Barion Pixel

A lóhere gyógyhatása elsősorban a benne található fitoösztrogéneknek köszönhető. Rendkívül hatásos a klimax (változó kor) hőhullámainak és egyéb tüneteinek enyhítésére, de alkalmazzák – többek között – pikkelysömör kezelésében is.

A lóhere gyógyhatása

A lóhere, ez a közönséges kis növény úton-útfélen megterem és rendkívüli gyógyerővel rendelkezik.

Lóhere leírása

A hüvelyesek (Leguminosae) családjába tartozó, ehető gyógynövények egyike, finom ízű.

Az Észak-Amerikai indiánok erőt adó zöldségként hasznosították.

Írországban hagyományosnak számít a vörös heréből készült kenyér.

Az őskeresztények a gyógynövényben a szentháromság szimbólumát látták.

A görögök, rómaiak, az orosz népi gyógyítók, de még a kelták is ismerték és tisztelték a gyógyhatását.

Számos helyen ún. zöldtrágya céljára termesztik, mert értékes talajjavító tulajdonságú.

Illatos virágazata bíborpiros, gömb vagy tojás formájú, tömött fejecskét formáz, amely kicsiny szirmok együtteséből áll. Ismert mézelő növényként is, mert a virágok nektarin tartalma, édes íze erőteljesen vonzza a méheket.

lóhere gyógyhatása, lóhere, Trifolium pretense Jelentős gyógynövény. Elsősorban bíborpiros, vöröses virágát gyűjtik. A sötétebb színű virágok értékesebbek, gyógyító hatásuk erősebb.

A növény színének erőteljessége a benne található gyulladásellenes és antioxidáns hatású polifenolok és flavonoidok mennyiségére utal.

Virágait természetes rostok festésére is fel lehet használni, a sárga és a barna árnyalataihoz.

A lóhere gyógyhatása számtalan betegségre

Fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő hatása miatt kiválóan alkalmazható hörghurut, influenza, valamint a torokgyulladást kísérő duzzadt nyirokcsomók esetén. Fertőtlenítő hatása bél kólika és emésztőrendszeri fertőzés, valamint ételmérgezés utáni hasmenés és hányás fellépésekor is érvényesül.

Elősegíti a máj-, epe-, ízületi és reumás bántalmak gyógyulását. Fürdőként alkalmazva, más gyógynövényekkel társítva, hatásos a mozgásszervi gyulladásos megbetegedésekben.

Gazdag forrása a természetes fitoösztrogéneknek, amelyek sok tekintetben hasonlítanak a női nemi hormonokhoz. A növény ennek köszönhetően segít csillapítani a menopauza (változó kor) kellemetlen tüneteit: az álmatlanságot, a hőhullámokat, a nyugatlanságot, a hirtelen rosszulléteket stb.

Elősegíti a szervezet tisztító és méregtelenítő folyamatait. Emiatt felhasználható a különböző tisztító és méregtelenítő kúrákhoz, valamint a bőrbetegségek (kiütések, akne, ekcéma) és a reuma gyógyításában.

Még a pikkelysömör (psoriasis) is eredményesen kezelhető vele. Nyugtató, görcsoldó és vizelethajtó hatása is figyelemre méltó. Egy népi bölcsesség szerint a vöröshere harmonizálja a test funkcióit, és hozzájárul a kiegyensúlyozott energiaszint fenntartásához. Ismert még a virágzatnak a bőr sérüléseire vagy enyhe égésekre, vagy szamárköhögésre történő alkalmazása.

Lóhere a Hagyományos Kínai Orvoslásban

A hagyományos kínai orvoslásban (HKO) a vörösherét köptető, hurutoldó tulajdonsága miatt évszázadok óta használják.

KATTINTS IDE A LÓHERÉHEZ!

A szerző