Barion Pixel
Kínai angyalgyökér
kínai angyalgyökér

Milyen fitoterápiában használatos: kínai

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): adenin, alanine, alumínium, angelikasav, arginin, aszkorbinsav, aszparaginsav, bergaptén, béta-karotin, cink, cukor, cukrok, fehérje, fenilalanin, flavonoid, fólsav, foszfor, fruktóz, furanokumarin, glicin, glikozidok, glutaminsav, glükóz, hamu, hisztidin, illóolaj, izoleucin, kalcium, kálium, karvakrol, keményítő, kobalt, kolin, króm, kumarin, leucin, lizin, magnézium, mangán, metionin, nátrium, ón, palmitinsav, poliszacharid, prolin, réz, szacharóz, szálak, szelén, szénhidrát, szerin, szeszkviterpének, szilícium, sztearinsav, szterol, szukcinsav, terpének, tirozin, treonin, triptofán, umbelliferon, uracil, valin, vas, vitamin A, vitamin B1, vitamin B12, vitamin B2, vitamin B3, vitamin B5, vitamin B8, vitamin B9, vitamin E, víz, zsír

Mely részét gyűjtik: gyökér

Kínai angyalgyökér leírás:

Maximum 2 méter magas, évelő növény, melynek világoszöld vagy sárgás virágzata és sárga termései vannak. Kínában, Koreában és Japánban honos, illatos gyógynövény. Hírneve a ginzengét közelíti: a legfőbb, “minden célra alkalmas” női erősítő gyógynövénynek tekintik. Íze Édes és Csípős, jellege Meleg. Az érintett meridián csatornák: a Máj, a Szív és a Lép.

Betegségek kezelése:

Elnevezése “nők ginzengje” utal a felhasználására. A HKO szerint alkalmas szinte minden nőgyógyászati panasz kezelésére – a szabálytalan menstruációtól a hormonális változások által okozott menopauzális tünetekig. Ezek megelőzik a görcsöket, gátolják a véralvadást, ellazítják a hajszálereket. Kiegyensúlyozza az ösztrogén-aktivitást. Erős hatást gyakorol a Vérre (és mint ismeretes a HKO szerint a nők életét a Vér minősége befolyásolja). Hat a Qi-re is, tehát nem csak vér tápláló, hanem Vér szabályozó is. Sok női ivarszervi megbetegedés esetén nyújt segítséget. Kínai neve (” visszatérés állapota”) sugallja a normális, rendes menstruációs ciklusokhoz való visszatérést. Az egyik leggyakrabban használt élénkítő gyógynövény. Élénkíti a Vér-t, ennélfogva használják mellkasi és traumás fájdalmak esetén. Nedvesíti is a Vért, ezért Szárazság okozta székrekedés, száraz haj és bőr esetén alkalmazható. Ajánlott a malária, a köhögés, a Qi ellentétes irányú áramlása ellen. A gyökér különböző részeinek eltérő hatást tulajdonítanak: a legalsó része képes leginkább a vér mozgatására, a felső része, más szóval a “feje” erős élénkítőszerként használható. Más tonizáló növényekkel együtt gyakran használják gyógynövényborokban a vitalitás fokozására. Szokásos adagolása 3-12 gramm.

Kínai angyalgyökér hol honos:

Kína és Japán

Figyelmeztetés:

Várandósság alatt, hasmenés és hasi teltségérzés esetén kerülendő.

Összetéveszthető:

Nem szabad összetéveszteni az erdei angyalgyökérrel (Angelica sylvestris), vagy az orvosi angyalgyökérrel (Angelica archangelica). Mivel rengeteg ernyősvirágú gyógynövény létezik, ezért még tapasztalt gyógynövénygyűjtőknél is problémát okozhat a beazonosításuk. Már előfordult, hogy az alkalmanként embermagasságúra megnőtt angyalgyökeret összetévesztették a rendkívül mérgező hatású csomorikával (bürök – Conium maculatum). Ezért ne szedjék egyedül ezt a növényt, még akkor sem, ha ismerik azt! Előny: Kínában, és Japánban fordul elő, ott gyűjthető!:)

Jogszabályi védettség: A 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet szerint a felemás angyalgyökér – Angelica heterocarpa, az Európai Közösségben természetvédelmi szempontból jelentős növényfajnak minősül. A 13/2001. (V. 9.) KöM rendelet a réti angyalgyökeret (Angelica palustris) továbbá a fokozottan védett fajok közé sorolja, melynek természetvédelmi értéke 100.000 Ft.

Kínai angyalgyökér szinonímák:

nők ginzengje

Latin név: Angelica sinensis, Angelica polymorpha var. sinensis

Angol: Chinese angelica / Dang / Dang gui / Dang Quai / Dang-gui / Don Quai / Dong quai / Female ginseng / Tangkuei / Tangkuei root

Finn:Kiinanväinönputki

Francia: Angélique chinoise / Dong quai

Holland: Chinese Engelwortel / Engelwortel

Kínai: 当归 / 當歸

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): Dong Quai; Dang Gui; Tang Kuj; dang gui / dong gui / dong quai / tang kuei / tang kwei

Német: Chines Engelwurz / Chinesische Angelikawurzel / Chinesische Engelwurz

Norvég: Dong quai, Kinesisk kvann, Kinakvann / Kinesisk angelika / Kvinnens ginseng

Orosz: Дудник разнообразный разн.китайский / Дягиль китайский

Portugál Brazil: Dong-quai

Svéd: Dong quai / Kinakvanne / Kinesisk angelika / Kinesisk angelikarot

Török: Melekotu (Çin)

Források:

nincs

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0
Stefan Chmelik: A kínai gyógynövények titkai; Illia & Co. Kiadó, 2008, ISBN 978 963 9769 08 3
Penelope Ody: Titok nélkül: Kínai gyógynövények; Scolar Kiadó, 2007; ISBN 978 963 9534 91 9
A természet füvészkertje; Reader’s Digest Kiadó Kft. , Budapest, 2003; ISBN 963 9562 01 7
Barbara és Peter Theiss: Erdők, mezők patikája, Microtrade Kft., Eger, 1989, ISBN 963-85035-0-5


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE