Rengeteg gyógynövény lézetik, mely a vírusellenes gyógynövények kategóriába sorolható. Tényleg hatásosak? Vajon hogyan működnek ezek? Honnan tudjuk, hogy egy gyógynövény vírusellenes hatású, hogyan használhatjuk ezeket? S ami a legfontosabb: melyek ezek a gyógynövények?

Miközben a baktériumok többsége ellen különféle antibiotikumokkal az orvostudomány már jó ideje képes felvenni a harcot, a vírusok elleni gyógyszerek kifejlesztésében a tudomány nem tud hasonló sikereket elkönyvelni. A vírusok esetében több tényező is akadályozza a hatékony gyógyszerek előállítását. A rengetegféle vírus közül gyakorlatilag az influenza A, B, a hepatitis B, C, a herpesz és a HIV ellen rendelkezünk antivirális gyógyszerekkel. (Sajnos a baktériumokkal szembeni harc is egyre csökkenő hatékonyságú, amelyet az úgynevezett rezisztens baktériumtörzsek számának emelkedése mutat.)

Hogyan működnek a vírusellenes gyógynövények?

Könnyen gondolhatjuk, hogy a vírusellenes (antivirális) gyógynövények mintegy gyógyszerként működnek, egyszerűen elpusztítják a vírust, de ez nem így van.

A vírusok önmaguktól nem képesek szaporodni, ehhez gazdasejtre van szükségük, ahova behatolhatnak, és ott megkezdődhet a szaporodásuk. A vírusellenes gyógynövények megnehezíthetik vagy megakadályozhatják a vírusok bejutását a sejtekbe, illetve gátolhatják azok szaporodását, amikor már bejutottak a sejtekbe.
Ebből egyúttal az is következik, hogy ezek a gyógynövények már a megelőzés tekintetében is segítséget jelentenek.

Honnan tudjuk, hogy egy gyógynövényről, hogy vírusellenes hatású?

Sok száz évvel ezelőtt az emberek még azzal sem voltak tisztában, hogy a fertőzéseket, megbetegedéseket mi okozza, azt meg pláne nem tudhatták, hogy az éppen vírus vagy baktérium. Valójában ezek a fogalmak sem léteztek. Az első baktériumokat a 17. század közepe táján pillantotta meg egy holland természettudós, míg a vírusokat a 19. század legvégén egy orosz mikrobiológus fedezte fel. Azóta persze már nagyon sok ismeretet szereztünk ezekről a mikrobákról.

Mindamellett a gyógynövényeket továbbra is legtöbbször hagyományos módon alkalmazzuk, a sok száz éve meglévő gyakorlati tudás és ismeretek alapján. A gyógynövényekkel kapcsolatos kutatási eredmények is mind nagyobb számban igazolni látszanak ezt a meglévő tudást.

Sőt, mivel a tudományos kutatások sokszor nem teljes gyógynövények vagy növényi részek hatásait, hanem a gyógynövények egyes hatóanyagainak hatásait vizsgálják, olyan eredmények is születnek, melyeket gyógytea fogyasztásával soha nem érhetnénk el, viszont előremutatóak lehetnek egy-egy új (növényi) gyógyszer kifejlesztése során.

Nem mind arany… Avagy nem minden tartozik a vírusellenes gyógynövények közé, ami annak látszik…

Az antivirális gyógynövényekre tévedés lenne úgy tekinteni, mint minden vírussal szemben egyformán hatásos megoldásra. Nem elegendő egy-két vírusellenes hatású gyógynövényt beszerezni a házipatikába, majd azt gondolni, hogy most már jöhet bármi.

Például olyan banális vírusfertőzésekről mint a megfázás vagy a herpesz sem ugyanazok a gyógynövények jutnak eszünkbe. Előbbi esetben inkább a bodza és a kasvirág, utóbbi esetben pedig inkább a citromfű és az orbáncfű.

Egy-egy antivirális hatású gyógynövény esetén érdemes figyelembe venni, hogy milyen szempontok alapján tekintjük ilyen hatásúnak az adott növényt. A hagyományos felhasználás, a jelenlegi modern tudásunk/tapasztalásunk alapján történő felhasználás, tudományos kutatások alapján történő felhasználás mind-mind tekinthető a felhasználás alapjának. A tudományos vizsgálatok, kutatások lehetnek embereken, állatokon végzett kutatások, illetve ilyen megfigyelések alapján készült tanulmány. Ezek készülhetnek a teljes gyógynövény vagy annak egy (ritkán több) hatóanyagának, kivonatának felhasználásával. És léteznek laboratóriumi, „kémcsöves, petricsészés”, vagyis in vitro kutatások is, melyek a speciális feltételek miatt akár teljesen eltérő eredményeket is hozhatnak, mint az in vivo, vagyis embereken végzett kutatások.

Vírusellenes gyógynövények 

A gyógynövények abban is különböznek a gyógyszerektől, hogy szerteágazó a hatásuk, több szervünkre vagy szervrendszerünkre hatnak egyszerre, így a vírusellenes gyógynövények sem „csak” vírusellenesek, legtöbb esetben (egyéb további hatásaikon túl) még immunrendszerünk működését is támogatják.

Ezzel pedig jó szolgálatot tesznek a betegség megelőzésben, vagy ha mégis kialakul a betegség, akkor felgyorsíthatják a gyógyulást, és segítenek a tünetek enyhítésében, majd a betegség utolsó szakaszában támogatják a gyorsabb felépülést, regenerálódást is.

 

bodza, fekete bodza, fái bodza

Bodza (Sambucus nigra) virág és bogyó

A bodzavirágot a hazai népi gyógyászat is nagyon régóta használja megfázás és influenza kezelésére, tüneteinek enyhítésére. Bár itthon a bogyók felhasználása kevésbé elterjedt, az USA-ban a bodzabogyószirup az egyik első számú háziszer (és minden patikában megtalálható gyógynövényes készítmény) az ilyen panaszokra.

Izzasztó, lázcsillapító hatású, támogatja az immunrendszer működését (ún. immunmoduláló hatású).

Virágából és bogyójából is készülhet tea. A bogyókat akár lekvárként is elkészíthetjük, vagy smoothie-hoz adhatjuk, ám a magok enyhén mérgezőek, ezért el kell távolítani (pl. passzírozással).

 

 

Cickafarkfű (Achillea collina, A. millefolium)

cickafarkfű Egy lengyel kutatás megállapította a cickafarkfű vírusellenes (vírusok szaporodását gátló) hatását, több más gyógynövénnyel együtt. Ezen további gyógynövények: zsurló, orvosi ziliz gyökere, dió, gyermekláncfű, kamillavirág és tölgykéreg.

A cickafarkfű izzasztó, lázcsillapító hatású, különösen akkor hatékony, ha a magas láz folyamatosan emelkedik, és nem indul be az enyhülést hozó izzadás és lázcsökkenés. (A láz önmagában is hatékony fegyver a vírusokkal szemben. Ugyanakkor a 40 fok fölé szökő lázat érdemes csillapítani, mivel a magas láz túl nagy terhet ró a szívre.)

Leggyakrabban teaként fogyasztjuk.

bíbor kasvirág, vírusellenes gyógynövények Bíbor kasvirág (Echinacea purpurea)

Talán ez a legszéleskörűbben ismert és használt vírusellenes gyógynövény. Az influenza, a Herpex simplex, a rhinovírusok (megfázás kórokozója) és egyes további légúti vírusok ellen hatásos.

Tinktúra formájában hatékonyabbnak bizonyul, mint vizes kivonat (tea) formájában. Megelőzésre a vírusfertőzés lehető legkoraibb szakaszában, vagyis legkésőbb az első tünetek megjelenésekor jelent valódi segítséget.

Egyéb kasvirágfajoknak (például E. angustifolia) sokkal specifikusabb a hatása, vagyis csak egy, esetleg két vírussal szemben igazán hatásosak.

 

orbáncfű Orbáncfű (Hypericum perforatum)

Ezt a gyönyörű napsárga virágú gyógynövényt elsősorban depresszió elleni hatásáról ismerjük. Pedig fontos hatóanyagai, a hipericin és pszeudohipericin felveszik a harcot a Herpes simplex, az influenza, a HIV és a hepatitisz ellen is.

Teaként is fogyasztható, ám tinktúra és egyéb formákban is hozzáférhető, nagyon sok készítményben megtalálható.

citromfű, orvosi citromfű, citromszagú melissza, méhfű, mézfű, kerti méhfű, méregnyomófű, mézontófű

Citromfű (Melissa officinalis)

A kellemes citromillatú gyógynövényből szívesen készítünk teát, fűszerként is különleges ízt ad például gyümölcssalátáknak vagy különféle innivalóinknak, ám gyógyhatásai sem maradnak el élvezeti értéke mögött.

Antivirális hatását például influenza A, herpesz és HIV esetében is kutatták.

Borsmenta (Mentha x piperita)

A borsmenta illóolajának legfontosabb összetevőjéről, a mentolról mindenkinek a rágógumik és a fogkrémek jutnak eszébe először, aztán a mentolos cukrok vagy a hűsítő kozmetikumok. Nyáron szívesen kortyoljuk hűsítő hatású (és kellemes ízű) teáját, szívesen ízesítünk leveleivel innivalókat, fontos fűszere a marokkói tabulé nevű ételnek, az angolok pedig mentaszószt kínálnak egyes húsételekhez.

Mindemellett a legsokoldalúbb gyógynövények sorát gazdagítja, vírusellenes aktivitását elsősorban illóolajának köszönheti. A kutatások szerint a légúti óriássejtes vírus, az influenza A és a Herpes simplex szaporodását is gátolja.

Egyéb mentafajok mentoltartalma alacsonyabb, mint a borsmentáé.

 

olívafa, olíva Olajfa (Olea europaea) levele

Nem tévesztendő össze a hazánkban utak mentén is gyakori ezüstfával vagy olajfűzzel (Elaeagnus angustifolia). Az olajbogyót termő olajfa a Mediterraneum növénye, s bár nálunk is megterem (főként dézsás növényként), termést nem jellemzően hoz.

A vírusellenes hatású anyagok a levelében találhatóak, és többek között az influenza, a herpesz, rhinovírus, rotavírus ellen is gátló hatást fejtenek ki.

 

Glycyrrhiza glabra, Glycyrrhiza glabra Linne, Glycyrrhiza hirsuta L., Liquiritia officinarum Medic Édesgyökér (Glycyrrhiza glabra)

Hazánkban is termeszthető, a hagyományos kínai orvoslás egyik kedvelt gyógynövénye, a medvecukor alapanyaga, teáink cukormentes édesítője.

Antivirális és antibakteriális hatása, HIV, RSV és bizonyos koronavírusok esetén is figyelemre érdemes. (A koronavírus nem egyetlen vírus neve, a koronavírus családjába több vírus tartozik.)

Édes teája az irritált légutakat is bevonja és nyugtatja köhögés vagy garatszárazság esetén.

panax ginseng Ginzeng (Panax ginseng)

A hagyományos kínai orvoslás egyik alap gyógynövénye a koreai ginzeng, és a tapasztalat azt mutatja, hogy vírusos eredetű betegségek ellen is hatásos. Bár létezik szibériai és amerikai változata is, a koreai ginzenggel végzett kutatások biztatóbbnak tűnnek.

A herpesz, a hepatitis A, B, rhinovírus, influnza és a légúti óriássejtes vírus (RSV) ellen is hatásosnak bizonyult laboratóriumi vizsgálatok során.

Ginzenozid hatóanyaga antivirális hatást mutatott a hepatitis B, norovírus, Coxsackie-vírus (elsősorban hasmenéses-hányós fertőzést okozó vírus).

Különféle készítmények formájában juthatunk hozzá. Létezik filteres tea változatban is, ám élvezeti értéke (vagyis íze) jelentősen elmarad jótékony hatásai mögött.

Gyermekláncfű (Traxacum officinale)

gyermekláncfű Erről az úton-útfélen megtalálható közönséges gyomnövényről sokan tudják, hogy csodálatos gyógynövény, bájos sárga virágain túl megannyi jótékony hatással kápráztat el bennünket a növény minden egyes része. Ám azt sokan nem gondolnák, hogy még antivirális gyógynövényként is gondolnunk kell rá.

Pedig az influenzán túl olyan súlyos betegségeket okozó vírusok esetén adhat okot bizakodásra, mint a hepatitis B, a HIV, a dengue-lázat okozó vírus.

A teljes növényt fogyaszthatjuk frissen vagy teaként is. Leveleiből és virágaiból saláta készülhet, a gyökerét különféle ételekbe főzhetjük, édesen kesernyés virágkocsányát nyersen elrágcsálhatjuk.

Bajkáli csucsóka (Scutellaria baicalensis)

Tévesen csukókának is nevezik, ám ez a lényegen semmit nem változtat. A kínai orvoslásban több ezer éve használják, és sok-sok kutatás folyt már a hatásosságával kapcsolatban.

Például a légúti óriássejtes vírus (RSV) elleni hatását kínai tudósok, agyvelőgyulladás elleni hatását orosz tudósok, influenza elleni hatását szintén kínai tudósok vizsgálták.

Nálunk leginkább készítmények (kapszula, esetleg tinktúra) formájában hozzáférhető, egyébként a gyökerében rejlik gyógyhatása, és sok helyen dísznövényként is ültetik. Amerikai változata, S. lateriflora tekintetében nem ismeretes a vírusellenes hatás.

 

A gyógynövények rendszeres fogyasztása több oldalról támogatja egészségünk megőrzését, segítik immunrendszerünk megfelelő működését, és akár még különféle fertőzésekkel szemben is ellenállóbbá tehetnek minket. Az itt bemutatott vírusellenes gyógynövényekkel a sor nem teljes, ám azt se feledjük, hogy a további kutatások még sok-sok biztató eredményt hozhatnak a jövőben.

 

A cikk szakirodalmi forrásai:

  1. Sciencedirect
  2. Otolaryngologypl
  3. ncbi.nlm.nih.gov
  4. pubmed.ncbi.nlm.nih.gov

A szerző


A Naturportal Magazin azért jött létre, hogy az embereket tanítsa, edukálja egy értékesebb, EGÉSZ-ségesebb ÉLET-re.

Jelenleg az ország egyik legnagyobb online természetgyógyászati-gyógynövényes magazinja lettünk.

Támogatóink nélkül nem tehetnénk meg, hogy minden nap friss cikkekkel, tartalommal jelenjünk meg és hogy folyamatosan hozzunk létre újabb és újabb fejlesztéseket (pl. keresőket) a weboldalon.

Minden (a honlap teljes felülete, Podcast műsorok, YouTube csatorna, Spotify csatorna) ingyenesen elérhető a számodra.

Néhány ezer forint támogatás ½ cikk és 1/100 kereső létrehozására elég.

Ha szeretnéd a munkánkat támogatni kattints az alábbi gombra!