Barion Pixel
Az örménygyökér egy remek gyógynövény, mely a kertünkben magyarországi éghajlaton is termeszthető.

örménygyökér, gyógynövény, Inula helenium
Ősszel lehet felszedni a gyökerét, melyből remek téli tea készíthető.
Az örménygyökér neve nem véletlen. Örmény kereskedők hozták be ugyanis Európába.

Egy kis kertészeti útmutató az örménygyökér neveléséhez

Kertben régóta termesztik, könnyen tartható, magról simán kikel.
Magról is vethető. Pohárba kell vetni és elég sokáig, kb. 3 hétig nedvesen tartani, amíg kicsírázik. Ezt követően ültethető ki.
Csak a vastagabb mellékgyökerek egy részét szoktam felszedni, így megmarad a növény és lesz tea is. Időnként érdemes magról felfrissíteni. A tövet lehet osztani, ásóval többfelé szelni, viszont akkor csúnya csonk gyökér marad.
Ha csak a vastagabb mellékgyökereket vágjuk le teának, akkor simán kibírja a növény és majd virágzik is.
Évfüggő, van, hogy nagyon sok virágszárat hoz-e, vagy csak egyet-kettőt.
Népi gyógyítók egykor kerítés, sövény mellé vetették szabad földbe a magot. Ennek a praktikus oka az volt, hogy ott kevésbé szárad ki a föld, jobban biztosítva van a folyamatos nedvesen tartás.
örménygyökér, gyógynövény, Inula helenium
Ez a hamvas szépség lesz az örménygyökér, azaz Inula helenium.
Az örménygyökér (Inula helenium) a természetben védett növény.
Kiskertben is igen könnyen termeszthető, csak újra divatba kellene hozni, hiszen igen dekoratív, nagy termetű, pompás dísznövény is lehetne.
örménygyökér, gyógynövény, Inula helenium
Itt a megmosott, metszőollóval felaprított gyökerek gyors, napon történő előszárítása folyik. A leghatékonyabbak a kisujjnyi-ujjnyi vastag gyökerek, de az öregebb gyökerek külső, puhább részét is bele lehet vágni, abban is vannak hatóanyagok.
örménygyökér, gyógynövény, Inula helenium

Használata a gyógyászatban

Az örménygyökér egyéb nevei

Örvénygyökér, örményfű, palka, pompás peremizs.

Gyűjtése

Legértékesebb gyógyító részét, a gyökerét a növény elvirágzása után, augusztustól novemberig (egyes szakirodalmi adatok szerint októbertől áprilisig gyűjthetjük be) – legalább kétéves növényi gyökér a legideálisabb. A felszedett gyökeret hosszanti irányban, felvagdosva, minimum 40 C-os, max. 60 C-os hőmérsékleten kell szárítani. Az őszi gyűjtésű gyökereket fűtött helyiségben kell megszárítani, mert lassú szárítással megpenészledhetnek. Beszáradási aránya: 4:1.

Milyen betegségek esetén használatos?

Gyökereinek köhögéscsillapító és vizelethajtó hatása van, így felhasználhatóak krónikus hörgőgyulladás és vesepanaszok esetében.
A növény, mint tartalék tápanyagot adó poliszacharid az inulin egyik legnagyobb forrása a Földön, emiatt cukorbetegeknek előnyös lehet a fogyasztása.
Elsősorban az agy, a gyomor, a vese és a női nemi szervek működésének támogatására ajánlott az örménygyökér használata.
A bélparazitákkal szemben ugyancsak kiválóan alkalmazható.
Az örménygyökér két fontos életjelenségre hat jótékonyan: az emésztésre és a légzésre.
Normalizálja a gyomornedvek és az epe termelődését, illetve kiválasztódását, optimatizálja a bélmozgást, a benne található inulin pedig előmozdítja a “jótékony” bélbaktériumok növekedését és szaporodását. Ezért hagyományosan gyakran alkalmazzák étvágytalanság, felfújódás, hasmenés és valamennyi belső gyulladás kezelésében.
Javítja a máj, az epehólyag és a vese működését, így támogatja a szervezet méregtelenítését.
Oldja a nyákot és nyugtatja a simaizomzatot, ezáltal megkönnyíti a felköhögést, így kiválóan alkalmazható asztma, hörghurut, tüdőgyulladás, sőt tuberkulózis (TBC) és szamárköhögés gyógyításában is. Asztma ellenes szerként is alkalmazható.
A legújabb kutatások szerint hatásos lehet a gombás bőrgyulladás kezelésében, de csak korlátozott ideig alkalmazható, mert allergiás reakciót válthat ki.
Vírusellenes tulajdonságai mellett a helenin gombaölő szerként a Microsporum és a Trichophyton típusú gombák ellen hatásos.
A saját tapasztaltaim szerint kiváló hurutoldó, megfázás utóbajaira való gyógynövény. A meghűlés utóbajaira, főleg makacs, hurutos köhögésre ajánlható. Este fogyasztva nyugodt alvást biztosít erős köhögések idején is.

Figyelmeztetések, kontraindikációk

Túl sok örménygyökér fogyasztása nyomán előfordulhat hányás, de a növény az előírt adagokban fogyasztva abszolút biztonságos.
Nagyobb adagban alkalmazva egyes szakirodalmi adatok szerint a növény a hányás mellett hasmenést és gátfájdalmat idézhet elő.
Várandósság és szoptatás miatt ezen tulajdonsága miatt különösen ellenjavallt.
Használata orvosi javallat nélkül nem ajánlott!
Mosolyogj! Örülj! Hát élsz!

A szerző