Barion Pixel
Zab
zab

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alanin, albumin, alkaloidok, almasav, alumínium, arginin, ásványi só, ásványok, aszkorbinsav, aszparaginsav, avenin, betain, béta-karotin, bór, bórkősav, cellulóz, cink, citromsav, cserző anyagok, cukrok, ecetsav, enzimek, fehérje, fenilalanin, flavonoid, fólsav, foszfor, fruktóz, glicin, glutaminsav, glutén, glükóz, guanin, gyanta, hamu, hisztidin, húgysav, illóolaj, izoleucin, jód, kalcium, kálium, karotin, keményítő, kén, keserűanyag, klór, kobalt, koffeinsav, koleszterin, kolin, króm, leucin, limonén, linolénsav, lizin, magnézium, mangán, metionin, nátrium, olaj, ón, pektin, prolin, réz, sóskasav, szacharóz, szalicilát, szaponozidok, szalicilsav, szaponin, szelén, szénhidrát, szerin, szilícium, szilíciumsav, szterol, tirozin, treonin, trigonellin, triptofán, valin, vas, viasz, vitamin, Vitamin A, Vitamin B, Vitamin B1, Vitamin B2, Vitamin B3, Vitamin B5, Vitamin B6, Vitamin B8, Vitamin E, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: A szemtermését és föld feletti részeket hasznosítják.

Zab leírás:

A pázsitfűfélék (Poaceae) családjába tartozó, ma már minden mérsékelt övi területen termesztett, maximum 1,5 méter magas, egynyári fűféle. Tipikus ismertetőjegye: virágainak hosszú toklásza van. Hosszú, vékony levelei a magas szárán található csomókból fejlődnek ki. A vitaminban gazdag zab nemcsak tápláló gabonanövény, hanem terápiás célokra is felhasználható. A zab (Avena) 35 fajt számlál. Fontos takarmánynövény az Avena sativa (abrakzab). Szemtermésének héját – a korpát – eltávolítják és zabpelyhet készítenek belőle.

Szépségápolás:

Külsőleg a szemterméseket és a szalmaszárat a kozmetikai ipar használja ápolókrémek és naptejek készítésére. A bőr karbantartásához nélkülözhetetlen B-vitaminokat, valamint ásványi anyagokat (vas, mangán és cink) tartalmaz. A modern kozmetika egyik marketing eszköze! Külsőleg csillapítja a bőrviszketést. Száraz bőr ápolására és nap elleni védőszernek is ajánlott.

Betegségek kezelése:

A zabkorpa élénkíti a béltevékenységet és csökkenti a koleszterinszintet, míg a zabszalmának vizelethajtó hatása van. Egy speciális, zabon alapuló diétával növelni lehet a kitartást, amelyet főként a versenysportolók fordítanak a hasznukra. Dioszkuridész már borogatásként is alkalmazta, és dícsérte nedvét a hasmenés kezelésében. A Hortus sanitatis-ban a növény a kelések, a gennyes hólyagok és egyéb duzzanatok kezelésére szolgáló gyógymódok között szerepel. A zabkorpa koleszterinszint-csökkentő hatásáról már igen sok tanulmány jelent meg. Hatóanyagai a bőrre is jótékony, lágyító, nyugtató, antioxidáns és sebgyógyulást elősegítő hatással van. A zabot fáradtság, aszténia (erőtlenség) és étvágytalanság esetén használják. Enyhe ideges állapot, álmatlanság és húgyúti kövek kezelésére is javasolt, de enyhíti a reumát és a köszvényt is.

Zab hol honos:

Európa

Figyelmeztetés:

A zab alkalmazásával kapcsolatban mind ez ideig semmilyen mérgező vagy kóros mellékhatás nem ismert.

Termőhelye:

Magyarországon is termesztik.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A föld feletti részeket a virágzást megelőző begyűjtést követően megszárítják, majd forrázatként és tinktúraként használják.

Zab szinonímák:

abrakzab, termesztett zab

Latin név: Avena sativa

Angol: Oat, Common oat / Cultivated Oat / Oats / Wild oats

Finn:Kaura, Peltokaura

Francia: Avoine cultivée, Avoine / avoine byzantine

Görög: Βρώμη

Holland: Haver

Ír: Coirce

Izraeli:שיבולת-שועל / שבולת שועל / שיבולת-שועל תרבותית

Japán: エンバク

Kínai: 燕麦

Lengyel: Owies zwyczajny / Owies

Német: Saat-Hafer, Echter Hafer / Hafer / Mittelmeerhafer / Rispen-Hafer

Norvég: Havre

Olasz: Avena comune, Avena / Avena sativa / Biada

Orosz: Овёс посевной, Овес посевной

Perzsa: یولاف

Portugál: aveia / aveia-amarela

Portugál Brazil: Aveia

Spanyol: Avena / avena común / avena roja / Avena sativa

Svéd: Havre

Szlovák: Ovos siaty

Szlovén: Oves, Navadni oves / Oves navadni

Török: Kültür Yulafi / Sifali Yulaf / Yulaf

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Dános Béla: Farmakobotanika, A gyógynövénytan alapjai (kemotaxonómia), Argumentum, Budapest, 2006, ISBN 963 446 204 9

Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz Band 1 Tafel 68


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE