Barion Pixel

Vágykeltés, vágyakozás minden nem, és bizonyos kor felett minden korosztály életében jelenlévő fogalmak.

 

Egy párkapcsolatban – jó esetben váltakozva, és folyamatosan – az egyik fél mindig vágyakozik a másik iránt.

Ezt az érzést, folyamatot, vágykeltést lehet kicsit segíteni természetes összetevőkkel is.

 

Vágykeltés természetes eszközökkel

 

A vágykeltés fontosságát, és létjogosultságát talán felesleges is leírni, megfogalmazni. Azonban az eszközök, amivel el lehet érni azokat nagyon sokfélék.

Lehetőség szerint próbáljuk kerülni a kemikáliákat, hiszen természetes eszközökkel, összetevőkkel is elérhetjük céljainkat.

Vágykeltő – nyugtató gyógybalzsam érzéki lucid álmok ébresztésére felnőtteknek 15 éves kortól:

A hozzávalókról:

damiána
-muira puama
orbáncfű
citromfű
valódi sáfrány

damiána

Vágykeltés növényei

Damiána – föld feletti drog

A prekolumbián közép-amerikai bennszülött őslakosok szent növénye, évezredek óta libidó növelésére használják.

Férfiak és nők egyaránt használták-használják afrodiziákumként és egyéb egészségügyi bajokra. Fokozottan szép, kiegyensúlyozottan békés, édes, buja álmokat biztosít, melyek először felületesek, majd hamar mélyülnek. Fogyasztása tartós élményt biztosít, mely maradandó és könnyen visszaidézhető.

A növény kedvező hatással van az impotenciára, frigiditásra, prosztata-problémákra, nők változó kori problémáira, stimulálja a hormonegyensúlyt.

Lelki-szellemi hatásai: endogén depressziók, apátia és általánosságban a jó hangulat elvesztését orvosolja.

Oldata rendkívül illatos, kellemes ízű. Elsősorban tinktúrálják, vizesen kivonatolják (főzet) és dohánnyal kevert füstjét inhalálják. Pszichoaktív hatóanyagai teljes egészében még feltáratlanok, nagyon komplex módon hatnak.

A felfedezett hatóanyagok közül: 1,8 cineole, p-cymene, alpha- és beta-pinene, thymol, alpha-copaene, calamene, tannin, flavonoidok, beta-sitosterol, damianin, gonzalitozin, arbutin, tetraphyllin, albuminoid, barterin, chlorophyll, cymol, esszenciális olajok, gamma-cadinene, gonzalitozin-i, hexacosanol-1, luteolin, quinovopyranosidek, tetraphyllin-b, triacontane, trimethoxyflavon.

Mellékhatása nem ismert, használata terhesség és szoptatás alatt kerülendő, illetve 2-típusú diabétesz kezelésére alkalmazott vényköteles szerekkel nem keverhető.

A növények fogyasztása és a gyógyszertári tabletták közötti különbségek: amíg egy patikai szer hatása azonnali, a damiánát például legalább 2-3 hónapig folyamatosan alkalmazni kell napi szinten ahhoz, hogy a szervezet valóban rá tudjon hangolódni a növény hullámaira.

Ráadásul ez egy tengerentúli növény.

Európai ember kapcsolatot nem tud kiépíteni vele, hacsak nem termeszti dézsában. A növényt az európai ember szervezete nehezebben integrálja.

A legalkalmasabb tinktúrában (alkoholos kivonat), teában (vizes kivonat), illetve cigarettában dohányhoz keverve fogyasztani egyidejűleg. E mellett a kence is sokkal hamarabb kifejti hatását. Nagyon sok más alvást segítő gyógynövénynél keverékben remek katalizáló-kiegészítő.

 

Muira Puama – gyökérdrog

Amazónia „viagrája”. Elsősorban az idegrendszerre fejti ki gyógyhatását.

A gyökér és a kéreg gazdag zsírsavakban, zsírsav-észterekben (pl. beheninsav), illóolajokban, növényi szterolokban, terpénekben, alkaloidákban.

A legtöbb hatóanyaga egyáltalán nem oldódik vízben, viszont alkoholban nagyon is.

Mellékhatásai nem ismertek, ennek ellenére sem gyermekeknek, sem állapotos hölgyeknek nem ajánlott a fogyasztása.

A gyökérdrog kivonatolható gyors főzéssel, vagy lassabb áztatással 50-70 %-os tiszta, ízetlen szeszben. A 70 %-os szeszt a kivonatolás után vissza kell higítani forrásvízzel legalább 40-50 fokosra bármilyen használat előtt.

orbáncfű

Orbáncfű – föld feletti virágzó drog

A nap növénye, a nép hiedelemvilágának értelmében bejárati ajtóhoz felkötött csokra megvéd az ártó szellemektől.

Tinktúrálják, vizesen kivonatolják és olajosan macerálják.

Macerátuma híresen kiemelkedő bőrgyógyász képességekkel rendelkezik, néhány európai ország általános sebészeti és szülész-nőgyógyász osztályán műtét utáni sebkezelésre használják a tb-alapú ellátásban.

Mindegyik kivonata rendelkezik idegnyugtató, ellazító tulajdonságokkal.

Depresszió űző. Hosszú távú használatánál sem jelentkeznek mellékhatások, a fényérzékenységet okozó hatóanyag tartalmával kapcsolatos tesztelése nem embereken történt (orbáncfűben túl gazdag takarmányozást követően 100 000 szarvasmarhából 1 fényérzékennyé vált).

Nem kombinálható semmilyen gyógyszerrel, terhesség és kiskorúság esetén, illetve epebántalmakban szenvedőknek eleve nem ajánlott.

Olajos macerátuma a bőrrel való érintkezés után legérzékenyebb bőrűeknél is egyenletes, bronzos barnaságot biztosít napfürdőzés esetén.

Csak olajos kivonatát ajánlott önmagában használni, egyébként vizes-alkoholos kivonata monoteaként kevésbé alkalmas, erősen ajánlott keverékben fogyasztani.

citromfű

Citromfű – föld feletti drog

A legkönnyedebb, leggyengédebb hatású álomhozó, kényeztető, puha élmény tőle az alvás.

A bőrre eleve jó hatással van, nyugtatja a szívideget és erősíti az idegrendszert, görcsoldó.

Kóros álmatlanság esetén szinte mindig bevethető. Szorongást, stresszt, nyugtalan idegességet old, szinte mellékhatás-mentes szedatívum.

Férfiak óvatosan használják, enyhén nőiesítő hatása miatt.

Ismert vizes és olajos-zsíros kivonata egyaránt.

Hatóanyagai: flavonoidok, szeszkviterpének, nerol, gerániol, citrál, citronellol, rozmaringsav, keserűanyagok.

A növény önmagában is jó hatásfokkal működik, mégis jó ötlet keverékekben alkalmazni, komplexebb inger érhető el utóbbi esetben.

A kozmetika ipar széles körűen alkalmazza, egyaránt felfedezték mint élelmiszeripari adalékanyag és a természetes alapú gyógyszergyártásban is szerepet kapott.

A népgyógyászat hisztéria kezelésénél, melankóliára, migrénes fejfájásra, magas vérnyomásra és idegi alapú szorongásos szomatikus problémákra javallja.

Tinktúrája bizonyítottan felveszi a harcot tüdőt érintő daganatos sejtburjánzással.

jóféle sáfrány

Valódi sáfrány – bibe

A perzsák vizes kivonatát folyékony aranyként emlegetik. Szintén sokoldalú és komplex a hatása, mégis illik kiemelni az emésztésre és bőrre gyakorolt, illetve nem is gyenge fájdalomcsillapító gyógyhatását.

Feltűnően erős nyugtató, Iránban szinte nincs is étel, amibe ne csempésznék bele a kivonatát. Korabeli leírásokból tudjuk, hogy a komoly fájdalmaktól szenvedő I. Mátyás (az Igazságos) pompás lakomái a gyógyító sáfránytól sárgállottak, ezzel igencsak sok fejtörést okozva a lakomákon részt vevő nemességnek, ugyanis kézzel enni csak a király tudott a nélkül, hogy pazar viselete ne legyen tele kimoshatatlan sáfrányos pöttyökkel.

Erősen hangulatjavító, libidó fokozó és a szexuális funkciókat általánosan stimuláló hatással bír. Hagyományos elkészítési módja a viszonylag forró vízzel (legfeljebb 60 fok) való oldata, amelyben legkevesebb 12 órát vagy egy éjszakát, legjobb esetben két napot ázik a sáfrány bibe.

A szűrés után ajánlott étkezés előtt, üres gyomorra fogyasztani, vagy külsőlegesen, balzsamhoz, krémalaphoz keverve. Nincs mellékhatása, bárki szabadon fogyaszthatja.

Gyógyszerekkel való kontraindikációja nem ismert.

Hatóanyagai: több, mint 150 izolált hatóanyaga ismert, amiből kiemelkedik két karotenoid: krocin és krocetin.

A krocetin be tud hatolni a sejtek extracelluláris terébe, ezáltal jól hasznosítható, megbízható társ a neurodegeneratív folyamatokat okozó kórképek elleni küzdelemben.

A nagy dózisú, fölösleges krocin a széklettel veszélytelenül távozik.

Randomizált, kettős-vak, placebo-kontrollcsoportos kísérletek igazolják az kóros álmatlanság elleni magas fokú hatékonyságát.

Könnyű álomba esés hoz, illetve a gyönyörű álmok biztosítója erotikus felhanggal a világ egyik legdrágább és legrégebbi fűszere, a sáfrány.

 

Vágykeltés, vágykeltő kivonatok

A kivonatok:

 • 2 db tinktúra (damiána és muira puama)
 • 1 db vizes kivonat (sáfrány)
 • 1 db olajos macerátum extra száz olíva olajból (orbáncfű)
 • 1 db zsíros kivonat (citromfű levél)

Az összeállítás arányai:

 • 8 % damiána tinktúra
 • 8 % muira puama tinktúra
 • 25 % citromfű zsíros kivonat
 • 20 % orbáncfű olajos macerátum
 • 30 % sáfrány víz
 • 9 % méhviasz vagy kakaóvaj
 • ízlés szerint illóolaj
 • emulgeáló

 

A felsorolt növények mindegyike fogyasztható orálisan (szájon keresztül) is, sőt.

Sokkal szerencsésebb így magunkhoz venni, mert a bőrön keresztül először a nyirokba szívódik fel a hatóanyag, míg szájon át az emésztőrendszer segítségével véráramba jut.

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző