Barion Pixel

A szénanátha kezelése történhet népi gyógymódok segítségével is. A hagyományos szakorvosi protokoll egészen a szteroid kezeléig sok mindent ajánl rá, ezeknek azonban eléggé közismert a káros mellékhatása. Pedig a szénanátha szelídebb módszerekkel is enyhíthető.

A szénanátha leírása

A szénanátha vagy más néven rhinitis allergica az orr nyálkahártyájának króbikus gyulladása. Általában tüsszentés, orrfolyás és könnyes szemek jelzik a roham közeledtét. Ezt követően torokkaparás is jelentkezhet.

Mivel a betegséget allergia okozza, ezért olyan betegségek, mint az ekcéma, vagy az asztma szintén társulhatnak hozzá.

A szénanátha kezelése a megelőzés révén

Ha ismert az allergén, azaz az allergiás tünet kiváltó oka, akkor lehetőség szerint kerülni kell az azzal való kontanktust. Itt teszem hozzá, hogy egyes népi gyógymódok pont azt írják elő, hogy a “beteg” minél gyakrabban találkozzon azzal az adott allergén anyaggal, hogy a megfelelő immunitás kialakulhasson.

Házi poratka esetén a hivatalos protokoll szerint szükséges a poratka eltávolítása a szőnyegekből, az ágyneműből és a bútorokból.

Virág pollen allergia, vagy dohányfüst allergia esetén ezek kerülését javasolják.

A szénanátha kezelése gyógynövényekkel

A fokhagyma ás a vöröshagyma a kvercetin magas koncentrációjának köszönheti hetékonyságát. Ezek a vegyületek enyhítik a gyulladásos reakciókat.

Allium cepa, Allium cepa Linne

Vöröshagyma

A vöröshagyma, ez a közismert növény, minden konyhában és kertben megtalálható, gyógyerejét azonban néha nem értékeljük eléggé. Felhasználása a népi gyógyászatban igen sokoldalú.

Most a szénanátha kezelésére alkalmazható egyik bevált gyógymódot teszem közzé (a recept amennyire egyszerű, annyira nagyszerű):

Néhány órán át nyers hagymaszeleteket áztatunk egy pohár vízben, majd a levet megisszuk – igaz nem túlságosan finom.

Naponta egyszer fogyasszuk amíg a szénanátha el nem múlik.

A vöröshagymáról bővebben ITT olvashatsz.

A szerző