2024. június 28. péntek | dr Jung Andrea A meggy élettani hatásai igen szerteágazóak és nagyon pozitívak. Ez a pozitív hatás akkor a legintenzívebb, ha a meggyet nyersen fogyasztjuk. Fagyasztással, illetve befőzéssel a beltartalmi értékek (enzim és vitamin tartalom) jelentősen csökkennek. A cikk végén pedig kiderül, hogy mire használható a meggy szára… Érdemes a cikket végigolvasni! Fogyasszunk minél több meggyet nyersen vagy direkt préselés formájában! A mai kor emberének nagy táplálkozási anomáliája, hogy a 100 évvel ezelőttihez képest sokkal-sokkal kevesebb savanyú és keserű élelmet fogyasztunk. Ezek az ízek pedig fontosak a szervezet harmóniájának fenntartásához. Sőt! A nemesítések következtében a korábban savanykás gyümölcsök (pl. alma) sokkal édesebbek lettek, ezzel is kibillentve az emberek egyensúlyát az édes íz felé. Az édes gyümölcsök (pl. szőlő, banán) pedig tovább édesedtek! Kevés olyan gyümölcsünk maradt, mely valóban savanyú. Pedig a savanyú gyümölcsök elengedhetetlenek az egészség szemponjából! Meggy élettani hatásai A meggy (Prunus cerasus) számos élettani hatással bír, és több egészségügyi előnyt is kínál. A meggy legfontosabb élettani hatásai: Antioxidáns hatás A meggy gazdag antioxidánsokban, például antocianinokban, C-vitaminban és flavonoidokban. Ezek az antioxidánsok segítenek semlegesíteni a szabad gyököket, csökkentik az oxidatív stresszt és az ezzel összefüggő betegségek kockázatát. Gyulladáscsökkentő hatás A meggyben található antocianinok gyulladáscsökkentő hatással bírnak, ami segíthet a krónikus gyulladásos állapotok, például ízületi gyulladás és szívbetegségek kezelésében és megelőzésében. Alvás minőségének javítása A meggy természetes melatonin forrás, amely egy hormon, ami szabályozza az alvás-ébrenlét ciklust. A melatonin tartalmának köszönhetően a meggylé fogyasztása segíthet javítani az alvás minőségét és kezelni az álmatlanságot. Szív- és érrendszeri egészség A meggy antioxidánsai és gyulladáscsökkentő vegyületei hozzájárulnak a szív- és érrendszer egészségének megőrzéséhez. Segíthetnek csökkenteni a vérnyomást, javítani az érfalak egészségét és csökkenteni a szívbetegségek kockázatát. Izomfájdalmak és edzés utáni regeneráció A meggylé népszerű ital sportolók körében, mivel segíthet csökkenteni az edzés utáni izomfájdalmakat és gyorsítani a regenerációt. Az antocianinok gyulladáscsökkentő hatása hozzájárulhat az izomkárosodás és a gyulladás csökkentéséhez. Vércukorszint szabályozás A meggyben található bioaktív vegyületek segíthetnek a vércukorszint szabályozásában, ami különösen előnyös lehet cukorbetegek számára. Emésztés támogatása A meggy rosttartalma elősegíti a megfelelő emésztést és a bélműködés szabályozását. Segíthet megelőzni a székrekedést és támogatja az egészséges bélflórát. Rákmegelőző hatások A meggy antioxidáns és gyulladáscsökkentő vegyületei hozzájárulhatnak a rákos sejtek növekedésének gátlásához. Kutatások szerint a meggyben található antocianinok és más fitonutriensek segíthetnek csökkenteni bizonyos ráktípusok kockázatát. Összességében a meggy rendszeres fogyasztása számos egészségügyi előnnyel jár, érdemes tehát beiktatni az étrendbe friss gyümölcsként, lé formájában vagy különféle ételek hozzávalójaként. Hogyan használják a meggy szárát a fitoterápiában? A meggy szárát a fitoterápiában különféle egészségügyi problémák kezelésére használják, mivel számos jótékony hatással rendelkezik. Vizelethajtó hatás A meggy szára természetes vizelethajtóként működik, ami segíthet a szervezetből eltávolítani a felesleges vizet és méreganyagokat. Ez különösen hasznos lehet ödéma (vízvisszatartás) és húgyúti fertőzések kezelésében. Vesekő és húgyúti problémák kezelése A meggy szárából készült tea segíthet a vesekő kialakulásának megelőzésében és a húgyúti rendszer egészségének megőrzésében. Vizelethajtó hatása miatt elősegítheti a vizeletürítést és a húgyutak tisztítását. Emésztés támogatása A meggy szárának teája enyhe hashajtó hatással bírhat, ami elősegítheti az emésztést és segíthet megelőzni a székrekedést. Továbbá, nyugtató hatása révén csökkentheti a bélgörcsöket és az emésztőrendszeri kellemetlenségeket. Gyulladáscsökkentő hatás A meggy szárában található vegyületek gyulladáscsökkentő hatásúak lehetnek, ami hozzájárulhat különféle gyulladásos állapotok kezeléséhez, például ízületi gyulladás vagy húgyúti gyulladások esetén. Immunrendszer erősítése A meggy szárának antioxidáns tartalma segíthet erősíteni az immunrendszert és növelni a szervezet ellenálló képességét a fertőzésekkel szemben. Fogyás elősegítése A vizelethajtó hatás miatt a meggy szárának teája segíthet a szervezetben felhalmozódott víz és méreganyagok eltávolításában, ami támogathatja a fogyást és a méregtelenítést. A meggy szár tea elkészítése és fogyasztása A meggy szárából készült tea elkészítése egyszerű Vegyél egy marék szárított meggyszárat. Forralj fel egy liter vizet, majd add hozzá a meggyszárakat. Főzd 10-15 percig, majd hagyd állni további 10 percig. Szűrd le, és fogyaszd melegen vagy hűtve. A meggyszár tea kúraszerű fogyasztása javasolt, mint általában a gyógynövények esetén. Azonban mint minden fitoterápiás kezelés esetén, fontos, hogy konzultálj egy szakképzett fitoterapeutával, különösen, ha meglévő egészségügyi problémáid vannak vagy más gyógyszereket is szedsz. Kattints ide a szakképzett fitoterapeutákhoz! A szerző dr Jung Andrea See author's posts