Barion Pixel

A tüdőgyulladás kezelése hogyan történhet természetes módszerekkel?

A tüdőgyulladás (pneumonia) esetén a tüdőt általában valamely fertőzés éri, melynek következtében a légzsákok megtelnek fehérvérsejttel (mely segít a fertőzés leküzdésében) és folyadékkal.

A fertőzés érintheti a tüdő egy részét, de bizonyos esetekben mindkét tüdőt. Számos oka létezik, melyek közül némelyik súlyosabb, mint a másik.

A tüdőgyulladás általában gyorsan fejlődik ki és jellemzően az alábbi tüntekkel jár.

  • Magas láz
  • Köhögés, sárga, zöld vagy véres köpet
  • Gyors, felszínes légzés
  • Mellkasi fájdalom, mely mély lélegzetvétel vagy köhögés után súlyosbodik.

A fájdalmat pleruritis – a pleurák (a tüdőt borító membránok) gyulladása okozza.

Ritkábban a tüdőgyulladás fokozatosan alakul ki, száraz köhögés, hányinger, hányás és hasmenés is jelentkezhet. A tüneteket fáradtság, izomfájdalom és fejfájás kísérheti!

A tüdőgyulladás oka többségében bakteriális, ritkán vírusos fertőzés. Ezen kívül okozhatja gomba, vagy protozoa is.

Számos tüdőgyulladást okozó kórokozó létezik. Így például a Streptococcus pneumoniae, a Mycoplasma pneumoniae, a Hameophilus influenzae, a Staphylococcus aureus, a Chlamydia psittaci, a Legionella pneumophila, a Coxiella burnetti, a Phneumocystis carinii, vagy a Tuberculosis.

Megelőzés módjai

  • Tüdőfunkciók ellenőrzése legyengült immunrendszerű betegek esetében.
  • Dohányzás és túlzott alkoholfogyasztás kerülése.
  • Klíma berendezés éves alapos tisztítása és karbantartása (Legionella pnemophila elkerülése érdekében).
  • Sok erdei levegőn tartózkodás.

Diagnózis

Felállítása az orvos feladata. A kórelőzmények, és a fizikális vizsgálati módszereken túl (pl. sztetoszkóp) az alábbi módszerekkel is megmutatható a tüdő érintettsége. Mellkasi röntgen vizsgálat, köpet mikroszkópos vizsgálata, vérvizsgálat fehérvérsejt számra, artériás vér vizsgálat pulzoximéter az oxigénszint mérésére.

Kezelés

A tüdőgyulladás kezelése orvos felügyelete mellett, általában antibiotikummal történik. Súlyos esetben a beteg kórházi kezelést igényel, ahol intravénás antibiotikumot és oxigént kap.

Gyógynövények és alternatív gyógymódok tárháza

Az orvosi kezelés mellett az alábbi alternatív kezelési módok is rendelkezésre állnak.

Gyógynövények

A gyógynövények szerepe elsősorban a nyák (köpet) lazítása, a felköhögés elősegítése, valamint a gyulladás csökkentése.

Tüdőfű

A tüdőt érintő vírusos megbetegedések kapcsán a tüdőfű került előtérbe a 2021. év folyamán. Teája a leghatásosabb légzőszervi megbetegedések elleni szer.

Fokhagyma (Allium sativum)

James A. Duke híres fitoterapeuta írja le azt az esetet, mely szerint dr. Mary Bove, a seattle-i Bastyr Egyetem gyógynövénytan tanszékének vezetője, az Egyesült Államok egyik legképzettebb fitoterapeutája, várandóssága 8. hónapjában tüdőgyulladást kapott. Orvosa természetesen antibiotikumot írt fel neki, ő azonban ehelyett napi 6-10, apróra vágott fokhagyma gerezdet és kasvirágot szedett. Két nap múlva kezdte magát jobban érezni és 2 hét alatt meggyógyult.

afta kezelése házilag, afta, vöröshagyma, propolisz szirup, gyógyászati méz, bélféreg ellen házilag

Vöröshagyma (Allium cepa)

A gyógyfüvészek többsége hatékonyabbnak tartja a fokhagymát, de a vöröshagyma is kétségtelenül gyógyító hatású. Dr. James A. Duke híres tengerentúli fitoterapeuta a hagymalevest is ajánlja légzőszervi panaszokra, így tüdőgyulladásra is.

kasvirág, gyógynövény, gyógynövények, kolostorok, kolostorkertek

Kasvirág (Echinacea)

Ennek az immunserkentő gyógynövénynek a fogyasztása (pl. tinktúra formájában) a tüdőgyulladás valamennyi fajtájára ajánlott. Tüdőgyulladás esetén a cseppszámokkal is bátrabban bánhatunk, 1-2 teáskanál tinktúra teába téve napi több alkalommal is megengedett dr. James A. Duke fitoterapeuta szerint.

harmatfű

Harmatfű (Drosera-fajok)

A harmatfű egyik fő alkotórésze, a plumbagin több, tüdőgyulladást okozó baktérium működését is gátolja. A gyógynövény emellett köhögéscsillapítót is tartalmaz.

gyermekláncfű, vírusellenes gyógynövények, kvíz, kávé helyett, gyermekláncfű levél, év gyógynövénye

Gyermekláncfű (Taraxacum officinale)

Albert Leung (Phd) gyógynövénykutató nyomán a gyermekláncfű a klinikai vizsgálatok szerint hatékony tüdőgyulladás, hörghurut és felsőlégúti betegségek esetén. Főzd meg a növény gyökerét és levelét és idd meg!

örménygyökér, gyógynövény, Inula helenium

Örménygyökér

Oldja a nyákot és nyugtatja a simaizomzatot, ezáltal megkönnyíti a felköhögést, így kiválóan alkalmazható asztma, hörghurut, tüdőgyulladás, sőt tuberkulózis (TBC) és szamárköhögés gyógyításában is.

parlagfű
Parlagfű

A cherokee indiánok a levélnedvet lázcsillapításra, tüdőgyulladásra is használták!

svédkeserű gyógyhatása

Svédkeserű

Maria Treben tüdőgyulladás esetén az alábbiak szerint ajánlja. Tüdőgyulladás esetén naponta reggel éhgyomorra kell bevenni 1 adagot 6 héten át.

Útifű

Baktérium ellenes hatását kutatások bizonyították, egy svéd tanulmány szerint pedig védettséget nyújt a Streptococcus okozta tüdőgyulladás esetén.

cink mandula, mandulavaj recept

 

További gyógynövények más népek repertoárjából

gyömbér: fülzúgás ellenszere
Aranygyökér (Hydrastis canadensis)

Az amerikai indiánok a legkülönfélébb fertőzéseket kezelték aranygyökérrel. Tinktúra formájában a leghatásosabb.

Bajkáli sisakfű (Scutellaria baicalensis)

Kínában végzett kísérletek eredményei szerint ennek a növénynek a gyökere sokoldalú, mikrobaellenes hatást fejt ki. Akadályozza az influenza vírusok és több, tüdőgyulladást okozó gomba aktivitását.

Csüdfű (Astragalus-fajok)

A kínai csüdfű Kínában ugyanaz, mint nálunk a kasvirág (Echinacea): az immunrendszer erősítője.

Japán lonc (Linicera japonica)

Kínai gyógyfüvészek ezt a növényt ajánlják tüdőgyulladás és hörghurut esetén.

Vitaminok és ásványi anyagok

Cink

A fejlődő országokban kisebb adag cinket alkalmaznak tüdőgyulladás kezelésére. Ez az ásványi anyag erősíti az immunrendszert, ezáltal 45 %-kal csökkenti a légzőszervek gyulladását.

D vitamin, természetes antibiotikum, B12-vitamin hatása

B 12 vitamin – kobalamin

A B12 vitamin hiánya az idős embereket hajlamosíthatja a Pneumococcus baktérium okozta tüdőgyulladásra. Adagolásával idős emberek tüdőgyulladás veszélye csökkenhet.

 

Tüdőgyulladás lelki háttere 

Jacques  Martel: Lelki eredetű betegségek lexikona című művében az alábbiakat írja a tüdőgyulladásról.

Mivel a tüdő a légzésünkért felelős szervünk, amelyben az egész testemet „tápláló” levegő átalakulása megy végbe, tüdőgyulladás esetén egy olyan belső konfliktust élek meg, ami súlyosan legyengít engem. Tehát tartozom magamnak annyival, hogy megtaláljam az engem irritáló érzelmet vagy érzést, amely korlátozza a levegővel és a belső életemmel való kapcsolatomat, mivel ez a blokkolódás, zárlat megakadályozza számomra, hogy teljes életet éljek. A gyulladás olyan, a lényem belsejébe mélyen beleégett érzésekre utalhat, amelyek azt jelzik számomra, hogy valami mélységesen megbotránkoztat és irritál. Légzésem minőségére (teljes vagy felületes) nagymértékben hatnak érzelmeim, az egyedülléttől, elnyomástól való félelmem, és az, ha lázadok az élet ellen. Az a benyomásom, hogy a személyes kapcsolataimba igencsak bele vagyok „gabalyodva”. Az is lehet, hogy úgy érzem, megfojtanak a kötelességeim, és nem tudom, hogyan bújjak ki alóluk. Elkeseredettség lesz úrrá rajtam, ami elgondolkodtat azon, mi is az életem valódi értelme, érdemes-e valóban élnem? Szükségem van arra, hogy időt hagyjak magamnak, és rendet tegyek az életemben. Csak a ténylegesen engem érintő felelősségekkel foglalkozom, és másokét, amelyeket a vállamra vettem, és amelyek valójában nem az enyémek, azokat visszaszolgáltatom a jogos tulajdonosuknak. így az élet könnyebb és szebb lesz majd.

 

Jó egészséget és mielőbbi gyógyulást kívánunk!

 

Kattints ide a természetgyógyász szakemberekhez!

A szerző