Barion Pixel

A pásztortáska egy hazánkban is mindenfelé előforduló, közismert, közönséges gyógynövény. Könnyen felismerhető szív alakú levélkéiről (ezek az úgynevezett becőkék). Márciustól novemberig gyűjthető, szerencsére sok-sok hónapig frissen szedhető. Amilyen tömeges és közismert növény, olyan sokféle betegség kezelésére alkalmas. Lássuk, hogy melyek ezek:

Mire is jó a pásztortáska?

  1. Méhvérzés (menstruáción kívüli vérzés) , menstruációs fájdalom és aranyér kezelésére. Ekkor belsőleges fogyasztása ajánlott teaként. A tea készítése: 5 g szárított növényt tegyél 1 csésze forrásban lévő vízbe, és 10-15 percig hagyd ázni! Napi adagja: 3 csésze.
  2. Orrvérzés kezelésére az alábbiak szerint használhatjuk: Inhalálj az előzőleg lehűtött forrázattal!
  3. A pásztortáska-tinktúra alkalmazható hólyaghurut és húgyúti kő esetén is.

A közönséges gyógynövény egyéb hatásai

  1. Méhizom-összehúzódást serkentő hatással rendelkezik. Ennél a hatásánál fogva alkalmas a menstruációs fájdalom kezelésére.
  2. Orosz orvosoknak sikerült igazolniuk hatékonyságát a mocsáriláz (a kullancsok és szúnyogok által terjesztett agyvelőgyulladás, borreliosis) gyógyításában. A pásztortáska ugyanis elpusztítja a lárvákat, amelyek ezeket az élősködők által terjesztett betegségeket okozzák.

Mint már írtuk, ez a közönséges gyógynövény márciustól novemberig gyűjthető. Egy fontos dolog van ezzel a növénnyel kapcsolatosan, mégpedig az, hogy nem tárolható sokáig, mert 2-3 hónap alatt jelentősen veszít a hatóanyag tartalmából. Tehát száritani sem érdemes. Mivel ilyen széles időintervallumban gyűjthető, ezért inkább mindig frisset szedjél! Ez a gyógynövény mindig könnyen megtalálható és elérhető, kifejezetten az a fajta, amit gyűjtés után azonnal használhatunk. 

A pásztortáskáról itt bővebb információkat is megtudhatsz: PÁSZTORTÁSKA. Kérjük olvasd el az ellenjavallatokat is!

A szerző