Barion Pixel

A tamarind gyümölcs (Tamarindus) a kétszikűek (Magnoliopsida) osztályában a hüvelyesek (Fabales) rendjébe sorolt pillangósvirágúak családjának egyik monotipikus nemzetsége.

Egyetlen faja a többnyire egyszerűen csak tamarindnak nevezett indiai tamarindusz (Tamarindus indica).

Kinézete

A lapított, görbült, szabálytalan alakú, legfeljebb 15 x 4 cm-es, a magok körül többé-kevésbé duzzadt, hüvelytermés a tamarind.

A hüvely érett állapotban fás, fahéj barna, gyakran szürkével futtatott, fénytelen, finomhálós.

A kezdetben fehér, lágy terméshús beérve barnára színeződik és szívós-ragacsossá válik. Íze üdítő, kellemes, savanyú-zamatos. Különlegessége, hogy a gyümölcsben egyszerre sok a sav és a cukor.

A tamarind gyümölcs felhasználása

tamarind, tamarind gyümölcs, India

A savanyú terméshúst a feltört, érett hüvelyből frissen kivéve gyümölcsként is eszik, de főleg italokhoz és fűszerkeverékekhez használják.

Emellett fogyasztják szárítva, édesítve vagy vajjal keverve is.

Cukor és víz hozzáadásával vagy rövid ideig főzve a terméshúsból üdítő, ízletes lé készíthető.

Frissen vagy sziruppá főzve kedvelt fűszer ételek és sütemények savanyításához és ízesítéséhez. Az érett termésből nyert és megtisztított, sötétbarna, majdnem fekete gyümölcspüré a pulpa tamarindorum.

Ezt a trópusokon frissítő italok készítéséhez is használják.

Gyógyhatása

Gazdag antioxidáns és ásványi anyag forrás. Nagy mértékben tartalmaz káliumot, magnéziumot és vasat, emésztésserkentő. Vitamintartalma nem jelentős, de azért bőven megtalálható benne C-vitamin, B-vitamin és karotinok.

A tamarindusz terméséből készült lekvárt mind felnőtteknek, mind gyermekeknek, idős embereknek és várandós és szoptatós anyáknak heveny vagy idült székrekedés kezelésére ajánlják. Mivel enyhe hashajtóként hat, elősegíti az emésztést.

A növény termésében lévő borkősavnak, ásványi sóknak és a pektinnek köszönhetően a termésfal (amelyet tamarinnak neveznek) enyhén hashajtó hatású. Vízfelvevő képessége növeli a bélben lévő megemésztett anyagok vízmennyiségét, amely elősegíti a természetes kiürítést.

Emellett ismeretes még lázcsillapító, vértisztító hatása.

Bizonyos megfigyelések szerint a potenciazavarokra is jó hatással van.

Egyes tapasztalatok szerint a tamarind paszta fogyasztása a legjobb módja a tobozmirigy mésztelenítésének.

A legújabb tanulmányok azt mutatják, hogy a tamarind hatékonyan eltávolítja a szervezetből a fluoridot a vizelet kiválasztáson keresztül, és még a csontokban eltárolt fluoridot is mozgósítja.

Az indiaiak különleges erőt tulajdonítanak neki, úgy gondolják, hogy a tamarindusz fa magához vonzza a szellemeket és gyümölcse képes befolyásolni a gyermekáldást.

A szerző