Barion Pixel

Hogyan történhet egy vírus leküzdése a szervezetünkben? Egyáltalán hogyan kerekedhet felül a vírus?

A szervezetünk egy összetett, finomhangolt rendszer, a maga komplexitásában harmonikus. Amennyiben a harmónia felborul bármilyen módon, akkor szükséges lehet annak helyreállítására.

Hogyan borulhat fel szervezetünk harmóniája?

A szervezet harmónia borulásának ezernyi oka lehet, így például:

  • lelki vagy testi stressz, fáradtság, kialvatlanság
  • egyoldalú táplálkozás
  • napfény és friss levegő hiánya
  • negatív gondolkodás, szorongás
  • testmozgás hiánya stb…

 

Ennek megfelelően a gyógyulás útjai is nagyon sokfélék.

Amennyiben azonban az immunrendszer gyengülése folytán megbetegítenek minket a vírusok, akkor fontos, hogy ne csak az eredeti kiváltó okot gyógyítsuk, hanem magát a vírusos megbetegedést is le kell küzdenünk.

Ilyenkor hívhatjuk segítségül a gyógynövényeket!

bíbor kasvirág, vírusellenes gyógynövények

Milyen gyógynövények segíthetnek vírusos megbetegedések esetén az immunrendszer erősítésére?

Apróbojtorján, Agrimonia eupatoria; Agrimonia odorata,

Közönséges párlófű vagy apróbojtorján (Agrimonia eupatoria)

A rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó, egyenes szárú, 1 méternél magasabbra is megnövő növény. Levelei 10-20 cm hosszúak, lándzsás kerületűek, szaggatottan szárnyaltak, felül zöldek, alul ezüstösen filcesek. A virágok a szár felső részén 20-30 cm hosszúak, füzérben állnak.Virágzása júniustól augusztusig tart. Az apróbojtorján gyógyteája kitűnő ízű üdítő ital. Régebben ezt a növényt a textíliák sárga festésére használták.

Az apróbojtorján hatóanyagai

Apigenin, cserző anyagok, ellagitannin, flavoglikozid, flavonoid, gyanta, hyperozid, illóolaj, katechinek, keserűanyag, koffeinsav, kumarin, kvercitrin, luteolin, nyálka, palmitinsav, poliszacharid, rutin, szalicilsav, szilíciumsav, sztearinsav, tanninok, tanninsav, terpének, triterpén, ursolsav, vas, vitamin A, vitamin B1, vitamin K, zsír.

Hogyan és mire használható az apróbojtorján?

Teáját légzőszervi, gyomor-, epe-, máj- és vesebántalmak, továbbá gyomor- és bélhurut ellen használják.

Külsőleg toroköblítőnek, a száj- és garattájék gyulladásaira, kötőhártya gyulladásra, valamint kelések és gyulladások borogatására alkalmazzák.

Jótékony hatású a vénás keringésre, száraz kivonata a vírusok ellen hat.

A tanninoknak köszönhetően összehúzó és hasmenésellenes tulajdonsága is van. Belsőleg az enyhe hasmenés, a renyhe vagy nehéz emésztés, a vénás keringési elégtelenség, valamint aranyeres bántalmak esetén alkalmazható. Bőrviszketést mérséklő hatását allergiás bőrproblémák kezelésében hasznosítják.

A közelmúltban lezajlott kutatások igazolták, hogy a párlófű eddig ismert tulajdonságain kívül vérnyomáscsökkentő is. Kisebb adagban hozzájárul a koszorúerek tágításához. Nagyobb adagokban alkalmazva ugyanakkor éppen az ellenkező hatást váltja ki: szűkíti azokat.

Belsőleg az apróbojtorjánt leggyakrabban forrázatként, por vagy száraz kivonat formájában alkalmazzák. Külsőleg gargarizáláshoz és borogatásnak használható.

A gyógyteát antibiotikus hatása miatt, valamint bakteriális fertőzések esetén hasmenések megszüntetésére is használják.

A párlófűnek mind ez ideig semmilyen káros mellékhatása vagy ellenjavallata nem ismert. Más növényekkel együtt is használják.

erdei gyömbérgyökér, Geum urbanum, közönséges gyömbérgyökér

Erdei gyömbérgyökér vagy közönséges gyömbérgyökér (Geum urbanum)

gyömbérgyökér (Geum) rózsavirágúak (Rosales) rendjébe és a rózsafélék (Rosaceae) családjába tartozó nemzetség.

Nem áll rokonságban a valódi gyömbérrel (Zingiber), nevét valószínűleg az ide tartozó növények erős, aromás illata miatt kapta.

Népies nevei: erdei szegfű, ibolyaszegecs, szegfűszagúfű, szentbenedekfű, Szt. Benedek füve (Herba benedicta).

Közeli rokonai a pimpó (Potentilla) és az eper (Fragaria).

Körülbelül 60 cm magas, évelő növény. Ismertetőjegye, hogy az egész növény durván szőrözött. Árnyékos helyeken terem (pl. erdőszéleken, sövények mentén) Eurázsia egész területén.

A népi gyógyászatban az erdei gyömbérgyökérnek (Geum urbanum) különleges erőt tulajdonítanak. E szerint távol tartja a rossz szellemeket, ezen kívül véd veszettség és mérges kígyó marása ellen. A kereszténységgel is összefüggésbe hozzák, mert a levelei hármasával nőnek (mely a népi hagyomány szerint a Szentháromságra utal), ezen kívül a virágai 5 szirmúak (ez a hagyomány szerint Krisztus 5 sebére utal).

A középkorban azt hitték, hogy a növény gyökeréből készült ital lángra lobbantja a szerelmet.

Később főleg hasmenés és gyomorpanaszok ellen, valamint gargarizálószerként a száj- és garatüreg gyulladásainak kezelésére használták, és ez az elkalmazás a mai napig fennmaradt.

Asztrológiailag Jupiter hatása alatt áll a növény (isteni energia).

A közönséges gyömbérgyökér hatóanyagai

A Geum urbanum fenol tartalmú összetevőket tartalmaz (koffeinsav, chlorogenic savak és eugenol), e mellett karotinoidok, flavonoidok, tanninok (10,5 %), illóolajok és sesquiterpén laktonok (cnicin).

Az erdei gyömbérgyökér hatása

A modern farmakológiai kutatások is sok pozitív hatását igazolták az erdei gyömbérgyökérnek. Így gyulladáscsökkentő, antioxidáns, antivirális, idegnyugtató, Parkinson-kórt gyógyító. Kutatások vizsgálták rákellenes hatását is több rák típus esetén.

A kutatások igazolják, hogy segíthet a vírus leküzdése során. 

 

szegfűszeg, szegfűszegfa

Illatos szegfűszeg virág (Flos caryophylli aromatici)

Kelet-India, Indonéz-szigetek, Afrika (Zanzibar), más trópusi vidékek. Eredetileg a Maluku-szigetekről származik.

A fa 20 éves korától 50 éves koráig gyűjtik a virágbimbókat. Évente kétszer – télen és nyáron – gyűjtik be azokat. A begyűjtött bimbókat szárítják.

A mirtuszfélék családjába tartozó, legfeljebb 20 méter magas, örökzöld fa, erősen aromás illatú levelekkel. Ovális, kemény levelei fényesek, sötétzöld színűek. Vadon élő és termesztett örökzöld fa megszárított virágbimbója. A ki nem nyílott bimbók barna színűek, finoman ráncosak. A virágok csészéje élénkpiros, pártájuk rózsaszínes fehér. A virágok sűrűn az ágvégeken helyezkednek el. Jellemzően kellemes, fűszeres illatú, kesernyés és fűszeres ízű. Főleg mint fűszer kerül a kereskedelembe, de nagy mennyiséget desztillálnak illóolaj előállítása céljából, és ezt sokoldalúan használják fel. Eredetileg a Maluku-szigetekről származik. Európába az arabok hozták be. Kereskedelme a XVI. századig a portugálok birtokában volt, majd a XVII. században a gyarmatosító holland kereskedők kezére jutott, akik monopolhelyzetet teremtve lerombolták az általuk ellenőrzött Maluku-tenger minden más termésforrását.

A szegfűszeg hatóanyagai

Acetofenon, alumínium, aszkorbinsav, bárium, béta-karotin, beta-terpineol, bór, cink, cserző anyagok, ellagitannin, eugenol, fehérje, flavonoid, foszfor, galluszsav, gyanta, hyperozid, illóolaj, kalcium, kalcium-oxalát, kálium, karvon, kobalt, króm, linalool, magnézium, mangán, metil-szalicilát, nátrium, nikkel, nyálka, procianidin, réz, stroncium, szalicilát, szegfűszegolaj, szénhidrát, tannin, vas, Vitamin B1, Vitamin B2, víz, zsír.

A szegfűszeg hatása

A szegfűszeg mikrobaellenes hatású, így régen a hús tartósítására használták.

A nyugati orvoslásban használják például szőrtüszőgyulladás és kisebb sebek, vagy árpa kezelésére, valamint a gyomor megnyugtatására szolgáló gyógyszerként is.

Mint aromatikum, roboráló (erősítő) szer és antiszeptikus (baktérium és vírusölő) hatású szer is ismeretes. A HKO szerint Yang erősítő és melegítő gyógynövény, és mint ilyen mélyebben és melegebben hat, mint a Qi erősítők. Kifejezett étel-gyógyszerként is számontartják. Hideg, vagy Yang Hiány kórképek esetén – különösen a téli hónapokban – jó szolgálatot tesz az ételhez közvetlenül is keverve.

Illóolaja antioxidáns, gyulladáscsökkentő, baktérium- és gombaölő, valamint fájdalomcsillapító hatású. E mellett vérrögképződés-gátló is. Nyugtató hatása miatt túladagolás esetén depressziót okozhat. Az illóolaj enyhíti a fogfájást.

 

A gyógynövények különféle kivonatolási eljárásai során fokozható azok hatása.

Ha nem szeretnél magad bajlódni a vírusellenes készítmény összeállításával, akkor van egy remek szer, mely a fenti gyógynövényeket optimális arányban tartalmazza.

A gyógynövény kivonatolási eljárása során ezek a készítmények a hatóanyagokat koncentráltabban tartalmazzák.

 

KATTINTS IDE A VÍRUSELLENES GYÓGYNÖVÉNY TERMÉKHEZ!

 

Források

  1. https://www.researchgate.net/profile/Ali-Al-Snafi/publication/332878581_Constituents_and_pharmacology_of_Geum_urbanum-A_review/links/5cd06927299bf14d957cc16d/Constituents-and-pharmacology-of-Geum-urbanum-A-review.pdf
  2. https://www.mdpi.com/1420-3049/27/1/245

A szerző