Barion Pixel

Sujtár, lehetséges új, őshonos gyógynövényünk.

A sujtár, ez az elképesztő életerővel bíró pompás növény legalább 17 éve díszíti kicsinyke kertemet.

,,Helycsinálás” céljából többször is nekiálltam magfogás után kiirtani, de mivel nagyon mélyre lehatol a gyökere, egy-két év elteltével vigyorogva újra előbújik.

Nem gyomosít, ha a néhány magoncot az első években felszedjük. De ha már több éve ott él a növényke, akkor bizony az ott is marad.

Egyébként nem sok vizet zavar. Magas, jó méteres, de nem robusztus növény és 17 éve csak ez az egyetlen példánya él kiskertemben .

A sujtár

Hazánkban a természetben is megtalálható, több helyen is. Van ahol állománya a leírtak ellenére ritkul.

Alábbiakban felhasznált egyik forrásom egy 2013-as cseh kutatás, ahol a kutatóknak a munkához egy botanikus kertből megszerzett magvakból kellett felszaporítani a sujtárt, mert Csehországban a természetben nagyobb mennyiségben csak védett területen találták.

Tőlünk délebbre viszont tömeges, út menti növénytársulások növénye.

Az egész növény trilobolidot és szeszkviterpén laktonokat tartalmaz, de ezek elsősorban a gyökérben és a magban halmozódnak.

Magva ezeken kívül jelentős mennyiségű (3 %) illóolajat tartalmaz, mely gyakorlatilag limonénből (citrom) és perilla aldehidből (perilla) áll, csak 5-10 %-ban tartalmaz egyéb komponenseket.

Gyakorlatilag elsősorban az enyhén kömény aromájú magvakat használták a gyógyászatban, gyökerét ritkán alkalmazták, főleg a kutatások óta került a reflektorfénybe.

Hasonló, de gyengébb hatású a rokon Laserpitium fajok (bordamag) termése is.

Növényünk becsületes neve Laser trilobum (régebben Siler trilobum), egy ernyősvirágzatú, dekoratív levelű és virágzatú évelő növény.

 

A sujtár hatásai, gyógyhatásai

 

 • Magja (Fructus Sileris), pontosabban őrölt termése Törökországban keresett fűszer. ,,Köfte” vagy ,,kefe-kömény” néven ismerik.
  Kutatásokkal bizonyították, hogy ha legalább 2 %-os arányban keverik őrleményét húskészítményekbe, akkor a termékben a penész-és élesztőgombák szaporodását látványosan képes meggátolni! Tehát nem véletlen, hanem régi tapasztalat a hagyományos tartósító-fűszerezési felhasználása!
 • Emellett – vagy inkább ezzel összefüggésben – elismert a szélhajtó, azaz szelek képződését meggátló, enyhe gyomor-és bélpanaszokat enyhítő hatása.
 • Hagyományos tüdő asztma és hörghurut ellenes szer elsősorban a növény magja, mely főleg Dél-Szerbiában használt népi szer.
 • Altesti élénkítő, így elsősorban menstruációt élénkítő és vizelethajtó szer a növény termése.
 • Modern kutatások bizonyítják a gyökér és a mag jelentős antimikrobiális hatását!
 • A magvak már említett hatása mellett (penész-és gombaellenes hatás) a növény gyökere és a magja többek között az alábbi kórokozók ellen mutatott jelentős aktivitást:
  Staphylococcus aureus, Proteus fajok, Enterococcus faecalis, Klebsiella pneumoniae, Salmonella typhi, Escherichia coli, Candida albicans.
 • Jelentős immunstimuláns hatást igazoltak a növénynél.
 • Jelentős antioxidáns hatását igazolták növényünknek.
 • Antihaemolitikus, azaz vérsejtoldódást gátló hatását igazolták a növénynek.
 • A növény gyökere rovarriasztó hatású.

 

Gyógynövény alkímia

És végül nézzük csak, miért oly varázslatos a sujtár!

Olvassunk bele egy igazi könyvritkaságba, Charles Freeman Gyógynövény alkímia (Bp. 2000) című könyvébe, mely csak kéziratként elérhető.

,,Sujtár, te aki kinyitod a zárakat,
szétszakítod a láncokat és
lerombolod a falakat és gátakat!
Hozzád fordulok, ó, te erős,
varázslatos növény!

Te, aki megtalálod az eldugott kincset és
titkos helyeken őrzöd azt.

Te, a kozmosz növénye, megtaláltalak.

Köszönöm, hogy feltártad nagy titkodat, amit
évszázadokon keresztül őriztél…

…Néhány évvel ezelőtt…meglátogatott… egy Macedóniai bölcs kovács… a sujtárra volt szüksége… Volt egy titkos receptje, hogyan lehet a sujtárból hatékony és erős italt készíteni… az asztmájára…

Kérése meglepett, addig csak hihetetlen meséket hallottam róla: hogy a segítségével visszanyerhetjük a fiatalságunkat, feloldozza a gubancokat és láncokat, ledönt minden akadályt, feltárja a rejtett kincseket és gyógyítja az összes betegséget.

Ausztriában egy hegyi úton…észrevettem az erős és kecses növényt… előérzetem azt sugallta hogy ez a varázslatos és erős sujtár… kivettem néhány magot és átdörzsöltem az ujjaim között… erős és éles illatot éreztem, ami az időtlenség és az ősidők látomását keltette fel bennem.

Meghajoltam egész a földig és megcsókoltam ezt a csodatevő növényt, megköszönve a Földanyának és az Istennek, aki teremtette. Ez a sujtár az egyike azon varázslatos növényeknek, amelyek mindig és mindenhol mellettem vannak.

Dél-Szerbiában

Dél-Szerbiában leggyakrabban rituális és gyógynövényként használják.

A sujtár az idegrendszer erősítésére, stressz, félelem és depresszió ellen használatos. Összhangba hozza a nemi szervek, valamint az emésztőrendszer működését. Egyébként ajánlatos asztma, bronchitis ellen, szíverősítőnek. Régebben az összes fertőző betegségeknél ellenszerként használták. A sujtár általános gyógyírként hat az egész szervezetre.

Mindenkinek ajánlom, aki meditációval és szellemi összhang keresésével foglalkozik, mivel a sujtár felmelegíti és kitisztítja az összes csakrát….

Sujtárból készült tinktúra (csak felnőttek részére):

Adagolás: 3-5 alkalommal 10-15 csepp étkezés előtt. A varázslatos sujtár megtalálható az összes általam elkészített életelixírben.

Mélyebben felismerve ezt a varázslatos és erős növényt, a megnyugváson túl, megszabadít bennünket saját korlátainktól, láncainktól, falainktól és lakatainktól.

Így könnyebben jutunk majd el belső kincseinkhez, kreatív energiáinkhoz, és megleljük önmagunkat ebben az örökkévaló és varázslatos életben.

Köszönöm neked,
te hatalmas és varázslatos sujtár,
te valóban mindenre képes vagy.

Aki szeretettel és hittel keres,
mindent megtalál.”

 

(Eddig a könyvrészlet. )

És a mottó: Örülj! Mosolyogj! Hát élsz!

A szerző