Barion Pixel
Szenegafű
szenegafű

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): alkoholok, arabinóz, cukor, ferulasav, fukóz, galaktóz, glükóz, gyanta, illóolaj, lipidek, keserűanyag, nyálka, mannóz, metil-szalicilát, mustársav, pektin, preszenigin-származék, raffinóz, ramnóz, ribóz, szalicilsav, szaponinok, sztachióz, triterpénsav, xantonszármazék, xilóz, zsírosolaj

Mely részét gyűjtik: A dudva, gyökér és gyökérfő gyűjtendő.

Szenegafű leírás:

Legfeljebb 40 cm magas, évelő növény, keskeny levelekkel, melyeknek fűrészes a széle. A szárított gyökér jellemző, szappanra emlékeztető szagú, csípős ízű, szálkás törésű. Apró, fehér, ötszirmú virágai tömött füzérvirágzatot alkotnak. Hártyás toktermése van. Magján fehér, húsos maglepelt találunk. A Polygala senega nevét egy észak-amerikai indián törzsről, a szenegákról kapta, akik ezt a növényt használták kígyómarás és egyéb mérgezések ellen. Miután megszárították, főzetet vagy forrázatot, tinktúrát, folyékony kivonatot, szirupot vagy port készítenek belőle.

Betegségek kezelése:

Gyökerét az észak-amerikai indiánok főként kígyómarás kezelésére használták, illetve gyulladáscsökkentő gyógyszerként. Manapság krónikus hörgőgyulladás ellen használják, de ez csak orvosi felügyelet mellett történhet, mert magas dózisban erős hányás következhet be. Légcsőhurut, asztma, szamárköhögés esetén mint köptetőt és nyálkaoldót használják gyári készítményekben is. Enyhe székrekedésnél is használatos. Lehetővé teszi a vér cukor-, koleszterin- és trigliceridszintjének csökkenését. A legújabb kutatások szerint ekcéma és pikkelysömör esetén is alkalmazható. Jelenleg vizsgálják azon tulajdonságát, mely védi a beültetett szerveket a kilökődéstől. Kankalingyökérrel helyettesíthető!

Szenegafű hol honos:

Észak-Amerika

Figyelmeztetés:

Várandósoknak a fogyasztása szigorúan tilos! Magas dózisban erős hányás következhet be. A növény csekély mértékben mérgező hatású. A gyökerek frissen is alkalmazhatóak, de belsőleg használva irritációt válthatnak ki.

Összetéveszthető:

A különféle pacsirtafűfélék más-más tulajdonságúak, és nem is mind hasznosítható. Néhány ázsiai és észak-afrikai faj a tejfű nevet kapta, mivel azt tartják róluk, hogy fokozzák a tejelválasztást.

Jogszabályi védettség: Hazánkban a kisvirágú pacsirtafű (Polygala amarella) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védett, természetvédelmi értéke 10.000 Ft. A nagy pacsirtafű (Polygala major) szintén védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Mikor gyűjtik: Ősszel, a föld alatti részek kiásása után eltávolítják a szárakat, és csak a hatóanyagokat tartalmazó gyökeret tartják meg. Miután megszárították, főzetet vagy forrázatot, tinktúrát, folyékony kivonatot, szirupot vagy port készítenek belőle.

Szenegafű szinonímák:

csörgőkígyógyökér, észak-amerikai szenegagyökér, szenegafű, csörgőkígyó gyökér, csörgőkígyógyökér

Latin név: Polygala senega, Polygalaceae, Polygala vulgare

Angol: Seneca snakeroot,Common milkwort, Milkwort, Mountain flax, Northern senega, Polygala root, Rattlesnake root, Senega, Senega root, Senega snake root, Senegaroot, Seneka snakeroot

Francia: Polygale de virginie,Herbe au lait, Laitier, Polygala de virginie, Polygala sénéca

Holland: Senegawortel

Japán: セネガ

Kínai: 美洲远志美远志

Lengyel: Krzyżownica wirginijska,Senega

Német: Klapperschlangenwurzel, Senega, Senega-kreuzblume, Senega-wurzel

Norvég: Senega,Blåfjær, Senegaormerot, Senegarot, Sengarot

Olasz: Poligala, Polygala vulgaris

Orosz: Сенега,Истод сенега

Perzsa: پلیگالا سنگا

Spanyol: Serpentaria senegalesa

Svéd: Jungfrulin, Senegarot

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 327. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 219

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Carl Axel Magnus Lindman: Bilder ur Nordens Flora; Tavl. 222Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.IIFranz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE