Barion Pixel
Szibériai ginzeng
szibériai ginzeng

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): amigdalin, aszkorbinsav, béta-karotin, cink, cukor, cukrok, daukoszterol, d-galaktóz, d-glükóz, eleuterán, eleuterozid, fehérje, ferulasav, flavonoid, foszfor, galaktóz, glikozidok, glükóz, gumi, gyanta, hamu, heteroglikán, illóolaj, kalcium, kálium, karotinok, kávésav, kobalt, króm, kumarin, kumarin-glikozid, magnézium, mangán, nátrium, niacin, pektin, poliszacharid, réz, rost, szacharóz, szaponinok, szelén, sziringarézinol, szilícium, sztearinsav, szterol, vanillin, vas, viasz, vitamin B1, vitamin B2, vitamin e, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: Alapvetően a gyökérkérget, illetve magát a gyökérzetet, a rizómát hasznosítják. Újabban orosz kutatások folynak a levélzet hasznosítására, de ezek a kutatási eredmények egyelőre ellentmondásosak.

Szibériai ginzeng leírás:

Erdei aljnövényzetben élő 2-3 méter magas tüskés cserje. Szürke kéreggel borított törzse van, ágain összetett, tenyér alakú levelei találhatóak. Apró virágai ernyőt képeznek. Termős virágai sárgák, porzós virágai lilák, hímnős virágai sárgás színűek, ősszel sötét színű, aromás bogyókat hoz. A nyugati világ számára az 50-es években vált ismertté, amikor a szovjet atléták nagy mennyiségben fogyasztották állóképességük és teljesítményük növelésére. Gyökerét száraz kivonat, por, vagy tinktúra formájában alkalmazzák. Ritkábban forrázatként is használják.

Betegségek kezelése:

Kínában 2000 éve használják. A HKO szerinti íze csípős, jellege Meleg, a Máj és a Vese meridiánjaira hat. A HKO szerint has- és egyéb fájások, illetve csí gyengeség gyógyítására javasolják, emellett azt tartják, hogy “képessé teszi a sánta gyereket, hogy újra járni tudjon”. Élénkítő hatású, jó általános erőtlenségre (aszténia), stresszoldó, vírüsölő, csökkenti a vércukorszintet, immunerősítő, idegerősítő. Kínában a szél-nedvesség eloszlatására, illetve az inak és csontok erősítésére, valamint a nedvesség átalakítására és a duzzanatok csökkentésére használják. Szokásos adagolása 9-15 gramm. Nehézfém mérgezés esetén pozitív hatása kimutatható. Immunerősítő hatása révén megelőzésre vagy lábadozásra használják. Aszténia (kóros lesoványodás) esetén, vírusfertőzéseknél, illetve stressz ellen alkalmazható. Hatásában hasonlít a velódi ginszenghez (Panax ginseng), ezért gyakran használják annak olcsóbb pótszereként, például a kitartás és az ellenálló képesség növelésére. Gyökerét az impotencia kezelésére is alkalmazzák, valamint betegség utáni lábadozáskor.

Szibériai ginzeng hol honos:

Kína, Oroszország, Délkelet-Ázsia, Korea

Figyelmeztetés:

Orvosi javallat nélkül is alkalmazható, de mivel számos ellenjavallata van, ezért érdemes előtte orvossal konzultálni.Használata például terhes vagy szoptató nőknél ellenjavallt. Nem szedhető fogamzásgátló szerekkel együtt. A serdülőkor előtt a fogyasztása tilos! Magas vérnyomás, elhízás, erős szívdobogás, emlőbántalom esetén, ideges vagy álmatlanságban szenvedő egyéneknél ellenjavallt. A HKO szerint ellenjavallt még meleg tünetekkel járó jinhiány esetén is.

Termőhelye:

Az erdei aljnövényzetben él.

Összetéveszthető:

Manapság sok növényt illetnek a ginzeng névvel, néha még azokat is, amelyek nem tartoznak a Panax családba. Így: az amerikai ginzeng (Panax quinquefolius), szibériai ginzeng (Eleutherococcus senticosus), álginzeng (Radix notoginseng), hamis ginzeng (Codonopsis pilosula) illetve nők ginzengje (Angelica sinensis).

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Mikor gyűjtik:

A gyökerét akkor szedik fel, amikor az a hatóanyagokban a leggazdagabb: vagy ősszel a virágok lehullása előtt, vagy tavasszal, mielőtt a növényzet újraéled.

Szibériai ginzeng szinonímák:

tajgagyökér, keleti szerencsetövis, szibériai ginzeng

Latin név: Eleutherococcus senticosus, Acanthopanax senticosus

Angol: Siberian ginseng,Devil’s shrub, Eleuthero, Eleutherococcus, Eleutherococcus senticosus, Shigoka, Taiga root, Touch-me-not, Ussurian thorny pepperbush

Finn:Siperian ginseng, Venäjänjuuri

Francia: Ginseng sibérien,Acanthopanax sibérien, Eleutherocoque, Ginseng de sibérie

Holland: Siberische ginseng

Japán: エゾウコギ

Kínai: 刺五加

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Ci Wu Jia, Vu Csia Pi

Lengyel: Eleuterokok kolczasty

Német: Borstige Taigawurzel, Borstige fingeraralie, Eleutherococcus, Eleutherokokk, Sibirischer ginseng, Stachelkraftwurz, Stachelpanax, Taigawurzel, Teufelsbusch

Norvég: Russisk rot,Sibirsk ginseng, Taigarot

Olasz: Eleuterococco,Eleuterococcus senticosus, Ginseng siberiano

Orosz: Элеутероко́кк колю́чий,Ди́кий пе́рец, Свободноя́годник колючий, Чёртов куст, Элеутерококк колючий

Spanyol: Eleuterococo,Eleutero, Eleutherococcus senticosus, Ginseng siberiano

Svéd: Rysk rot

Török: Sibirya ginsengi

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9
A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE