Barion Pixel

Tengeri hagyma valódi, vagy hamis? Te meg tudod különböztetni őket?

Hazánkban ,,tengeri hagyma” néven igen sokan tartanak egy cserepes növényt. Külsőleges alkalmazásra, kisebb sebek kezelésére, melyet gyakran gyógyhagyma, gyógylevél, sebgyógyító hagyma neveken szintén emlegetnek.

Nem is volt ezzel sosem baj, hiszen a növény könnyen szaporítható, igénytelen, egyszerűen tartható, díszítő értékű, valamint szelíd, külsőleges alkalmazásával senki sem kerül komoly veszélybe.

Sajnos azonban az Interneten szerzett, összeollózott ismeretek birtokában egyre többen kezdenek el ritkább, különleges, erős vagy mérgező hatású gyógynövényekkel belsőleg is próbálkozni, olykor súlyosabb betegségeket is kezelni, a legcsekélyebb gyógynövényes szakképzettség, minimum alapos beletanulás nélkül.

Ezért fontosnak tartom tisztázni – mérgezések és súlyos bajok elkerülése végett -, hogy mi is a valódi tengeri hagyma, és mi a nálunk ,,tengeri hagymaként” tartott, kedves cserepes dísz-és gyógynövényünk.

valódi tengeri hagyma, tengeri hagyma, tengeri hagyma valódi

A valódi tengeri hagyma

 

Erős hatású, kifejezetten mérgező, a mediterrán tengerpartokon őshonos növény, régi patikaszer.

Latin neve Urginea maritima, újabban Drimia maritima-nak is nevezik, régi drogneve Scilla maritima.

Nyáron visszahúzódik, levelei teljesen elszáradnak – ezért ilyenkor sokan ki is dobják a növényüket – majd kora ősszel, a hagyma minden levél nélkül jó méteres virágszárat hajt.

Csak ezután jelennek meg a kard alakú levelek.

A virágokból magok csak tavaszra lesznek, addig szobában nevelve rendszerint elviszi valami gomba.

Egyszóval szobai tartása nehézkes, hiszen ilyen körülmények között sarjhagymákat is szinte alig hoz, a később tárgyalt hamis tengeri hagymához képest mindenképpen jóval kevesebbet.

Kiszárított hagymája, de főleg annak speciálisan adagolható készítményei, egykor hivatalos patikaszerek voltak, mint keresztes, mérgező szerek.

Házilag sosem alkalmazták, hiszen a drog kezdő adagja 0,05 gramm, amit otthon kimérni képtelenség, másrészt a száraz drogot a patikában égetett mész felett tartották, mivel enélkül már néhány hét után is bepenészedett.

Orvosok akkor alkalmazták, ha valaki nem reagált a digitálisz készítményekre, a szívelégtelenség klasszikus szerére, hiszen kb. ugyanazt tudta, csak más hatóanyagokkal, a bufadienolidokkal, a varangyban is megtalálható vegyületekkel.

Alkalmazásának veszélyei

Most sokan felkapják a fejüket: micsoda jó háziszer lehetne!

Az Isten óvjon mindenkit tőle! Ismétlem, végszükségben, digitáliszra nem reagáló betegnek adták, és bár jól hatott, sosem szerették!

Kazay Endre négy kötetes Gyógyszerészi Lexikonjában már 1900-ban fanyalogva ír a tengeri hagymáról, mint kényszerű szerről.

Hiszen már egész rövid adagolás után is megjelentek nem kívánt, gyakran súlyos mellékhatásai: hányás és vérvizelés!

Gyulladás alakult ki a vesékben, a bélrendszerben, végül a légutakban is, viszont a szívbeteg életét egy ideig meghosszabbította.

Az 1960-as évek elején végleg kivonták a tengeri hagymát a patikai forgalomból.

Ezen valódi tengeri hagyma friss levelei NEM használhatók még külsőleg SEM!

Ugyan a levél készítményeit egy időben próbálták bőrbajokra alkalmazni, de maga a friss levél, illetve a hagyma leve erősen irritáló, jellemzően a bőrön akár vérzést is provokálhat!

Összefoglalva, a valódi tengeri hagymával ritkán találkozhatunk cserepesként, mérgező, semmilyen házi célra nem alkalmazható külsőleg, pláne nem belsőleg!

 

tengeri hagyma hamis, hamis tengeri hagyma

A hamis tengeri hagyma

Kelet-és Dél-Afrikában őshonos növény, melyet nálunk generációk óta mint ,,tengeri hagymát” tartanak a növénybarátok és a népi gyógyítók.

Latin neve Ornithogallum longebracteatum, mások szerint Albuca bracteata és hasonlók.

A sok latin név mindenképpen a botanikai ismeretek gyors változásait jelzi ezen növénynél is.

Magyar nevei, a hamis tengeri hagyma, terhes hagyma, hasas hagyma, ál tengeri hagyma, indiai hagyma, stb., gyakorlatilag az Internettel terjedtek el.

A növénybarátok jó része mindig csak mint ,,tengeri hagymát” tartotta.

Ugyanis Priszter Szaniszló tanár úr életmű kaliberű, vaskos növénynév szótárában sem ezen latin, sem ezen magyar nevek EGYIKE SEM található meg!

A hamis tengeri hagymának a hagymája értéktelen, csak a leveleit alkalmazzák, és csakis külsőleg.

A növényben, így a leveleiben is toxikus anyagok vannak, többek között pl. nagyon mérgező kolhicint is tartalmaz, ami ugye az őszi kikerics méreganyaga.

A növény igen nyákos nedve bőrrel érintkezve allergiás reakciókat, irritációt is kiválthat.

Mindezek ellenére a hazai népgyógyászat elterjedt külsőleges szere: kisebb vágásokra, duzzanatokra, főleg ha ezek a kézen voltak, országosan elterjedten alkalmazták a friss levelet a népi gyógyítók.

A levéldarabkát lapjával kettévették, és a belső, nyálkás felületet borították az elváltozásra, hogy ,,megszívja” azt.

Még itt ebben a kisvárosban is tudok nem egyet, aki ilyen célra ismeri ezen ,,tengeri hagymát” vagy ,,gyógyhagymát”.

Összefoglalva: ,,hamis tengeri hagyma” a PONTOSABB neve a hazánkban ,,tengeri hagymának” ismert, cserepesként nem ritka, népi gyógyítók által levelét külsőleg, főleg kisebb vágásokra alkalmazott gyógynövényünknek!

Ám a mai korszerű sebkezelő eszközök birtokában gyógycélokra már NEM ajánlható, csupán egy dísznövény.

valódi tengeri hagyma, tengeri hagyma, tengeri hagyma valóditengeri hagyma hamis, hamis tengeri hagyma

Eltérések

Foglaljuk össze a markáns eltéréseket:

  • A valódi tengeri hagyma speciális életciklusa miatt hazánkban cserepes növényként ritkán tartott növény.
  • A hamis tengeri hagyma egyszerűen tartható, strapabíró, nem ritka hazai cserepes.
  • A valódi tengeri hagyma minden része megtörve hagyma illatú.
  • A hamis tengeri hagymának nincs hagyma illata.
  • A valódi tengeri hagyma levele kard alakú, hagymája pedig sötét színű elszáradt buroklevelekkel vastagon fedett.
  • A hamis tengeri hagyma levele hosszan elvékonyodó, hagymája csupasz, vagy csak vékonyka száraz, világos színű buroklevéllel fedett.

 

És a mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

 

KATTINTS IDE A FITOTERAPEUTA SZAKÉRTŐK ELÉRÉSÉHEZ!

A szerző