Barion Pixel
Kínai hernyógomba
kínai hernyógomba

Milyen fitoterápiában használatos: kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): adenozin, adenin, hypoxanthicin, nucleozid, uracil, thymin, uridin, guanidine, timid, 3-deoxyadenozin (cordycepin), ergoszterolperoxid, kloreszteril palmitát, eogoszterol, aminosavak, szterolok, ásványi anyagok, vitaminok; poliszaccharidok, mint például a galactomannan.Kínai hernyógomba leírás:

A gomba főként hernyók élősködőjeként ismeretes, főként az ún. denevér lepke parazitájaként. Mikor a gomba megtámadja a lárvát egy sajátos szimbiózis alakul ki közöttük, melynek végén a gomba felfalja a gazda egész testét és megöli azt. Csak a kitin páncélja marad meg, melyből kinő a gomba. Az egész gomba-lárva-kombinációt orvosi értékéért gyűjtik. Ma már a Cordyceps-et gyakran gabonán termesztik. Az ősi Kínában a cordycepset gyakran kacsasülttel együtt főzték meg, és az így készült gyógyító hatású ételt kizárólag a császár és családja fogyaszthatta. A HKO szerint ízben édes, minősége kissé meleg, és fő gyógyhatása a Tüdő és a Vese meridiánban jelentkezik. A Hepialus armoricanus lárváján lévő gomba teljes egészében felhasználható. A hernyógomba jelentőségét egyesek a ginszengéhez hasonlítják. A kínai népi gyógyászok “csodatévő isteni remekműnek” vagy “az élet meghosszabbítójának” tartják és élő teremtménynek tekintik a Cordyceps gombát.

Betegségek kezelése:

Az immunrendszer sejtjeinek aktiválásával jelentős mértékben hozzájárul az immunitás megerősítéséhez és harmonizálásához, és ezzel egyidejűleg korlátozza az olyan aránytalan immunreakciókat, mint az allergia, vagy az ekcéma. A hernyógomba egyfajta természetes antibiotikumként felveszi a harcot a bektériumokkal és a gombákkal, beleértve a különféle Pneumococcusokat és Streptococcusokat, valamint a Staphylococcus aureust. Feloldja a letapadt nyákot, és gyorsan segít a légúti betegségekben (köhögés, asztma, tbc, légszomj). Stabilizálja a vérnyomást, javítja a vér koleszterin- és cukorszintjét, ezért szív- és érrendszeri rendellenességek, illetve cukorbetegség esetén kifejezetten javasolt a fogyasztása. Stresszellenes hatású, nyugtat, javítja az alvás minőségét, támogatja a memóriát. A sport világában is közkedvelt, mivel javítja a teljesítőképességet, és segít leküzdeni a fáradtságot. Kivonata szteroid hatású (azaz serkenti az izomtömeg növekedését, javítja az állóképességet). Alkalmazható másnaposságra is. A HKO szerint erősíti a Vese yang-ot, erősíti a Tüdőt (légzési nehézségeket enyhít), csillapítja a vérzést és Nyálkát old. Növeli és erősíti a Vese yang funkcióit: gyógyítja a Vese gyengeség jeleként jelentkező ágyéktáji és térdfájdalmat, az impotenciát és növeli a spermaszámot. Általában kacsa-, csirke- vagy disznóhússal sütik meg. Remek élénkítő szer kimerültség és gyenge Vej csi esetén. Csökkenti a rákos daganatok kialakulásának kockázatát, asztma elleni és nyugtató hatású, stimulálja a mellékvesét és antibakteriális hatású. Alkalmazható a Tüdő táplálására, a Vese és az Esszencia erősítésére és köhögés ellen. A HKO szerinti adagolása: 6-9 gramm. A gombát magában vagy gyógyhatású borként készítik el, avagy az epimediummal (szarvaskecskefű), a morinda gyökérrel, vagy a dodder maggal gyógynövény keverékként. Légzési nehézségekre, asztmára általában ginzenggel és dióval használják.

Kínai hernyógomba hol honos:

Főleg 3500-4500 méter magasan, mint például Kína Sichuan, Qinghai és Tibeti részein.

Figyelmeztetés:

A HKO szerint nem alkalmazható külső/felszíni szindrómák esetén.

Jogszabályi védettség: Hazánkban jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) nem védett.

Latin név: Cordyceps sinensis; Cordyceps sinensis (Berkeley) Saccardo

Angol: caterpillar fungus; Caterpillar fungus / Chinese cordyceps / Cordyceps / Summer-plant / Winter worm-summer grass / Winter-worm

Francia: Cordyceps / Cordyceps de chine

Holland: Cordyceps / Rupsendoder

Kínai: 冬虫夏草 / 虫草(冬虫夏草) / 蟲草

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Dong Chong Xia Cao; Tung Csung Hszia Cang

Svéd: Kinesisk larvklubba

Források:

nincs

nincs

Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9

VITAE KLUBMAGAZIN, 2012/3, Vladimír Vonásek: Csoda a gombák birodalmából


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE