Barion Pixel
A júdásfülegomba egy ehető gyógygomba, mely a kiskertben is megtalálható. Egész évben láthatjuk elhalt fákon ezt a jellegzetes piroskás gombát, de tavasszal több van belőlük.

júdásfülegomba

Júdásfülegomba – bodzafa paradicsomkarón

Imádja a fekete bodzát, valamikor bodzafagombának is hívták, mert azon a leggyakoribb, de megtalálható elhalt bükkfán, nyárfán és akácon is.
Csodálatos latin neve van, Auricularia auricula-judae, azaz júdásfülegomba, mely név a hagyomány szerint Júdás szomorú sorsára utal.
Egyéb régi nevei: fafülgomba, erdő füle, barátfüle gomba.
Ehető, a kucsmagombákhoz hasonlóan készíthető el. Kínában 1500 éve termesztik! 1997-es adatok szerint évi 485.000 tonnát /!/ termesztettek ebből és közeli rokonaiból (Auricularia ssp.).

A júdásfülegomba fő hatóanyagai

Egy kis molekulájú véralvadásgátló anyag, immunstimuláns poliszacharidok, béta-karotin, stb. Kizárólag a nyers gombában tejoltó enzim is van.

Fő hatásai

Gyulladáscsökkentő (hűsítő) hatású, immun stimuláns, véralvadásgátló, vérkeringésjavító stb.

A júdásfülegomba alkalmazás módjai

A nyers gombát összetörve alkalmazzák külsőleg. Présnedvét belsőleg is alkalmazzák.
A szárított termőtestből teát készítenek. Éjszakára beáztatják a szárított gombát, reggel 2-3 órán át forró vízben párolják, majd a leszűrt, ízesített /cukrozott/ teát isszák vagy helyileg alkalmazzák.
Napi adagja 3-15 g szárítmányból készített 2 csészényi tea.
Gyakoribb felhasználás módok:
– Általában gyulladások ellen alkalmazzák, pl. főleg torokgyulladásra, szemgyulladásra, stb. a legkülönfélébb módokon, mert mind az összetört nyers gombának, mind présnedvének és teájának is észrevehető hűsítő hatása van. Egyes régi európai patikákban ,,Fungus sambuci”, azaz ,,bodza-gomba” néven valaha forgalmazták a száraz termőtestet, melyet szemgyulladás kezelésére alkalmaztak.
– Általános keringésjavitónak, sőt vízkór (szívelégtelenség) ellen is alkalmazták, talán nem véletlenül, hiszen antitrombotikus, véralvadásgátló anyagot találtak benne, valamint igazoltan csökkenti a vér koleszterin-és triglicerid szintjét is.
Véralvadásgátlók, vérhigítók szedése esetén alkalmazása ellenjavallt, szigorúan tilos!

Ritkább felhasználás mód

Gunda Béla a Kárpátokban végzett, tejoltó anyagokkal kapcsolatos néprajzi gyűjtőútja során (1960-as évek eleje) az alábbi tejoltó receptet jegyezte le a Hargitán: a friss gombát kevés vízben egy hétig áztatják, majd kipréselik és ezzel a lével oltják a juhtejet.
A már egyszer kiszáradt gomba hatástalan!

Egyéb lehetőségek

júdásfülegomba
Hazai gyógygombás irodalom
Akit érdekel a téma vagy gyógycélokra szeretné a gombát használni, az mindenképpen tanulmányozza az ajánlott irodalmat!
Aki nem gyakorló gombavizsgáló szakellenőr (piaci gombavizsgáló) és túlságosan magabiztos a gombákkal kapcsolatban, forgassa Rimóczi tanár úr 11 kötetes, hazai gombákat bemutató könyvsorozatát. Meg fog szeppenni, mert 4-5 kötet után már nem fogja tudni, hol is tart.
júdásfülegomba
Ezekben a forrásokban számos egyéb elkészítés módot is megtalál, valamint ezen gomba minimum 30 /!/ egyéb betegségre való alkalmazásáról is olvashat.
A mottó: Mosolyogj ! Örülj ! Hát élsz !

A szerző