Barion Pixel
Shii-take
shii-take

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati és kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): kálium, foszfor, eritadenin, lentinant, b-D-glukánt, adenin, alanine, alumínium, aminosav, arginin, aszparaginsav, b-d-glukán, cisztin, d-provitamin, eritadenin, fehérje, fenilalanin, foszfor, gamma-amino-vajsav, glicin, glutaminsav, hisztidin, izoleucin, kalcium, kálium, kén, klór, lentinan, leucin, linolsav, lizin, magnézium, metionin, nátrium, niacin, olajsav, palmitinsav, poliszacharid, prolin, szacharidok, szerin, szilícium, tirozin, treonin, triptofán, valin, vas, vitamin b1, vitamin b2, vitamin c, zsír

Mely részét gyűjtik: egész gomba

Shii-take leírás:

Gyógyhatású gombafaj. Tumorgátló és a vérkeringési zavarokat enyhítő hatású. Egyes források szerint a legrégebbi termesztett gombafaj. Japánban és Kínában már mintegy 2000 éve termesztik, mára világszerte elterjedt. A csiperke és a laskagomba után a legnagyobb mennyiségben termesztett gomba: évente mintegy 600 000 tonnát termelnek belőle, főleg Kelet-Ázsiában. Holt faanyagokon él, eredetileg főleg a pasaniafa (Pasania cuspidata) anyagán, de miután másutt is termeszteni kezdték (például Európában) kiderült, hogy a bükk, a tölgy vagy a gesztenye fáján is megél. A shii-take vörösbarna színű, közepes termetű, fehér húsú kalapos gomba. Jól szárítható és porítható.

Betegségek kezelése:

Hatóanyagai különösen keringési problémákkal küzdők számára teszi kedvezővé fogyasztását. A gomba a szervezet lipoproteinjeit kevesebb zsírt és több fehérjét tartalmazóvá alakítja, csökkentve a vér koleszterinszintjét. Kísérletek szerint csökkenti a vérnyomást és gátolja a trombózis képződését is. Tumorgátló hatású poliszacharid található benne, egy b-D-glukán, amely máig a világ legjobban ismert gombából származó rákellenes hatású vegyülete. Hatását úgy fejti ki, hogy ismert káros mellékhatás nélkül serkenti a szervezet immunrendszerének működését. Emiatt kísérleteznek az AIDS gyógyításában való felhasználásában is. Baktériumölő hatású is, gátolja több baktériumfaj szaporodását.

Shii-take hol honos:

Őshazája a Távol-Kelet (Kína, Japán, Korea, Nepál, Thaiföld, a Fülöp-szigetek, Új-Guinea, Vietnam)

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Shii-take szinonímák:

shii take, shiitake, illatos fagomba

Latin név: Lentinula edodes,Tricholomopsis edodes

Angol: Shiitake, Forest mushroom, Pasania fungus, Shitakehi, Shitake fungus, Shitake mushroom, Snake butter

Finn:Siitake

Francia: Lentin du chêne, Champignon parfumé, Lentin comestible, Shiitake, Shitake

Görög: ΣιτάκεΛεντινούλα

Holland: Shiitake,Shiitake paddestoel

Japán: シイタケしいたけ , 椎茸

Kínai: 香菇冬菇

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Dong gu, Xiang gu

Lengyel: Twardnik japoński,Shiitake, Twardziak jadalny

Német: Shiitake

Norvég: Shiitake

Orosz: Шиитаке

Perzsa: شیتاکه

Portugál: Shiitake

Spanyol: Shiitake,Hongo del árbol shii), Lentinula edodes

Svéd: Shiitake,Ekmussling, Shitake

Török: Şitaki mantarı

Források:

nincs

nincs


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE