Barion Pixel

Az orbáncfű olaj készítése igen egyszerű, és a sebek elsőrangú szere. Van aki nem orbáncfű olajnak, hanem orbáncfű olajos macerátumnak hívja.

orbáncfű, vírusellenes gyógynövények

Az orbáncfű leírása

Gyönyörű, sárga, csillag alakú virágai vannak, kirívó és könnyen fellelhető az erdei tisztásokon, magaslati réteken, érintetlen mezőkön. Mivel egy átlagosan magas ember csípőmagasságáig megnő, szedése egyszerű. Levele a nap felé fordítva lyukacsosan áttetsző, más növénnyel nem igen összetéveszthető. Gyűjtése veszélytelen, nem szúr, nem okoz bőrirritációt, nem kíván kesztyűt.

orbáncfű olaj készítése

Mire használható az orbáncfűolaj?

Németországi kórházak sebészeti osztályain kötelezően bevezették az orbáncfűolaj használatát a beavatkozások utáni sebgyógyulást elősegítendő. Az orbáncfű olajos kivonata minden gyógyszertári készítménynél szebben, jobban és gyorsabban gyógyítja a frissen vágott sebeket. Nem lehet nyílt sebre kenni, de zárt sebek elsőrangú gyógyítója. Apróbb felszíni bőrsérülések, karcolások, borotválkozás utáni, vagy csípések, pattanások okozta hegek nyugtatásában segít. Önmagában is megállja a helyét, de kence alapanyagként szintén kiváló.

Hegképző tulajdonságai, hámosító hatása miatt az égési sérülések kezelésében igen régóta használatos.

Az orbáncfű hatóanyagai

A közönséges orbáncfű összetétele igen bonyolult. A kis mennyiségű illóolajon és flavonglikozidokon (pl. hiperozid, rutin, biapigenin, amentoflavon) kívül találunk benne a bibeszálak vörös színét adó floroglucin-származékokat (hiperforin) és hipericin-származékokat is (hipericin, pszeudohipericin).

orbáncfű

Mikor gyűjthető az alapanyag?

A virágzáskor azonnal, vagyis június végén, július elején, a virágzás teljében. A növény felső 20 centijét a virágokkal és apró levelekkel együtt gyűjtjük és teljes egészében használjuk. Ne szedjük esőben, csak napsütötte, délelőtti órákban. 700-800 méter magasságban még mindig virágzik.

orbáncfűorbáncfű olaj készítése

Orbáncfű olaj készítése

A frissen szedett növényi részeket apró, max. 1 cm-es darabokra vágjuk fel. Tiszta, csírátlanított befőttes üvegbe tömködve (7 dl) minimum fél liter extra szűz olívaolajat fog elnyelni. Az olajnak teljesen el kell lepnie az orbáncfüvet, lehetőleg minél kevesebb levegő maradjon az üvegben. Ha kész, tiszta fedővel takarva tűző napra kerül két hét erejéig. Naponta átforgatjuk. Két hét után szűrjük.

orbáncfű olajos macerátum készítése
Mire ügyeljünk az orbáncfű olaj készítése során?

A növény frissen érintkezhet még fémmel, hiszen a kések többsége fém pengéjű. Miután az olajba kerül, a fémmel való érintkezés kerülendő, mert oxidálja a növényt – vagyis mind a napi kevergetésnél, mind a szűrésnél tartsuk szem előtt, hogy lehetőleg fém helyett műanyaggal, fával vagy kerámiával érjünk a macerátumhoz. A szűrés is inkább műanyag vagy papír szűrőn keresztül történjen.

 

Meddig áll el az orbáncfű olajos macerátum?

Az olajos macerátumnál a kivonatoláshoz használt olaj szavatossági ideje a mérvadó, ami körülbelül egy teljes év. Nem szükséges tartósítani, nem romlandó, de sötét, hűvös helyen érdemes tárolni.

Milyen mennyiségben érdemes készíteni?

Egy átlagos 3-4 tagú család éves igényeit kielégíti 3 db 7 dl-es üvegből származó olaj. Ehhez hozzávetőlegesen egy ¾ fonott kosárnyi gyógynövényre lesz szükség, és minimum 1,5 – 2 liter olíva olajra a felöntéshez.

Mi történjen a fel nem használt virágos hajtásokkal?

Még friss állapotában felvágható és fényvédett, meleg, száraz helyen szárítandó későbbi felhasználásra. A teljes száradás után apríthatatlanná válik.

Meg kell mosni a növényt gyűjtés után?

Nem szükséges, hiszen tiszta helyről származik. A mezők, rétek, tisztások sohasem porosak vagy mocskosak. Autóutak és járdák környékéről már ugyanezt nem lehet elmondani. Egy apróság: bár a növényt nem szükséges mosogatni, az ujjbegyek sajnos lilásra színeződnek a vágást/aprítást követően, de nem permanens az elszíneződés, egy sima szappanos kézmosás nyom nélkül leviszi.

orbáncfű olajos macerátum készítése

Hogy néz ki a végeredmény?

Az olaj kezdetben bíbor színű az áztatástól, aztán méregzölddé színeződik. Minél töményebben készítjük, annál sötétebb zöld lesz a színe. A szűrést követően ne kerüljön napra, de nem szükséges feltétlenül a legsötétebb árnyékban sem tárolni. A képeken látható három üveg közül balra az első 3 napos, jobbra és középen pedig friss macerátumok láthatók.

orbáncfű olaj készítése

Lehetnek-e az orbáncfű olajnak mellékhatásai?

Igen. A növény alkalmazásával óvatosan kell bánni a fényérzékenységre hajlamossá tevő hipericin jelenléte miatt. Az orbáncfűolajos kezelést követően kerüljük a bőrfelület napfénynek kitettségét!

A szerző