Barion Pixel

Vörös acsalapu (Petasites hybridus) ,,Általános hatású, mindent gyógyító szer” – állította egy híres svájci természetgyógyász.

Persze ezt csak azért mondta, mert jól ismerte erőteljes görcsoldó, fájdalomcsillapító és központi idegrendszeri nyugtató hatását, amely hármas a legtöbb betegség kezelésénél igen fontos.

Ezek és számos egyéb belső és külső hatása miatt egykor igen széleskörűen használt szer volt, elsősorban német nyelvterületen.

Valaha Svájcban a magasabban fekvő falvak lakói féltve őrizték acsalapuval kapcsolatos tudásukat, hiszen a ,,fentiek” növénye volt a hegyvidéket kedvelő acsalapu.

Ott szerezték meg a tudást egész generációk – a tapasztalat segítségével – melyet nem osztottak meg a ,,lentiekkel”.

,,Lent” csak a füves emberek, füvesasszonyok ismerték az acsalapu titkait.

 

A vörös acsalapu hazánkban

Hazánkban gyógynövényként sosem volt közismert, mindössze két régi füveskönyv említi.

Hadd legyek most kivételesen én is ,,fenti” és hagy ne írjak többet ezen növény alkalmazásáról.

Nem ok nélkül teszem!

Kiragadhatnék most számos alkalmazást, de éppen a sokoldalúsága miatt ez zavarokhoz, veszélyekhez vezethet. Egy ilyen ,,nagyágyúnál” nem lehet leragadni ugyanis az ismeretterjesztő szintű ,,erre jó”, meg ,,arra jó” irkálásnál.

Teljes képet kell látni a növény hatásairól, mellékhatásairól, alkalmazási és adagolási módjairól, bizony nem egy kifejezett veszélyéről és még sorolhatnám.

Ugyan drogja beszerezhető, de egyetlen amatőr teafogyasztónak sem ajánlom szakember, minimum fitoterapeuta személyes vezetése, tanácsadása nélkül!

Kerti tartása

Kerti tartásáról azonban pár sorban leírom tapasztalatomat.

A vörös acsalapu a kert legnedvesebb részén, félárnyékban, árnyékben könnyedén tartható, még homokosabb földben is.

Vízigényes növény, nem bírja a teljes napot, de nagy túlélő, igen sok sanyarúságot elvisel.

Kifejezetten tarackolva terjengő növény, vagyis ne is reménykedjünk abban, hogy egy helyen megmarad.

Mindig tovább mászna és ha szűk helyünk miatt egy helyre kényszerítjük, az előbb-utóbb betegségekhez vezet, Gyökerein, gyöktörzsén mindenféle penészek és rothadások jelennek meg. Ha azonban engedjük mindig továbbmászni, vagy időnként átvisszük a kert másik részére, akkor egészséges gyökerei lesznek.

acsalapu, vörös acsalapu

 

Gyökérdrog gyűjtése, szaporítása

Gyökérdrog gyűjtése /lásd kép/:  még ilyen szabadjára engedett terjengésnél is csak 2-3 évente tudok ennyi gyökérdrogot gyűjteni.

vörös acsalapu, acsalapu, acsalapu gyökér, Petasites hybridus

Mondjuk nekem mindössze néhány négyzetméter az a terület, ahol a növény éppen van.

Vagyis ez azt is jelenti ilyenkor, hogy feláldozom a potenciális szaporító anyagát, a föld alatti sarjhajtásait és gyökereit, vagyis szaporítóanyag, azaz áttelepítés a kert más részére szintén csak 2-3 év múlva lesz várható.

Szóval növényünk kertben nem egy szaporításra termett gyógynövény, hosszú-hosszú évek játszmája a fenntartása,  pláne szaporítása.

Kifejezetten csak türelmes növénymániásoknak ajánlott.

Viszont hazánk hegyvidékein nem ritka, vagyis a természetből beszerezhető.

A fehér virágú párja, a fehér acsalapu hazánkban védett növény, a természetből nem gyűjthető ! Kertben egyébként pontosan úgy viselkedik, mint vörös virágú rokona.

Mottó:     Örülj!  Mosolyogj!   Hát élsz!

A szerző