Barion Pixel
Örvénygyökér
örvénygyökér

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati, tibeti, hagyományos kínai orvoslás (HKO)

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): inulin 45 %, 3 % illatos allantoin, keserűanyagok, szénhidrátok, glikozidok, alantolakton, alumínium, aszkorbinsav, azulén, béta-karotin, cink, cukor, fehérje, fertőtlenítő tulajdonságok, foszfor, gyanta, hamu, helenin, helenalin, illóolaj, inulin, kalcium, kálium, kámfor, keserűanyag, kobalt, króm, magnézium, mangán, molibdén, nátrium, niacin, nikkel, nyálka, pektin, pektinvegyületek, poliacetilén, réz, rost, stroncium, szaponinok, szelén, szilícium, szterol, umbelliferon, vas, viasz, vitamin B1, vitamin B2, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: gyökér, virág; Főként a növény gyökérzetét gyűjtik.

Örvénygyökér leírás:

A fészkesvirágzatúak (Compositae vagy Asteraceae) családjába tartozó évelő növény. Tojásdad alakú levelei hosszúak, fogazottak. A növényt az antik világban a Nap jelképeként tisztelték. Leírásaira már Hippokratész, Plinius vagy Galénosz (híres ókori orvosok) műveiben is rábukkanhatunk. Manapság kevéssé ismert a sugárzóan sárga virágokkal virágzó növény, az örménygyökér. Akár 3 méter magasra is megnövő, évelő növény, nagy, sárga virágzatokkal. Állítólag ezt a növényt tartotta a kezében Zeusz lánya, Heléna, amikor elrabolták, és Trójába vitték. Innen a latin neve. Az ókorban már felfedezték áldásos hatásait, ezért termesztették is. A mitológia szerint arról a helyről származtak a legszebb növények, ahová a szépséges Heléna könnyei hullottak. Európában a kelták jól ismerték és tisztelték az örménygyökeret, amelyet elfwort-nak, azaz elfek gyökerének neveztek (az elfek természetfeletti tündérszerű lények a skandináv mitológiában). Nyáron akár 6 cm-t is elérő, sugárzóan sárga fészkesvirágzattal virágzik, amely vonzza a rovarokat, méheket. A növény átlagosan 3 cm vastag, keserű ízű, kámfor illatú, szerteágazó gyöktörzse gyógyhatású. Enyhén kesernyés-csípős íze és illata van. A konyhában is megvan/megvolt a létjogosultsága – gyökere főzve vagy akár nyersen is fogyasztható (olyan az illata, mint a banánnak). Angliában régebben kandírozott formában, édességként árusították. Régebben főzetéből gyógyító borokat (örménygyökér bor, Szt. Pál bora), száj- és toroköblögetőt vagy szerelmi bájitalt készítettek. Az abszint gyártásához mindmáig használják. Főzetét, tinktúráját és más kivonatát használják. Külsőleg kenőcsöt készítenek belőle.

Betegségek kezelése:

Gyökereinek köhögéscsillapító és vizelethajtó hatása van, így felhasználhatóak krónikus hörgőgyulladás és vesepanaszok esetében. A növény, mint tartalék tápanyagot adó poliszacharid az inulin egyik legnagyobb forrása a Földön, emiatt cukorbetegeknek előnyös lehet a fogyasztása. Elsősorban az agy, a gyomor, a vese és a női nemi szervek működésének támogatására ajánlott az örménygyökér használata. A bélparazitákkal szemben ugyancsak kiválóan alkalmazható. Az örménygyökér két fontos életjelenségre hat jótékonyan: az emésztésre és a légzésre. Normalizálja a gyomornedvek és az epe termelődését, illetve kiválasztódását, optimatizálja a bélmozgást, a benne található inulin pedig előmozdítja a “jótékony” bélbaktériumok növekedését és szaporodását. Ezért hagyományosan gyakran alkalmazzák étvágytalanság, felfújódás, hasmenés és valamennyi belső gyulladás kezelésében. Javítja a máj, az epehólyag és a vese működését, így támogatja a szervezet méregtelenítését. Oldja a nyákot és nyugtatja a simaizomzatot, ezáltal megkönnyíti a felköhögést, így kiválóan alkalmazható asztma, hörghurut, tüdőgyulladás, sőt tuberkulózis (TBC) és szamárköhögés gyógyításában is. Asztma ellenes szerként is alkalmazható. A legújabb kutatások szerint hatásos lehet a gombás bőrgyulladás kezelésében, de csak korlátozott ideig alkalmazható, mert allergiás reakciót válthat ki. Vírusellenes tulajdonságai mellett a helenin gombaölő szerként a Microsporum és a Trichophyton típusú gombák ellen hatásos.

Örvénygyökér hol honos:

Délkelet-Európa és Nyugat-Ázsia

Figyelmeztetés:

Túl sok örménygyökér fogyasztása nyomán előfordulhat hányás, de a növény az előírt adagokban fogyasztva abszolút biztonságos. Nagyobb adagban alkalmazva egyes szakirodalmi adatok szerint a növény a hányás mellett hasmenést és gátfájdalmat idézhet elő. Várandósság és szoptatás miatt ezen tulajdonsága miatt különösen ellenjavallt. Használata orvosi javallat nélkül nem ajánlott!

Termőhelye:

Közép-Ázsiában őshonos, onnan terjedt el a Föld északi felének szinte minden szegletébe. Haszonnövényként és dísznövényként is elterjedt. A nedves, köves talajt és a félárnyékot keresi a berkes (ligetes) erdőkben, a folyók és utak mentén. Magyarországon főleg a Dunántúl délibb vidékein, nyirkos réteken, patakok mentén terem.

Összetéveszthető:

Összetéveszthető a réti peremizzsel (Inula britannica), mely azonban maximum 80 cm-re nő meg és a növény minden részének enyhe fokhagymaszaga van. A réti peremizs Kínában előforduló alfaját (Inula britannica chinensis) régóta használják a hagyományos kínai gyógyászatban (HKO). A HKO szerint ez utóbbi növény alkalmas köhögés és hörgőgyulladás kezelésére, de keserűanyag tartalma miatt emésztést elősegítő gyógyszernek is alkalmas.

Jogszabályi védettség: Hazánkban az örménygyökér (Inula helenium) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft. Ez alól kivételt jelent a gyógyászati célra feldolgozott származéka.

Mikor gyűjtik:

Legértékesebb gyógyító részét, a gyökerét a növény elvirágzása után, augusztustól novemberig (egyes szakirodalmi adatok szerint októbertől áprilisig gyűjthetjük be) – legalább kétéves növényi gyökér a legideálisabb. A felszedett gyökeret hosszanti irányban, felvagdosva, minimum 40 C-os, max. 60 C-os hőmérsékleten kell szárítani. Az őszi gyűjtésű gyökereket fűtött helyiségben kell megszárítani, mert lassú szárítással megpenészledhetnek. Beszáradási aránya: 4:1.

Örvénygyökér szinonímák:

örménygyökér, örményfű, palka, pompás peremizs

Latin név: Inula helenium; Aster helenium (L.) Scop.; Aster officinalis All.;Helenium grandiflorum Gilib.; Inula helenium L.

Angol: elecampane, alant / elecampanae / elecampane inula / elemcampane / elfdock / elfwort / horse elder / horse-heal / scabwort / velvet dock / wild sunflower / yellow starwort

Finn:Isohirvenjuuri, Aatamin hirvenjuuri

Francia: Grande aunée, Aunée / Aunée officinale / Inule aulnée / Inule hélénie

Görög: Ινούλα

Holland: Griekse alant, Alant / Alantwortel / Griekse

Ír: Meacan aillinn

Izraeli:טיון דביק

Japán: おおぐるま

Kínai: 土木香

Lengyel: Oman wielki, Oman czerwonkowy / Omian

Német: Alant, Echter alant, Alant / Helenenkraut

Norvég: Alantrot, Alant / Halsurt / Rotalant / St. ellens-rot

Olasz: Enula campana

Orosz: Девясил высокий, Астра лекарственная, Девясил

Perzsa: زنجبیل شامی

Portugál: Helénio

Portugál Brazil: Inula

Spanyol: Enula, Ala / Astabaca / Enula campana / Helenio / Helinio / Hierba del ala / Hierba del moro / Inula helenium

Svéd: Ålandsrot, Alant / Elinsrot

Szlovák: Oman pravý

Szlovén: Veliki oman, Oman veliki

Török: Andızotu

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 231. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 171

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897, Flora Danica Hft. 13, Tab. 728; Carl Axel Magnus Lindman: Bilder ur Nordens Flora; Tavl. 31; Franz Eugen Köhler’s Medizinal-Pflanzen, Vol.II; Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz Band 4 Tafel 111; Jan Kops: Flora Batava 11.Deel, Tafel 867


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE