Barion Pixel

A medvehagyma szezon felmelegedéstől függően március elejétől indul. A tavasz egyik legismertebb vadnövénye a medvehagyma. Most egy különleges medvehagyma receptet hoztam.

Az erdők alját sokszor teljesen ellepi és finom fokhagymaszerű illatával tölti meg.

Ez lehet egy rossz berögződés, de én csak akkor használom, ha szezonja van. Majdnem minden évben szedek töménytelen mennyiséget.

Csináltam már belőle medvehagyma pestot, medvehagymás ciabattát, medvehagyma olajat, medvehagyma port és még sorolhatnám.

Virágát is fel szoktam használni, dekorációnak imádom.

medvehagyma szezon

Fermentált medvehagyma bimbó – a medvehagyma szezon különlegessége

A menük írásánál mindig figyelembe veszem az alapanyagok szezonalitását és lokalitását. Tavaly télen nagyon zavart, hogy kevés szezonális alapanyagom volt. Két hetente váltjuk a menüket és nem szoktam a fő alapanyagokat ismételni. Tavalyi problémámból tanulva az idén nyáron nagyon sok zöldséget tettünk el a téli időszakra.

A zöldségek nagy részét fermentáljuk. Ezeket a zöldségeket megpróbáljuk mindig másféle módon tovább feldolgozni. Itt van pár példa: fermentált karalábé fagylalt yuzuval, fermentált csalán-paradicsom saláta, fermentált spárga hab, kombuchával fermentált szilva mousse, kombuchával fermentált sárgabarack jégkrém. A fermentálás teljesen más oldaláról világítja meg az alapanyagokat, ezeket az ízeket próbáljuk meg a fermentálás jótékony hatásaival előnybe helyezni.

Ebben az évben egy új dolgot akarok belőle kipróbálni, amit már sok helyen láttam, mégpedig a fermentált medvehagyma bimbót.

A fermentált dolgokat imádom, nagyon finomak, egészségesek és különlegesek.

Ezt a fermentált medvehagyma bimbót úgy kell elképzelni, hogy a ki nem nyílt virágokat leszedjük majd 2 %-os sóoldatos vízben, fűszerekkel szobahőmérsékleten fermentáljuk.

A medvehagyma gyógyhatásai

A medvehagyma szezon fő sztárja gyakorlatilag ugyanazokkal a gyógyhatásokkal rendelkezik, mint a fokhagyma. A medvehagymát gyakran szokták vad fokhagymának is nevezni.

Gyógyhatásai közé tartozik, hogy kedvezően hat a gyomorra, a bélrendszerre. Krónikus hasmenés és szorulás ellen jó hatású, szédülést, fejfájást enyhíti.

Szedésénél oda kell figyelni, mert könnyen összetéveszthető a gyöngyvirággal, ami mérgező. Ennek kevés az esélye, mert a gyöngyvirág jóval később hajt. A biztonság kedvéért úgy tudjuk ellenőrizni, hogy levelét megdörzsöljük, ha hagyma illata van akkor biztos, hogy medvehagymával van dolgunk.

Miután az erdő mélyén szedjük ezt a csodás növényt, ajánlatos odafigyelni a kullancsokra. Én például minden egyes medvehagyma szedésnél összeszedek párat.


Dualszky-Kovács Péter séfDualszky-Kovács Péter tanulmányait a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Vendéglátóipari iskolában kezdte.
2011-ben fejezte be szakmai gyakorlatát a rácalmási Jankovich Kúria Hotel és Étteremben, azóta külföldön dolgozik a gasztronómia világában.

Jelenleg Svájcban séf.
Több helyen is megfordult az évek során és sikerült sokféle formáját megtanulnom a konyhaművészetnek.
Teljesen a főzés szerelmese.

A 2020-as Bocuse d’or szakácsverseny döntőse.
Az elmúlt időben egyre nagyobb hangsúlyt fektet a kifejezetten egészséges ételekre, alapanyagokra.
Világa a fine dining, így alapból különleges ételeket készít, amikbe belevarázsol fermentált dolgokat, kombucha teát vagy éppen az általa szedett gyógynövényeket is.
Így próbálja meg az embereket rávezetni és edukálni az egészséges ételek fontosságára.


 

A szerző