Barion Pixel
Kínai jamgyökér
kínai jamgyökér

Milyen fitoterápiában használatos: kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): diosgenin, szaponinok, ásvány, cink, fehérje, kén, mangán, réz, vas, vitamin E
Kínai jamgyökér leírás:

A jamszgyökérfélék (Dioscoreaceae) családjába tartozó, maximum 5 méteres kapaszkodónövény. A jamgyökereknek nagyon sok fajtája létezik. Jobb minőségű talajt igényel, és közepes mennyiségű vizet. Kétlaki. A fő gyökérgumón kívül a levelek hónaljában is hoz kisebb járulékos gumókat, amelyek felhasználhatók szaporításra. Egy átlagos jamsz-gumó belseje lisztes, íze a burgonyáéra hasonlít. Viszonylag jól tárolható. Ásványi anyagokban és vitaminokban gazdag. A nemzetség sok faja haszonnövény, különféle eredetű gumókkal. Ezek formája, színe, íze sokféle. A kínai jamsz kisebb termetű (3 m), és hidegtűrőbb mint a többi jamgyökér fajta, melynek deres szára és nagy szív alakú levelei vannak. Ennek a növénynek a gyökerét Kínában szívesen fogyasztják salátaként, és természetes gyógyszernek tartják.

Betegségek kezelése:

A HKO szerint hagyományosan Qi erősítő növény. Az egyik leggyakrabban használt kínai gyógynövény a HKO-ban. Hat a Lépre és a Vesére. Mint Vese tonizáló növény hormonális hatással bír. Használható impotencia, terméketlenség, ágybavizelés esetén, valamint száraz köhögéskor, nehézlégzéskor, gyakori vizeletürítéskor. Használatos rossz étvágy, krónikus hasmenés, hüvelyváladék esetén is. Orvosi adagja a HKO szerint 9-15 g naponta. Minősége: semleges energia, ami azt jelenti, hogy bár jelentősen erősítő hatása van, de ugyanakkor nem okoz túlmelegedést, így anélkül erősíti a Qi-t, hogy kárt okozna a Yin-ben. Fontos szer Yin Hiányos betegségek esetén. Kínában használják még pajzsmirigy elégtelenség, vesegyulladás, vagy diabétesz (cukorbetegség) esetén is. Ezen kívül a fajnak emésztést elősegítő és étvágygerjesztő hatást is tulajdonítanak, valamint állítólag segít az állandó verejtékezés és a túlságosan erős vizelési inger esetén.

Figyelmeztetés:

A HKO szerint nem alkalmazható Teltség-Forróság, és méreganyagok jelenléte esetén. A HKO szerint mivel Qi erősítő növény, ezért csak átgondoltan szabad szedni, mert indokolatlan esetben pusztán Pangást okozhat.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Kínai jamgyökér szinonímák:

kínai jamszgyökér, jamszgyökér

Latin név: Dioscorea batatas Decne; Dioscorea opposita / Dioscorea oppositae Thunb. / Dioscorea opposite Thunberg

Angol: chinese wild yam; Chinese potato / Chinese yam / Cinnamon vine / Wild yam / Yam / Nepal yam / Barbasco

Japán: ながいも

Kínai: 山药 / 山藥 / 薯蓣

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Shan Yao

Lengyel: Pochrzyn chiński

Német: China jamswurzel; Barbaska jamswurzel; Wasseryams / Yam / Yamswurzel / Yamwurzel

Spanyol: Ñame chino

Svéd: Barbascojams; Sköldpaddsjams; Medicinsk jams

Szlovén: Kitajski krompir

Török: Yamskökü

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE