Barion Pixel
A Magyar Gyógyszerésztudományi Társaság Gyógynövény Szakosztálya által minden évben megválasztásra kerül az év gyógynövénye.

2022-ben ez a cickafark lett!

A gyógyászatban több cickafark fajt is alkalmaznak. Míg a gyógyszerkönyvben a közönséges cickafark (Achillea millefolium) hivatalos, Magyarországon főként a mezei cickafark (Achillea collina) virágos hajtását gyűjtik és használják.
cickafarkfű, vírusellenes gyógynövények, tavaszi szépségápolás, az év gyógynövénye

Mire használható az év gyógynövénye, a cickafark?

A növény teáját gyomor- és bélgörcsökkel járó emésztési panaszok enyhítésére, valamint étvágyjavítóként és menstruációs fájdalmak esetén alkalmazzák.
Külsőleg felületi sebek kezelésére, illetve nőgyógyászati, húgyúti és végbéltáji gyulladások esetén használják.
A cickafark gyógyászati alkalmazása biztonságos; hazánkban számos teakeverék, kozmetikum és étrend-kiegészítő alapanyagaként népszerű gyógynövény.
Cickafarkolajjal gyulladást megszüntető kenőcsök készülnek. Az azulénes kenőcs a gyulladást nem fojtja el, hanem a lefolyást gyorsítja.
A tea étvágyjavító, emésztést serkentő, görcsoldó, epe- és májműködést elősegítő, menstruációs zavarokat megszüntető, húgyszervi és légzőszervi bántalmakat gyógyító, prosztatabántalmak elleni szerként ismeretes.
Külsőleg a főzet fogíny-, szem- és más gyulladásokra öblögető és borogatószer.
Gyógyteakeverékekben is előszeretettel alkalmazzák.
Achillin tartalma daganat ellenes hatású, így a leukémia, illetve egyéb rákfajták esetében is alkalmazható.
A szülés utáni medencetáji fájdalmakra is használatos.
A közönséges cickafarkat mindenekelőtt sebgyógyító, gyulladáscsökkentő, emésztést elősegítő és nyugtató tulajdonságai miatt becsülik nagyra. Így a virágos hajtás például kisebb sebek tisztítására használható, valamint szájvízként is.
A női bajokra jó hatást kifejtő gyógyfüvek között a közönséges cickafark áll az első helyen.
Gyomor- és bélbántalmak (gyulladások, hasmenés, felfúvódás, görcsök) esetén teaként és ülőfürdőként alkalmazzák.
Külsőleg használva (borogatások, öblítések, fürdők) bőr- és nyálkahártya-megbetegedések, sebgyógyító és gyulladásgátló szere.
A népi gyógyászatban női bajokra, vérzéscsillapításra, menstruációs panaszok – különösen görcsös ciklus – és a változás éveiben fellépő panaszok orvoslására használják.
A Hagyományos Kínai Orvoslás (HKO) szerint jó perifériás értágító, így javítja a végtagi keringést. Csillapítja az enyhén magas vérnyomást. A HKO szerint segít a láz csillapításában is.

A szerző