Barion Pixel

A gyermekágy, azaz a szülés utáni időszak nem más, mint a várandósság három trimesztere után negyedik trimeszter. Valójában csak az elnevezés újkeletű, mert a népi hagyományban ezt az időszakot gyermekágynak nevezték, ami természetes folytatása volt a várandósságnak és szülésnek. Ez az elválasztó, két részre törés, a kórházakban való szülés elterjedésével alakult ki. A szülő nők kiesnek az otthoni légkör folytonos, ismert és támogató közegéből. Az újszülött babájukkal hazaérve, önmaguk és a család számára is úgy tűnik, mintha új időszámítás kezdődne a folytonosság helyett. Nézzük, hogy milyen szelíd támogatásokat kaphatunk a régi-új szokásokból és a természet patikájából ennek az időszaknak a jó megéléshez!

A korai és késői gyermekágy támogatása

A gyermekágyas időszak 40 napját két részre osztjuk. A szülés utáni 10 nap a korai gyermekágy, aminek a központi témája a szülés kipihenése, a testi regenerálódás, a tejtermelés és baba szopási igényének harmonizálódása, a pszichés megterhelés csökkentése, illetve az anya-baba, mint egység lelki és ritmusbeli összehangolódása.

A későbbi gyermekágyi napok pedig az erősödés, a regenerálódás, valamint a hormonális és pszichés egyensúly kialakításának, illetve az új családi energiához való alkalmazkodás ideje.

Az első tíz napban érdemes az anyaméhbeli közeghez hasonló környezetet kialakítani. Egy újszülött számára nagyon erős a kontraszt a sejtelmes, tompított fényű és hangú anyaméh, valamint a külvilág zajos és fényes közege között. Mivel a nőiséghez tartozó minőség is inkább egy derengő barlanghoz hasonlít, így az anyai regenerálódás és az újszülött fokozatos külvilág ingereihez való átszokása is tompított fényű és zajú közegben a legideálisabb. Érdemes letakarni a lámpákat, erős napsütés esetén behúzni a függönyöket, esetleg gyertyát gyújtani. A csend a legideálisabb, de egy meditatív zene is segíti a pihenést.

A korai gyermekágy szakaszában az anya testét még a hormonális és pszichés változások, utófájások, valamint erőteljes gyermekágyi folyás terheli.

Az első felállás előtt a vérkeringést támogatja az arc, a hát és a lábak rozmaring, neroli vagy rózsa virágvize. A virágvíz, vagyis a hidrolátum, az illóolajok hasznos terméke, amely egyszerre tartalmazza az illóolajat és a virágnedvességét, vizét. A levendula különböző fajtáinak olaja pedig először élénkítik majd nyugtatják a testet és a lelket. Ingeborg Stadelmann német bába tapasztalatai alapján, az általa kialakított „Ébresztő olaj” lett a legsikeresebb a frissen szült anyák körében.

gyermekágy, szoptatás, teázás, gyógynövények

Anyatej termelődést serkentő gyógynövények és az érzelmek

Az anyatej termelést serkenti a csalánlevél, csipkebogyó, citromfű, kamilla, valamint az édeskömény és ánizs. Mivel a várandósoknak és a frissen szült nőknek nagyon erősek az ösztöneik, valamint érzékenyek a szagokra, az előbb felsorolt gyógynövények közül érdemes szaglás alapján kiválasztani azt a néhányat, amelyek illatát vonzónak találja, és ezekből főzni teát.

Ha az anya a  gyermekágy korai szakaszában nem pihen eleget, akkor a fáradtság miatt feszültté válhat, ezzel megakadályozza az anyatej megfelelő mennyiségű termelődését. A baba a legfinomabb szenzoraival figyeli az édesanyja hangulatát és vissza is tükrözi. El kell fogadni, hogy a kisbabánk nyugalmának és kiegyensúlyozottságának elsődleges forrása, mi magunk vagyunk. Hogyan is várhatjuk el tőle a nyugalmat, amikor bennünk feszültség van?

gyermekágy, műtéti hegek, császármetszés

Hogyan segíthetjük a szülési sebek gyógyulását a gyermekágy szakaszában?

Ha szülés során hegek keletkeztek (gátmetszés vagy repedés), akkor ezek ápolására, gyógyulásuk támogatására gyógynövényes lemosásokat alkalmazhatunk. Fontos, hogy ne borogassuk a sebet, hanem töröljük át, majd szárítsuk meg, és tartsuk szárazon, hogy varrosodni tudjon. A szülés utáni leggyakrabban alkalmazott sebgyógyító növénynek a kamilla, körömvirág és levendula. A seb vizes tisztítására, valamint ülőfürdőként is alkalmazhatóak.

A császármetszés utáni seb kezelését bízzuk az orvosokra, mert ez már egy mélyebb műtéti heg. A begyógyulás után a hegkezelő kenőcsökkel csökkenthető heg erőssége. A begyógyult sebre már lehet alkalmazni a KinesioTape és hegmasszázs technikáit, de ebben kérjük szakember segítségét.

Komatál és egyéb támogatás a gyermekágy időszaka során

A megfelelő étkezés is nagyon fontos, hiszen az anyának vissza kell nyernie az erejét, és anyatej termelés is energiát igényel. Nagy segítség, ha a szűk család vagy néhány barátnő ellátja a friss családot főzött étellel. Az anya számára a legideálisabb, ha hagyják együtt lenni az újszülöttjével, és a háztartási munkákban vagy a nagyobb gyerekek ellátásban támogatják őt.

A frissen szült nő legfontosabb – és talán legnehezebb – feladata az önmagához és a babájához való türelme és a segítség elfogadása.

Csak saját magammal kell összhangba kerülnöm, annak örülnöm, ami belőlem való, akkor ezt a boldogító harmóniát olyan erőnek fogom érezni, amely önmagában elegendő, de kifelé sugárzik.”

Anselm Grün

 

Felhasznált irodalom:

  • Ingeborg Stadelmann: Bevált aromakeverékeim (Katalizátor Könyvkiadó, Budapest, 2007)

A szerző