Barion Pixel

A teacserje a teafélék (Theaceae) családjában kiemelkedő rend a Camellia fontos tagja, melynek mintegy 80 faja Kínában, Japánba és az Indomaláj területeken él. 

Legjelentősebb – világgazdasági jelentőségű – közöttük a Camellia sinensis, azaz a kínai teacserje, amelyet nemcsak a Himalája területén (ahol őshonos), hanem másutt is, nedves, trópusi hegyvidékeken széles körben termesztenek. Annyira közismert, hogy a legkisebb boltban is kapható, ez az ún. “közönséges tea”. Közönségesnek azonban korántsem mondható, hiszen gyógyhatással rendelkezik, és számos – különleges – változata létezik. Nézzük meg ezt a gyógycserjét, illetve a feldolgozástól függően a különféle változatait.

A kínai teacserje változatai

A kínai teacserje attól függően, hogy milyen beavatkozáson esik keresztül lehet zöld tea, fehér tea, oolong tea, fekete tea, vörös tea, pu erh tea. Ehhez jönnek még a különféle ízesítésű teák, úgymint a blooming tea, az earl grey tea, az arab tea (zöld tea marokkói mentával) stb… Az ízesítés tekintetében a variációk száma a vételen felé konvergál (és gyógyhatás tekintetében is). Ehhez jön még a teacserjék termesztés szerinti osztályozása, valamint az egyes teavidékek eltérő elnevezései: India -assam, darjeeling, Japán – matcha, shizuoka, hojicha, Ceylon – galle, ratnapura, Nepál – kanyam, illam, Vietnám – Che Xanh, Tajvan – tung ting, bao zhong stb…

Láthatjuk, hogy a teljesség igénye nélkül könyvnyi irodalmat lehetne megtölteni a kínai teacserje különféle változataival, minőségbeli és előállításbeli eltérőségével és leírásával. Mi most arra szorítkozunk, hogy a teacserjék alap változatainak leírását közreadjuk, azok gyógyhatásának a leírásával.

Általánosságban elmondhatjuk, hogy a tealevél 2,5-5,0 % közötti koffeint tartalmaz, de ezek társvegyületei (teofillin, teobromin) is kimutathatóak. Ezek, a szín és a fanyar íz (cseranyagok) aránya a feldolgozástól függően változik. Az alábbi csoportosításban a kínai teacserjének a hagyományos kínai orvoslás (HKO) szerinti osztályozásával ismerkedhetünk meg.

 

Zöld tea

Nem fermentált tea. Szedést követő gyors szárítással készítik. A zöld tea kiváló hűsítő hatással bír pl. a forró nyári napokban (szemben a fekete teával, mely a HKO szerint melegítő hatású). A legnépszerűbb gyógyhatású zöld tea fajták:

Jasmine {íz: illatos, koffein: kevés, hatás: hűsítő},

Gunpowder {íz: kesernyés, koffein: kevés, hatás: antikarcinogén, koleszterin csökkentő},

Loong Tseng {íz: erősen kesernyés, koffein: kevés, hatás: stimuláló},

Tüdő Ching {íz: kellemes, koffein: kevés, hatás: frissítő},

Tit Koon Yum {íz: kesernyés, koffein: kevés, hatás: stimuláló}.

 

Fehér tea

Minimális beavatkozással készül a leveleket szedés után megszárítják a nap alatt, így azok csak egy természetes fermentációs folyamaton mennek keresztül. A legnépszerűbb gyógyhatású fehér tea fajták:

Sow Mee {íz: nagyon gyenge, koffein: nincs, hatás: frissítő},

Bojenmi {íz: nagyon gyenge, koffein: nincs, hatás: karcsúsító}.

 

Oolong tea 

A teacserje olyan feldolgozását jelenti, amikor a tealeveleket egy olyan különleges eljárásnak vetik alá, melynek során a napon szárítják, és a sodrás előtt különleges módon hagyják, hogy oxidálódjon. A legnépszerűbb gyógyhatású oolong tea fajták:

Ti Kuan Yin {íz: kesernyés, koffein: közepes, hatás: hűtő, hashajtó},

Shui Hsien {íz: kesernyés, koffein: közepes, hatás: hűtő, hashajtó}.

 

Fekete tea 

Fermentálást követő szárítással készül. A fekete teát inkább hideg időben fogyasszuk, mert melegítő hatása van. A legnépszerűbb gyógyhatású fekete tea fajták: a Ying Teh, a Keemun és a Boheas, melyek mindegyike gazdag, kesernyés ízvilággal, sok koffein tartalommal és stimuláló hatással rendelkezik.

 

Vörös (piros) (Pu erh) tea

A tea különleges kezelést kap a fermentálás után – több évig tárolják a föld alatt. Ezt a teát tovább kell áztatni, hogy megkapja jellegzetes sötét színét, amely már-már a kávéra hasonlít. A Pu erh (vagy másnéven Puh-Erh) tea gazdag, stimuláló ízhatással rendelkezik, közepes koffein tartalommal. A gyógyhatása: emésztést serkentő hatású.


Figyelem! A lapacho tea, a rooibos tea, a mate tea, valamint a honeybush tea nem a kínai teacserje változata, hanem külön gyógynövények különböző gyógyhatásokkal. 

A szerző