Barion Pixel

A házi len gyógynövény a lenfélék (Linaceae) családjába tartozó, rostjáért, illetve magjáért kétféle változatban nagyban termesztett, egyéves növény. A rostlen (melyet a rostjáért termesztenek) magjai kicsinyek, viszont a maglen (melyet a magjáért nevelnek) rostjai elfásodottak, fonásra, szövésre nem használhatók. Már a kőkorszak óta használják olaj- és rostnövényként. Az alföldi termőhelyeken a len aratása július elejére-közepére esik. Ennek kapcsán hadd mutassuk be ezt az értékes és sokoldalú gyógynövényt.
Ezt a különleges növényt az ipar is nagyban hasznosítja. Gyógyhatásúnak tekinthető a növény magja és a magból kinyert olaj, valamint az olaj préselés nyomán visszamaradó pogácsa

A házi len gyógynövény magja (különféle formákban) az alábbi betegségek kezelésében használatos:

 1. Hashajtóként is használható, mert a magokban nagy mennyiségben megtalálható növényi nyálka a bélben megduzzad, és így a normális funkciókat újra beindítja. Felhasználási módja: a magot langyos vízben beáztatjuk, és az így keletkezett nyákos folyadékot használjuk a bélhurutos bántalmakra, a bélfalak izgalmi állapotának a csökkentésére bevonóul, gyomornyálkahártya-gyulladás, bélnyálkahártya-gyulladás, valamint diverticulitis (bélgurdély-gyulladás) kezelésére is használhatjuk.
 2. A mag őrleményét pépes borogatóul, kelések, ízületi gyulladás, bőrbetegségek, fekélyek, bőrviszketés, zúzódások kezelésére használják.
 3. Az olaj kipréselése után visszamaradó pogácsát megőrölve szintén borogatónak használják gyulladásos betegségek lelohasztására.
 4. A lenmag használható a mellrák és a vastagbélrák terápiák során is, mivel az ösztrogénhormonokra hat.
 5. Csökkenti a szájszárazság érzetét, ha egy teáskanálnyi lenmagot a szánkba veszünk, és kevés vízzel együtt benntartjuk, rágcsáljuk
 6. Erős csonttápláló hatású, így csontritkulás kezelésére külsőleg masszázsolajként, pakolásként, belsőleg táplálékban elkeverve egyaránt alkalmas.
 7. Az erek falát rugalmasabbá teszi, csökkenti a koleszterin és más káros anyagok beépülését.
 8. Nyugtatja a száraz, gyulladt veséket, a homoktól vagy a húgysavtól irritált vesemedencéket, húgyutakat.

A lenolaj:

 1. Alapvetően tisztító, méregtelenítő hatású belsőleg alkalmazva.
 2. E mellett belsőleg alkalmazva jó hatással van a pikkelysömörre, mivel két gyógyító hatású vegyületet – eicosapentaensavat és alfa-linolénsavat – is tartalmaz. Egyes tanulmányok szerint ezeknek a savaknak 10-12 g-ja (5-6 teáskanál) segíti a pikkelysömör gyógyulását. Tehető salátákba, vagy fogyasztható magában is.
 3. Külsőleg kiváló bőrápoló hatású szer.

A len gyógynövény energetikai hatása, hogy a szelet csökkenti, a vizet és a tüzet fokozza.

 

A szerző