egy átlátszó üvegbe nyomkodva felöntjük annyi olajjal, ami bőven ellepi. Minél több a zöld dió a macerátumban, annál erősebb a végeredmény.
A zöld-diós olajos üveg a napon maradhat fedővel takarva két-három hétig. Minden nap át kell keverni. A macerálás után műanyag vagy papírszűrőn át szűrhető. Minimum egy évig eltartható. A maceráláshoz szükséges olaj lehet hidegen sajtolt repce vagy extra szűz olíva olaj, vagy bármilyen egyéb nem hőérzékeny olaj, amiben szívesen macerálunk.
A hidegen sajtolt napraforgó olaj kevésbé jó döntés, viszonylag hamar avasodik. A végtermék lejárati dátuma a kivonatoláshoz használt olaj lejárati dátumával megegyező.
Diólikőr
250 g apróra összevagdalt zöld diót, 1-1 g fahéjat, szegfűszeget, gyömbért, kardamomumot, 2 g szerecsendiót, 5 g medvekaprot 1/2 l 80 %-os szesszel 14 napig áztatunk. A leszűrés után 300 g cukorport keverünk a szüredékhez, és amikor az feloldódott, készen van a likőr, mely hasmenéskor jó szolgálatot tesz.
(Varró Aladár Béla receptje)
Az idő és még
Június vagy Július 26
Kérném az idő, Nagyon Köszönöm
Kedves Zoltán!
A növények betakarítási idejét nem lehet az időjárás változása miatt dátumra pontosan megmondani.
A cikket figyelmesen elolvasva ott van néhány szempont, hogy mikor minősül még zölddiónak a dió.
Köszönettel:
Szerkesztőség