Barion Pixel

Voltál már Szedd magad levendula helyszínen?

Tudtad, hogy nagyon sokféle ilyen helyszín létezik szerte az országban?

Ezeken a helyszíneken – egy kis szorgalommal – te is olcsón juthatsz hozzá ehhez a fantasztikus gyógyanyaghoz.

Levendula kastély

A levendula származási helye, leírása, története

A Földközi-tenger vidékén őshonos, az ajakosvirágúak (Labiatae vagy Lamiaceae) családjába tartozó, évelő félcserje.

Őshazája Franciaország Provence tartománya.

Maximum 80 cm magas félcserje, lándzsás levelekkel és erősen illatozó virágokkal.

A levendula virágzata: a szár csúcsának 3-8 cm-es szakasza viseli a 4-12 ún. virágkörből álló, füzérre emlékeztető virágzatot.

A levendula szára dúsan elágazó, a cserje természetes körülmények között félgömb alakú. A szárak alsóbb levelei rövidebbek, mint a középsők.

A termése csészébe zárt négy makkocska, amelyek közül többnyire csak 1-2 fejlődik.

A virág pártája ibolyás-kék színű, kétajakú. Júniusban, illetve júliusban virágzik.

A gyökere a talajba 3-4 méteres mélységbe is lehatoló, sűrűn elágazó, elfásodó főgyökér.

A fűszeres illatú levendulát nemcsak parfümök és más kozmetikumok előállítására lehet felhasználni (erre a célra nagy mennyiségben termesztik is), hanem szószok, levesek, fasírozott, hal- és egytálételek fűszerezésére is alkalmas.

Magyarország első nagyobb levendula ültetvényét dr. Bittera Gyula hozta léte a Tihanyi-félszigeten. A Tihanyi Bencés Apátságtól bérelte a Csúcs-hegy dél-keleti oldalán 20 hektár területet. A félsziget szubmediterrán éghajlata, a déli fekvés és a vulkáni alapkőzet kiváló körülményeket teremtett a levendula számára. A Tihanyban termett levendula illóolaj-tartalma túlszárnyalta az eredeti francia ültetvényekről származók minőségét. Később jobbára felhagytak a levendula termesztéssel, csak 1986-ban kezdődött el ismét a termesztése a Tihanyi-félszigeten.

Általános illatosító szekrényben, aromalámpában, párologtatóban kitűően használható. A levendula virágos hajtása bevethető szekrényben molyok ellen.

A francia levendula illóolaja hatásosabb, mint az angol levenduláé. Szárítással, vagy vízgőz desztillálással nyerik ki az illóolaját. Porítják, vagy forrázatként illetve levendulaszesz formájában használják fel. A levendulaolajat már az ókori rómaiak is ismerték.

Mire jó a levendula?

Antiszeptikus, nyugtató, antidepresszív és görcsoldó hatással bír. A levendulaolajat fürdővízbe cseppentve (5-10 csepp) szintén hatásos. Orron át belélegezve frissítő hatása van.

Izzadásgátló hatása is van az olajnak: vattára néhány cseppet csepegtetve a szükséges bőrfelületet vékonyan át kell törölni.

Az illóolaj a szúnyog és más rovarok csípésének fájdalmát és kellemetlenségeit enyhíti, a szúnyogokat elriasztja.

Teája idegnyugtató, görcsoldó és étvágyjavító hatású. Főként légúti megbetegedésekre, külsőleg pedig reumatikus panaszokra alkalmazzák. Ahol a széleslevelű levendula és a valódi levendula (Lavandula angustifolia) elterjedési területe átfedi egymást, ott a két faj között gyakori a kereszteződés, így hibridek keletkeznek, amelyek a parfümipar által igen keresett olaj forrásai.

Vérnyomáscsökkentő, valamint a központi idegrendszerre ható nyugtató hatású szer. Emésztést és epekiválasztást segítő szer.

A balneoterápia keringési problémákra és neurovegetatív dystoniára (izomtónus rendellenessége) alkalmazza.

 

HOGYAN KELL SZEDNI A LEVENDULÁS ÉS MI KÉSZÍTHETŐ BELŐLE?

 

Hol vannak JÓ Szedd magad levendula helyek?

Magyarországon már szinte minden megyében van Szedd magad levendula föld, ahol magunk is szedhetünk ebből a fantasztikus és sokak által kedvelt gyógynövényből.

Hogy megkönnyítsük a keresők dolgát, létrehoztunk itt a Naturportal Magazinon egy térképes, útvonaltervezős profi keresőt. Ha negedélyezed a hely adataid meghatározását, akkor automatikusan megkeresi a térkép a hozzád legközelebbi levendulás helyeket.

Ha ezt nem engedélyezed, akkor megadhatod annak a helyiségnek az irányítószámát ahol éppen tartózkodsz és megadhatod a térkép számára a keresési sugarat.

Jó böngészést kívánunk!

 

KATTINTS IDE A SZEDD MAGAD LEVENDULA HELYEKHEZ!

A szerző