Barion Pixel
Tölgyfa, kocsánytalan
tölgyfa, kocsánytalan

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): A tölgyfakéreg tartalmaz: 7-22 % (az idősebb kéreg 2-7 %) vaskékítő csersav, galluszsav, ellagsav, ciklohexán, kvercit, kvercin, szénhidrát, gyanta, zsír, flobafén. A tölgyfalevél tartalmaz: csersav (kevesebb, mint a kéregben), kvercitrinflavonglikozida, kvercetin aglikon. Nyers tölgyfamakk tartalmaz: kvercit, 7 % csersav, 7 % cukor, 37 % keményító, 6 % fehérje, 5-15 % zsírosolaj. A makk a pörkölésnél elveszíti csersavtartalmaát, keményítője dextrinné alakul. cserző anyagok, tanninok, tanninsav

Mely részét gyűjtik: A fiatalabb ágakról lefejtett kérget és leveleket. Régebben a fa makktermését is gyűjtötték, ami ma már nem szokásos.

Tölgyfa, kocsánytalan leírás:

A bükkfélék (Fagaceae) családjába tartozó, erdőt is alkotó fák. Legfeljebb 35 méter magas lombhullató fa, szimmetrikus levelekkel és rövid kocsányú termésekkel. A levél nyele 2-3 cm hosszú, karéjai lekerekítettek, a fonáka pelyhes. Virágzati tengelye igen rövid. Májusban virágzik. Limozinforgács néven az öreg, elavult konyakoshordók felapírított fája kerül forgalomba, amelyet konyakok ízének és színének megjavítására használ a szeszipar.

Betegségek kezelése:

A kéreg tetemes csersavtartalmánál fogva erősen összehúzó hatású. Főzetét belsőleg hasmenés, gyomor- és bélvérzés ellen; külsőleg pedig fagyásos, gyulladásos vagy izzadó testrészek öblögetésére és borogatására használják. Aranyeres bántalmak elleni ülőfürdőt is készítenek belőle. Kérgének számos terápiás hatást tulajdonítanak. Állítólag segít vérszegénység esetén, de torokgyulladás, égések, bőrpanaszok, aranyér, nikotinmérgezés és fogfájás kezelésére is alkalmas, valamint megakadályozza a kéz és a láb túlzott izzadását. Ma a növényt szinte kizárólag külsőleg alkalmazzák. A leveleit hasonló célokra lehet használni, mint a kérgét, csak enyhébb hatású. Régebben a fa makktermését is gyűjtötték, ami ma már nem szokásos. A gyűjtött makkot régebben megpörkölve “makk-kávéként” fogyasztották. Az ilyen kávénak erősítő hatása van, ezért az angolkóros gyerekekkel itatták. Naponkénti fogyasztásával az öregkor krónikus bélhurutbántalmai lényegesen csökkenhetőek.

Tölgyfa, kocsánytalan hol honos:

Európa és Kis-Ázsia

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Tölgyfa, kocsánytalan szinonímák:

kocsánytalan tölgy, muzsdalytölgy

Latin név: Quercus petraea, Quercus robur var. sessiliflora, Quercus robur var. sessilis Martyn., Quercus sessiliflora Salisb., Quercus sessilis

Angol: Oak, Sessile oak,Chestnut, Chestnut oak, Durmast, Durmast oak, Quercus petraea, Sessile

Finn:Talvitammi

Francia: Chêne rouvre,Chêne sessile,Rouvre

Holland: Wintereik,Eik soort

Ír: Dair ghaelach

Japán: フユナラ

Kínai: 無梗花櫟无梗花栎

Lengyel: Dąb bezszypułkowy

Német: Trauben-Eiche, Trauben eiche,Durreiche, Harzeiche, Pyramiden-eiche, Steineiche, Winter-eiche

Norvég: Vintereik

Olasz: Rovere,Quercia rovere,Quercus petraea

Orosz: Дуб ска́льный,Дуб скальный

Perzsa: سفیدمازو

Portugál: Carvalho-alvo,Carvalho-branco, Roble-alvo, Roble-branco

Spanyol: Roble albar,Quercus petraea, Roble blanco americano, Roble del invierno

Svéd: Bergek

Szlovák: Dub zimný

Szlovén: Graden,Hrast graden

Török: Sapsız meşe,Meşe

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 270. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 240

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Flora Danica Hft. 45, Tab. 2667


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE