Barion Pixel

A szagos müge szirup készítése egyszerű, az íze pedig különleges. Inkább német nyelvterületen terjedt el a használata, pedig érdemes kipróbálni itthon is.

Első találkozásaim a szagos mügével

 

“Szagos müge, lisztmamonya, macskagyökér, tyúkturbolya, kutyabengevakarék, mindegyikből tíz marék!”

Ezt javasolja a kedvenc magyar mesehősöm, Ludas Matyi.

Először Németországban ismerkedtem meg a szagos mügével. Németországban sűrűn alkalmazzák a konyhában, de ennek ellenére nem munka közben ismerkedtem meg vele, hanem egy sörözés folyamán. A mai napig meg van még az emlékezetemben, amikor egyik kollegám sör „különlegességet” akart mutatni. Ha jól emlékszem az egyik málnás volt piros színnel, a másik pedig egy szagos mügés sör rikítóan zöld színnel és totál gejl ízzel. Maga volt a kabaré. Viszont a müge íze úgy az emlékezetembe égett, hogy bármikor becsukott szemmel fel tudom idézni.

szagos müge

Szagos müge szirup

A mostani növényvadászat közben kiszúrtam az óriási medvehagyma levelek között ezt a zsenge kis növényt. Mivel már többször dolgoztam vele így egyből szedtem egy keveset.

Nagyon érdekes, hogy a frissen levágott növénynek semmi illata nincs, de egy nap szárítás után előjön jellegzetes finom illata.

A szagos müge fűvel dohányt illatosíthatunk. Kihagyhatatlan összetevője a bóléknak, de felhasználható fagylaltok (innen ered az erdőmester ízű fagylalt elnevezése) és szirup előállítására. Klasszikus ízesítője számos alkoholos italnak, például a német nyelvterületen népszerű “májusi bor”-nak nevezett bólénak, ipari felhasználását kimutatott toxicitása miatt ma már korlátozzák.

szagos müge

Én szirupként, szörpként teszem el, amit később fogok majd valamelyik desszertembe belecsempészni.

A szagos müge szörp receptje:

Hozzávalók:

  • 9-10 szál szagos müge
  • 1 kg cukor
  • 750 ml víz
  • 1 bio citrom

 

A frissen szedett szagos mügét körülbelül 1 napig hagyjuk fonnyadni, csak így kapjuk a szokott szagos müge aromákat. A vizet felforraljuk, hozzáadjuk a cukrot és elkeverjük, hogy feloldódjon. Félretesszük és hagyjuk szobahőmérsékletűre kihűlni. A szagos mügét összekötjük, egy fakanálhoz rögzítjük és a cukros vízbe lógatjuk. A citromot szeletekre vágjuk és azt is beletesszük. Szobahőmérsékleten 2-3 napig hagyjuk állni. Utána átszűrjük majd felforraljuk és tiszta (sterilizált) üvegbe töltjük.

A szagos müge gyógyhatása

A szagos müge gyógyhatását a fű forrázatából nyerhetjük. Teáját vese-, máj- és epebántalmak ellen, valamint nyugtatóként, vértisztítóként és izzasztónak használják. A növény föld feletti részéből étvágyfokozó, emésztést elősegítő (renyhe emésztés, felfúvódás, böfögés), görcsoldó és idegnyugtató tulajdonságokkal rendelkező gyógyteák állíthatóak elő: idegesség, álmatlanság, fokozott ingerlékenység, görcsök ellen használható.

Hatóanyagai melitozoid, aszperulozid és egyéb iridoid-glikozidok, kumarin. Föld feletti részeit a népi gyógyászatban neurotikus állapotok (idegesség, álmatlanság, fokozott ingerlékenység) és görcsök, valamint emésztési zavarok (renyhe emésztés, felfúvódás, böfögés) tüneti kezelésére alkalmazzák. Szárított hajtásait teakeverékekben ízjavítóként is alkalmazzák.

Az orvostudomány vénás megbetegedéseknél használja kivonatait, a kumarin gyulladáscsökkentő, keringésjavító hatásai miatt.

I. Szaniszló lengyel király testi erejét és frissességét annak tulajdonította, hogy minden reggel szagos mügéből készült forrázatot fogyasztott.

szagos müge

Szagos mügéből gyerekeknek inkább kevesebbet!

A belőle készült teaforrázat gyermekeknek is adható, túladagolva azonban szédülést és mérgezéses tüneteket okozhat.

A növény illatát is okozó kumarin mérsékelten máj- és vesekárosító hatású. Egyéb hatóanyagai miatt keringési zavarok vagy várandósság esetén, illetve véralvadásgátló gyógyszerek mellett használata nem ajánlott.

Naponta 0,1 mg/testsúly-kg kumarin mindenki által rendszeresen fogyasztható a májkárosodás kockázata nélkül, és ezen adag rövidtávú, mérsékelt túllépése is veszélytelen. A szagos mügében 0,6% kumarin található, tehát 60 kg testsúllyal napi 1 g szagos müge hosszú távon sem jelent veszélyt. (Túladagolása esetén fejfájás, szédülés jelentkezhet.)


Dualszky-Kovács Péter séfDualszky-Kovács Péter tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában kezdte.
2011-ben fejezte be szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben, azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában.

Jelenleg Svájcban séf.
Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnia a konyhaművészetnek.
Teljesen a főzés szerelmese.

A 2018-as Bocuse d’or szakácsverseny elődöntőse.
Az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kifejezetten egészséges ételekre, alapanyagokra.
Világa a fine dining, így alapból különleges ételeket készít, amikbe belevarázsol fermentált dolgokat, kombucha teát vagy éppen az általa szedett gyógynövényeket is.
Így próbálja meg az embereket rávezetni és edukálni az egészséges ételek fontosságára.


 

A szerző