Barion Pixel

A petrezselyem gyógyhatása régről fogva ismeretes. A növényt széles körben használjuk fűszerként, ennek ellenére a gyógynövényként való alkalmazása talán kevésbé tudatosult.

A petrezselyem felhasználásának története

A petrezselymet, ezt az élelmi- és gyógynövényt az ókortól kezdve ismerték, és Európa nagy részén már korán széles körben termesztették. Ma elterjedten használják fűszerként, és az egész világon ismeretes.  Főként táplálékként fogyasztják, bár a petrezselyem gyógyhatása miatt alkalmas az egészség fenntartására, illetve javítására is.

 

Antikvitás

Eredetileg a petrezselyem valószínűleg Délnyugat-Ázsiában és a Földközi-tengeren (Törökország, Algéria, Szardínia és Libanon) volt endemikus.

Galenusz (Kr. u. 130 – 200) római orvos „eső betegségre” (epilepszia) és ödéma esetén vizelethajtóként írta fel. Pedanius Dioscorides (Kr. u. 40–90) görög orvos és botanikus a gyógynövényt a következőképpen írja le: vizelethajtó és a szabálytalan menstruáció orvosságaként.

Középkor

Hildegard von Bingen német apáca, misztikus, író, zeneszerző és filozófus (1098 – 1179. szeptember 17.) szerint a petrezselyem csökkenti a lázat. Ezen kívül leírja, hogy a kerti ruta – petrezselyem pakolással az isiász tünetei is enyhíthetők. A petrezselyemszár bor-borecet-méz keverékében főzve alkalmas a stressz leküzdésére, védi és gyógyítja a szívet, így jó szív- és idegi panaszokra.

Egyéb közönséges nevei: kerti petrezselyem, közönséges petrezselyem, göndörített petrezselyem, moha hullámos petrezselyem, persilja (svéd), Petersilie (német), perejil (spanyol), persil (francia), yang hu sui (kínai), Cəfəri (azerbajdzsán), петрушка (orosz), prezzemolo (olasz), جعفری (perzsa), maydanoz (török), μαϊντανός (görög).

A Petroselinum nemzetségnév a görög kő vagy kőzetet jelentő „petra”, a zellert jelentő „selinin” szavakból származik.

Egészségügyi szempontok, szervezetre gyakorolt pozitív hatások

Meglepetésként hatott rám, mikor szerettem volna megosztani, miben áll a petrezselyem gyógyhatása, hogy szinte kizárólag külföldi oldalakon találhatók információk a növény terápiás tulajdonságairól. Ezek legtöbbje a mag használatáról szóló leírás.

Noha a petrezselyem hosszú múltra tekint vissza a gyógyászati ​​felhasználással kapcsolatban, kevés tudományos tanulmány foglalkozott ennek a gyógynövénynek az egészségre gyakorolt ​​hatásával.

Úgy tűnik, hogy ez változik, mivel néhány előzetes kutatás azt mutatja, hogy a petrezselyem – és néhány benne található természetes vegyület – komoly egészségügyi előnyökkel járhat.

A petrezselymet mindenhol biztonságosnak tekintik, ha normál mennyiségben és ételben fogyasztják az emberek.

Néhány ember esetében azonban allergiás reakciókat okozhat, bár ezt minden növényről el lehet mondani.

Népek rejtett tudása

Több – orosz, török, görög, arab, perzsa, német, angol, lengyel, azerbajdzsáni; sokszor zárt, vagy kevéssé publikus – adatbázisban lévő információ szerint:

 • Növeli az erek rugalmasságát – vénák, artériák, kapillárisok esetében.
 • Serkenti az emésztési enzimek termelését a hasnyálmirigyben, a gyomorban és a belekben.
 • Felgyorsítja a zsírok, fehérjék, szénhidrátok anyagcseréjét és felszívódását.
 • Normalizálja az endokrin mirigyek – pajzsmirigy, mellékvesék, petefészek, herék munkáját.
 • Növeli a látás élességet.
 • Kiküszöböli a szervek simaizmainak görcseit.
 • Koleszterin csökkentő hatása van.
 • Hozzájárul a kalcium feloldódásához, használhatóvá tételéhez és a kiválasztásához is a vesékből, a májból, a hólyagból.
 • Helyreállítja a központi és az autonóm idegrendszer optimális működését.
 • Megszünteti a fáradtságot, a gyengeséget, és az apátiát.
 • Külsőleg a gyógynövényt rovarcsípésekre, sérülésekre és a tetvektől való megszabadulásra, belsőleg vérhas, epekő és sárgaság kezelésére használták.
 • Az 1800-as és 1900-as években a petrezselymet hashajtóként és vizelethajtó szerként tüntették fel a Gyógyszerkönyvekben, amely a szívelégtelenség okozta veseproblémák és ödémák kezelésére használható.

Szeléntartalom

 • A magas szelénkoncentráció a petrezselyemmagban lehetővé teszi antioxidánsként történő felhasználását. Ez a mikroelem szükséges a test számára a szabad gyökök elleni küzdelemhez – amely a sejtek és szövetek idő előtti öregedésének fő oka. A szelén olyan gyógyszerek része, amelyek megerősítik az ember védekezőképességét, normalizálják pszicho-érzelmi állapotát.
 • A petrezselyem magjának az anyagcsere-folyamatokat felgyorsító képessége miatt a sérült szövetek regenerálása gyorsabb. Az e növényi anyagból származó forrázmányok, „teák” gyulladáscsökkentő, antiszeptikus és fertőtlenítő hatása szintén hozzájárul a gyógyuláshoz.
 • A hagyományos gyógyítók azt tanácsolják az ínygyulladásban és a szájgyulladásban szenvedő betegeknek, hogy egész nap 5-10 petrezselyemmagot rágjanak el. Ez a kezelési módszer segít csökkenteni a gyulladásos gócok számát a szájüregben, helyreállítani a fertőzés által érintett nyálkahártyát és megszabadulni a kellemetlen szagoktól.
 • Vannak, akik petrezselymet közvetlenül a bőrre kenik sötét foltok ellen, vagy repedezett bőrt kezelnek vele, zúzódásokra teszik, daganatokra csinálnak pakolásokat, rovarcsípések esetén és a haj növekedésének serkentésére is használják.
 • Az iparban a petrezselyemmagolajat szappanok, kozmetikumok és parfümök illatanyagaként használják.
 • Talán hallotta már azt a tanácsot, hogy rágjon meg néhány petrezselymet, hogy megszabaduljon a rossz lehelettől, és azon gondolkodott, hogy igaz-e. Nos, az. A petrezselyem természetes lehelet frissítő, mert zöld növényi klorofill pigmentet tartalmaz, amely semlegesítheti a fogakon és a nyelven élő baktériumok által okozott szagot. A mag rágása is hasonlóan segít.

petrezselyem, petrezselyem gyógyhatása

A petrezselyem hatóanyagai

Növényünk flavonoidokat (apiin), glükozidokat, ftalidot, furanokumarinokat, karotinoidokat, A-, B1-, B2-, B3-, B5-, C- és E-vitaminokat, valamint ásványi anyagokat, például vasat, káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, szelént, ként, rezet és mangánt tartalmaz.

Illóolajat találunk a petrezselyem minden részében, de a magvak tartalmazzák a legnagyobb mennyiséget (2-6 %). Az olaj összetétele a növény termesztésének helyétől függően változhat. Az illóolaj magas apioltartalmú (fenilpropanoid), miriszticint, apiolint, pinént és más anyagokat tartalmaz. A petrezselyem gyógyászati ​​tulajdonságai nagyrészt az apiol és a miriszticin anyagoknak köszönhetők, viszont, mint minden növény esetében csak az alkotók együttes használata adja meg a teljes gyógyerőt. Így a gyógyászati felhasználás teljesen érthető, ha figyelembe vesszük különböző hatásait a testben. Például vizelethajtó hatása miatt egy tanulmány szerint petrezselymet kell használni a magas vérnyomás szabályozásában.

Valóban ennyi mindenre jó a petrezselyem?

Egy német – a bizonyítékokon alapuló, a természetes orvoslás biztonságosságára és hatékonyságára vonatkozó információkat tartalmazó – adatbázis szerint nincs elegendő tudományos bizonyíték a petrezselyem gyógynövényként való használatára a következő esetekben:

 • vesekövek
 • húgyúti fertőzések
 • repedt vagy repedezett bőr
 • zúzódások
 • daganatok
 • rovarcsípések
 • emésztési problémák
 • menstruációs problémák
 • májbetegségek
 • asztma
 • köhögés
 • folyadékretenció és duzzanat (ödéma)

 

Ennek ellenére a petrezselymet a véleményem szerint nem szabad csak az élelmiszerfelhasználás témakörében tárgyalni és kizárólag csak fűszernek tekinteni, mert rengeteg egyéb élelmi növény esetében sincsenek vizsgálatok, bár jó hatásaik nem kérdésesek. Ez nem egyezik meg több ország természetes gyógyítóinak évszázados tapasztalati úton megszerzett gyakorlatával sem.

Hatások speciális esetekben

Mellrák

Egerekben a humán tripla-negatív emlőrákban a sejtekben tapasztalt fejlődést szignifikánsan csökkentette, miután az egész testet kezelték. Az apigenin egy természetes vegyület a petrezselyemben, amelynek a rendkívüli tumor gátló hatásáról számolt be egy 2017 tanulmány egy folyóiratban. A petrezselyemben található apigenin ígéretes eredményeket mutat egy másik vizsgálatban a szervezetet nem mérgező kezelésre. Egy 2015-ös vizsgálat során kimutatták, hogy csökkenti a  daganat méretét az emlőrák agresszív formájában.

Cukorbetegség

Egy tanulmány alapján úgy tűnik, hogy a petrezselyem segít kivédeni a cukorbetegséggel járó májkárosodást. A 2006-os tanulmányt a Journal of Ethnopharmacology publikált. A kutatók megfigyelték, hogy a petrezselyem kivonattal kezelt cukorbeteg patkányok vércukorszintje csökkent. A szerzők megjegyzik, hogy a petrezselyemben található antioxidánsok kulcsszerepet játszanak a cukorbetegség elleni küzdelemben.

Májbetegség, zsírmáj

A pirrolokinolin-kinon vagy a PQQ, amely egy erős antioxidáns, amely megtalálható a petrezselyemben, a kiviben, a zellerben, a papajában és a tejben. A zsírtartalmú nyugati stílusú étrendet fogyasztó egerek utódainál megállíthatja vagy megakadályozhatja a zsíros májbetegség előrehaladását. A kutatások 2018-ban a Hepatology Communications című lapban jelentek meg.

Allergiák

Az Immunopharmacology and Immunotoxicology folyóiratban 2012-ben megjelent tanulmányban az egerekből vett sejteken végzett vizsgálatok azt mutatták, hogy a petrezselyemből kivont illóolaj segíthet elnyomni a gyulladást, és elősegítheti a gyulladással összefüggő állapotok, például a szezonális allergia kezelését.

Beszerzés és tárolás

A friss petrezselyem széles körben elérhető az élelmiszerboltokban, piacokon és a kiskertekben.

A két leggyakoribb fajta a fodros, amelyet általában díszítésként használnak, és a lapos levelű, amely erőteljesebben ízesít és jobb a főzéshez.

Petrezselymet vásárolva mindenki keressen élénk zöld leveleket, mert ezek később fonnyadtak el.

Tároláshoz a petrezselymet egy zárható műanyag zacskóba érdemes becsomagolni és hűtőbe tenni. Körülbelül egy hétig eláll így. Szokás esetleg kis vázában, üvegben is tárolni, mint egy csokor virágot.

Mindenkinek, akinek van egy világos ablaka, vagy balkonja van lehetősége petrezselymet nevelni.

Érdekességek és “varázslás”

 • Az ókori Görögországban a gyógynövényt Persephone-nak, Zeusz lányának és az alvilág királynőjének szentelték, és a görög katonák évszázadokig úgy gondolták, hogy a petrezselyemmel való érintkezés bármely csata előtt közelgő halált jelez.
 • A gyógynövény halálhoz való társulása miatt a görögök gyakran sírokra ültették, hogy boldogságot nyújtson az elhunytnak.
 • Az ókori Rómában a növénynek mágikus erőt tulajdonították, és azt hitték, hogy a magok elfogyasztásával láthatatlanná válhatunk és természetfeletti erőre tehetünk szert.
 • Európa számos országában a petrezselymet „ördögfűnek” tekintették, és úgy gondolták, hogy ha nagypénteken ültetjük, az szerencsétlenséget okoz.
 • Mivel a petrezselyemmag későn csírázik, úgy gondolták, hogy a magoknak kilencszer kell oda-vissza utazniuk a pokolba, mielőtt kihajthatnának.

A szerző