Barion Pixel
Kövirózsa: milyen jellemzői, gyógyhatásai vannak?

kövirózsa, Sempervivum tectorum

Kövirózsa történetek

A képen látható kövirózsát (Sempervivum tectorum) még a nagyapám hozta a hollókői vár romos faláról, az 1930-as években. Akkor még nem volt védett, mint ahogy ma védett minden vadon élő példánya. Emberöltőn át egy nógrádszakali kőkerítés tetejét díszítette tízmétereken át. Onnét tinédzser koromban vittem a pestszentimrei kertünkbe. Végül ide került aztán Szécsénybe, kb. 20 éve.

A kövirózsa, a túlélő művész

A kövirózsa (Sempervivum sp.) minden napfényes helyen megél.
Évtizedekkel ezelőtt Budapesten az Ó utcában gázrobbanás döntött félig romba egy lakóházat. Évtizeden át gazdátlan kísértet-házként állt, én pedig gyakorta haladtam el mellette.
Mindig megnéztem az első emeleti növényekkel telezsúfolt erkélyt, hogy bírják a növények?
Már az első évben kiszáradtak az egynyári növények, majd a nagy földlabdás muskátlik, aztán a dézsás tuják. Évekig bírták a törpecserjék, talán erika és valamelyik kakukkfű lehetett.
Sok év után adta meg magát a falra kúszó borostyán. Közel 10 év után csak három versenyző maradt: a bablevelű varjúháj, egy fűféle és a kövirózsa. Elment a fűféle, aztán elment a varjúháj és mikor végre lebontották az épületet, csak a kövirózsa virult egy ládából fél méterre lenyúló ,,szőnyeget” képezve.
kövirózsa, Sempervivum tectorum
Persze régen észrevették már ezt a mindent túlélő képességét. Zsúptetős házakra ültették, hiszen mindent kibír, talán a villámcsapást is. Akkor pedig a villám úgysem fog odacsapni.

Szerepe a népi gyógyításban

Hasonló volt a helyzet a népi gyógyításban is. Idősebbek az öregedő bőrön előforduló bajok és elváltozások kezelésére használták – mint Indiában az aloe nedvét.
Fiatal lányok pedig pattanások ellen, szépítkezésére, bőrmegújításra.
Azóta persze nagyot fordult a világ és növényünk számos gyógyhatását tudományosan is igazolták.
Aki pedig nem hiszi, az járjon utána.

Mottó: Örülj ! Mosolyogj ! Hát élsz !

 

KATTINTS IDE A KÖVIRÓZSA BŐVEBB LEÍRÁSÁÉRT!

 

 

A szerző