Barion Pixel
Kálmos
kálmos

Milyen fitoterápiában használatos: nyugati

Hatóanyag (az ezidáig felfedezett): 1-3 % illóolaj, nyálka, cseranyag, keményítő, keserű glikozida

Mely részét gyűjtik: gyökér, gyökértörzs, kivételesen: levél. A kálmos gyökértörzsét kell gyűjteni. Az iszapból kiásott gyökértörzset gondosan meg kell tisztítani a levelektől, levélmaradványoktól, gyökerektől, korhadt részektől, valamint az iszaptól; egy részüket kérgüktől is meg kell hámozni.

Kálmos leírás:

A kontyvirágfélék (Araceae) családjába tartozó, maximum egy méter magas, évelő növény. Jellemzője: nádszerű levelek, buzogány formájú torzsavirágzat. Kedveli a napfényt. Levele a kardvirághoz is hasonlítható. Egyes nézetek szerint a török kultúrkör hozta magával és honosította meg a Kárpát-medencében. Főzhetjük szirupban rágcsálás céljára. Alkalmazhatjuk főzetét, tinktúráját, illóolaját külső és belső használatra. A nyers gyöktörzset is hasonló módon használhatjuk fel.

Betegségek kezelése:

Gyökerének emésztésserkentő, tonizáló-, étvágygerjesztő, szélhajtó és lázcsillapító hatása van, s állítólag afrodiziákumként is hatékony. Fertőtlenítő hatása miatt főzete, higított tinktúrája, olaja alkalmassá teszi a szájüregi fertőzések, a torok- és tüszős mandulagyulladás kezelésére öbögető, vagy gargalizálószer formájában. Már olajának illata is étvágygerjesztő hatású, fokozza az emésztőnedvek termelődését, bár tömény alkalmazása inkább kerülendő émelyítő hatása miatt. Gyomorrontás, ételmérgezés esetén kiváló. Fokozza és hatékonyabbá teszi a gyomorsavtermelést. Édesgyökérrel együtt alkalmazva megtisztítja a gyomorfalat a lerakódásoktól, és hányingert gerjeszt. Általános anyagcsere-fokozó az egész szervezetre nézve. A malária gyógyítására a kinin mellett a kálmosgyökér főzetét adják. A máj és a lép szöveteiben lerakódott mérgeket, zsírokat a vér melegítésével és keserű ízével távozásra készteti, ezért a zsírmáj és a lépmegnagyobbodás ellenszere. Tisztítja a nyirokrendszert, fertőtleníti a nyiroknedveket. Tisztítja a vese szűrőrendszerét, oldja a deréktáji stresszt és a vesegörcsöt, ezzel gátolja a ciszták képződését és a vesekövek kialakulását. Kiegyensúlyozza a labilis idegrendszert, nyugtatja a görcsös, rángó mozgásokat. Javítja a memóriát. Epilepszia, ájulás, idegi elgyengülés, funkcionális bénulás, tompa észjárás esetén javasolt az olaját, pépes masszáját homlokra kenni, főzetét elfogyasztani.

Kálmos hol honos:

Kelet-Ázsia, de a Föld más régióiba is behurcolták, így Közép-Európába is. Magyarországon szintén nem őshonos, de megterem.

Figyelmeztetés:

Magas dózisban veszélyes, mámoros, bódult állapotot válthat ki. Egyes szakirodalmi források szerint abortív, azaz magzatelhajtó hatással is rendelkezi, ezért váranadós nők inkább ne alkalmazzák. Nyombélfekély esetén ellenjavallt. Kerülendő továbbá tűztúlsúly, fekélyek, gyulladások, égő érzések esetén is.

Termőhelye:

Európában, Ázsiában, Afrikában és Amerikában is előfordul a meleg, jó vízellátású, vízparti, ártéri, mocsaras, nádas területeken.

Összetéveszthető:

A kálmos levele a gyökértözséhez hasonló illatú; gyűjtőhelyének felkutatása ennek alapján könnyű, mert semmiféle más hasonló levelű vízinövény levele nem illatos.

Jogszabályi védettség: Hazánkban a kálmos (Acorus calamus) jogszabályilag (13/2001 (V. 9.) KÖM rendelet) védett, természetvédelmi értéke 5.000 Ft. Ez alól kivételt jelent a gyógyászati célra feldolgozott származéka.

Mikor gyűjtik:

Begyűjtésére a legideálisabb időszak az Oroszlán újhold időszaka. Az iszapból kiásott gyökértörzset gondosan meg kell tisztítani a levelektől, levélmaradványoktól, gyökerektől, korhadt részektől, valamint az iszaptól. Egy részüket kérgüktől is meg kell hámozni. Darabolva szárítsuk, ezután esetleg porítsuk. Gyökértörzse májustól szeptemberig gyűjthető. Beszáradási aránya: 3,5:1.

Kálmos szinonímák:

orvosi kálmos, bécsisás, kálmosgyökér, orvosikálmos

Latin név: Acorus calamus Linne / Acorus aromaticus Lam. / Acorus vulgaris Simk. / Calamus aromaticus

Angol: Sweet flag / Calamus / Cinnamon sedge / European sweetflag / Flag iris / Flagroot / Myrtle flag / Myrtle grass / Myrtle sedge / Singer’s root / Sweet calamus / Sweet cane / Sweet myrtle / Sweet root / Sweet rush / Sweet sedge / Vacha / Variegated flag iris

Finn:Rohtokalmojuuri / Kalmanjuuri / Kalmojuuri

Francia: Acore odorant / Acore calame / Acore / Acore odorant ou vrai / Acore roseau / Acore vrai / Acorus aromatique / Belle-angélique / Jonc odorant / Radote / Roseau odorant

Holland: Kalmoes / Echte kalmoes / Kalmoessoort

Ír: Feileastram cumhra

Izraeli:קלמוס

Japán: ショウブ / しょうぶ

Kínai: 菖蒲 / 水菖蒲

Kinai (Pinyin fonetikus átírás): shui chang pu

Lengyel: Tatarak zwyczajny / Tatarak pospolity

Német: Kalmus / Ackermann / Ackerwurz / Bajonettstangen / Brustwurz / Deutscher ingwer / Deutscher zitwer / Echter kalmus / Europäischer kalmus / Indische kalmus / Kalamus / Kalmuswürze / Karmsen / Magenwurz / Magenwurzel / Zitwer

Norvég: Kalmusrot / Kalmerot / Mjølkerot / Tobakksrot

Olasz: Calamo aromatico / Acorus calamus / Calamo

Orosz: Аир обыкнове́нный / Аир болотный / Аир боло́тный / Аир европейский / Аир обыкновенный / Аир тростнико́вый / И́рный ко́рень

Perzsa: اگیر ترکی

Portugál: Açoro

Portugál Brazil: Cálamo aromático

Spanyol: Calamo aromático / Acoro aromático / Acoro verdadero / Acorus calamus

Svéd: Kalmus / Kalmusrot

Szlovák: Puškvorec obyčajný

Szlovén: Kolmež / Kolmež pravi / Pravi kolmež

Török: Egrikökü

Források:

Rápóti-Romváry: Gyógyító növények 181. o., Medicina Könyvkiadó Rt., Budapest, 1999, ISBN 963 242 594 92

dr. Kmeth Sándor: Herbárium, Javasgyógyász Egyesület, Szeged, 2013, ISBN 978 963 85810 82

Dr. Hans W. Kothe: 1000 gyógynövény; Pécsi Direkt Kft. Alexandra Kiadója, 2008, ISBN 978 963 370 565 0

Franz Eugen Köhler, Köhler’s Medizinal-Pflanzen, 1897, Vol.I / Flora Danica Hft. 20, Tab. 1158 / Carl Axel Magnus Lindman: Bilder ur Nordens Flora; Tavl. 421 / Prof. Dr. Thomé, Otto Wilhelm: Flora von Deutschland, Österreich und der Schweiz Band 1 Tafel 42 / Jan Kops: Flora Batava 7.Deel, Tafel 528


VISSZA A GYÓGYNÖVÉNYKERESŐBE