pirosítógyökér

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): vörös festőanyag, 5,6 % anhuzasav (anhuzapiros), alkannasav (alkannapiros), gyanta, cseranyag, viasz

Mely részét gyűjtik: gyökér

Leírás: Az érdeslevelűek (Boraginaceae) családjába tartozó, szúrós serteszőrős, maximum 20 cm magas, évelő növény. Gyökere barnás ibolyaszínűtől a bíborszínűig terjedő színű, 1-2 arasznyi hosszú, karószerű, 1-3 ujjnyi vastag, belül fehér, kérge laza, könnyen lefoszló, sötétbarnás-vörös színű. A természetes rostokat e növény segítségével vörösesbarnára, vagy barnás-ibolyaszínűre lehet festeni. Gyökerét régebben élelmiszer-színezékként és gyógynövényként is felhasználták. Mivel ma már tudjuk, hogy a báránypirosító mérgező anyagokat is tartalmaz, orvosi alkalmazása nem szokásos. A piros festékanyagok vízben nem, csak szeszben, petróleumban, illóolajban, zsírokban stb.. oldódik. Adagolástól függően sárgától egészen sötétpirosig színeznek. A gyökérből kivont alkannin festékanyaggal élelmiszereket (sajtok, italok stb…), kozmetikai szereket (pirosítók), fa- és papíranyagokat, gyógyszereket, bőröket, tinktúrákat színeznek.

Szépségápolás: Kisebb mennyiségben a kozmetikai ipar még felhasználja pl. arcpirosítók készítéséhez.

Betegségek kezelése: A népgyógyászat UV-védő, fényszűrő, amőbaölő hatását alkalmazta korábban. Tudományosan megalapozott gyógyászati felhasználása nem ismert.

Hol honos: mediterráneum

]Figyelmeztetés: Mérgező hatása is van, ezért ma már gyógyászati célokra nem használjuk!

Termőhelye: Magyarországon a Bugac homokbuckáin gyűjthető tömegesen!

Jogszabályi védettség: Hazánkban a pirosítógyökér (Alkanna tinctoria) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft.

Mikor gyűjtik: Gyűjtéskor a gyökerekről a szürke pikkelylevelekkel borított gyökérfejeket maradéktalanul el kell távolítani! A gyökérkéreg is értékes, szárítást követően azt is hasznosítani kell! A gyökerét szeptembertől áprilisig gyűjtik. Beszáradási aránya: 4:1.

Szinonímák: homoki pirosító, báránypirosító, homoki báránypirosító

Latin név: Alkanna tinctoria, Alkanna tuberculata, Alkanna lehmanii

Angol: alkanna; Dyer’s alkanet; Alkanet / Alkanet root / Alkanna / Dyers’ bugloss / Languedoc bugloss / Orchanet / Spanish bugloss

Finn:Alkanna; Värialkanna

Francia: Orcanette des teinturiers; Orcanette

Görög: Βαφόριζα

Holland: Alkannasoort / Alkannawortel

Izraeli:אלקנת הצבעים

Lengyel: Alkanna barwierska

Német: Rotwurzel; Schminkwurz; Alkanna / Färber-alkanna

Norvég: Alkanna

Orosz: Алканна красильная

Portugál: Alkanet

Spanyol: Palomilla de tintes; Almágula real / Ancusa de tintes

Svéd: Alkanna

Szlovák: Alkana farbiarska

Török: Havacıva; Havaciva otu

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 240. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 186

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0