Barion Pixel

Az izsóp hatása igen sokoldalú.

Nagyobb dísznövénykertészetekben kapható az izsóp nevű gyógynövény, mely kerti fűszerként is kiváló. Használható húsokhoz, de vegetariánus étkekhez is. Egy régi gyógyhatással bíró növényről van szó, mely az emésztési problémáktól a depresszióig sok mindenre jó. Olvasd el, hogy mire használható, és szerezz be egy cseréppel te is az otthonodba!

izsop2

Az ajakosvirágúak (Labiatae) családjába tartozó a Földközi-tenger vidékéről és Nyugat-Ázsiából származó, nálunk nagyban termesztett, illatos félcserje. Legfeljebb 60 cm magas cserje, aromás illatú, lándzsa alakú levelekkel. A virágok 7-9-esével álörvökban állnak, fehér, kék vagy piros színűek; július-augusztusban nyílnak. Termése makkocska.

A virágból desztilláció útján sötétsárga, keserű és fűszeres ízű illóolajat nyernek, amelynek illata a varádicséra emlékeztet.

Történelmi növény

A növényt szokás “a bibliai fertőtlenítőként is említeni, mivel a Zsoltárok könyve (51:9) azt mondja: “Tisztíts meg engem izsóppal, és én tiszta leszek.” Az ószövetség papjai 2500 évvel ezelőtt az erős illatú izsópot templomok vagy az istentisztelet más helyiségeinek a tisztítására használták. Néhányan úgy vélik, hogy a kérdéses növény valójában az Origanum syriacum, a szír izsóp.

A görögök köhögésre, légszomjra írták elő (Dioszkoridész).

Hildegard von Bingen herbalista szent rendfőnöknő “szomorúság”-ra, depresszióra ajánlotta, valamint a “tüdő tisztítására”.

A XVII. századi angol herbalista Nicholas Culpeper Dioszkoridész-hez hasonlóan mellkasi betegségek gyógyítására rendeli alkalmazni.

Izsóp a kertben

Aki méheket szeretne a kertjében az ültessen izsópot. A növény alkalmas a szőlő illatanyagainak növelésére és a káposzta hozamának fokozására is, mint köztes vetemény. A napos, száraz helyeket kedveli.

Főbb betegségek, melyek izsóppal kezelhetőek

Izsóp hatása az emésztésre

Kitűnő szer az emésztőtraktus megnyugtatására. Felhasználhatjuk puffadás, teltségérzet és kólika esetén.

Izsóp hatása tüdő, légutak, fertőzések kezelésére

Hörgőgyulladás és erős nyálkaképződéssel járó légúti fertőzések, valamint torok- és foggyulladás kezelésére alkalmazzuk. Légcsőhurut, tüdőbetegség, asztma, izzadás, étvágytalanság, felfúvódás, vizenyő, csúz, bélféreg, seb- és szájgyulladás esetén is alkalmazható. Az izsóptea tartalmaz egy MAR-10-nek nevezett vegyületet. A kutatások szerint ez a vegyület gátolja a HIV terjedését, miközben az egészséges sejteket nem pusztítja. Gátolja az ajak- és nemi szervi herpeszes fertőzéseket. Gombaölő szerként is ismeretes. Egyes szakirodalmi adatok szerint az izsóp alkalmasa mentruációs zavarok kezelésére is. Sérülések, zúzódások és hegek kezelésében is hatásos.

Életválság, haláltól való szorogás kezelése (depressziós tünetegyüttes)

Fontos leszögezni, hogy nincs 2 egyforma depresszió. Mélyen a gyökeréig le kell ásnunk, hogy mitől fél, szorong a páciens és hogy milyen tudatalatti rejtett félelmek munkálnak benne. Ezeket a kérédseket őszintén fel kell tenni, és a lehető legőszintébben szükséges válaszolni rá. Képzett terapeuta segíthet a mély okok feltárásában.

Az izsóp hatása elsősorban az életválságszerű depressziós tüneteknél mutatkozik meg és bátran egészíthetjük ki az ilyen jellegű szorogásos tünetegyüttes esetében a citromfűvel.

Az ilyen életválságszerű tünetegyüttes olyan mély lehet, hogy testi tüneteket is produkálhat. Például végtagfájdalmak, aluszékonyság, szorító mellkasi érzés.

Az izsóp különösen jól hat erősítőszerként kimerülés esetén.

Forrázatának, tinktúrájának alkalomszerű fogyasztása szünteti a szorító mellkasi érzést. Enyhíti a szív körüli ödémát, nyomasztó érzést.

Dr. Kmeth Sándor az izsópot az alábbi lelki / tudati tünetegyüttes esetén rendeli alkalmazni:

Segít az összezavarodott lelkivilágot megnyugtatni, a zavarokat tisztázni, a problémákat rendezni. A fagyos érzelemvilágot felmelegíti, fokozza a szeretet jelenlétét, a melegség érzését. A szellemi munkát végzőknek segít az összpontosításban, a tisztánlátásban, a logikus gondolkodásban.

Különösen alkalmazható olyan szorongásos egyéneknél, akiknél a szorongás fokozott izzadtsággal jár.

Alkalmas az olyan egyéneknél is, akiknél a szorongás fokozott gyomorsavtermeléssel jár (“gyomorideg”).

Izsóp hatása fejbőr kezelésére

Forrázata borogatásként, tinktúrája bedörzsölőként felszámolja a fejbőr ótvaros fertőzését, koszosodását. A hajban élő tetveket, poloskákat elűzi a tinktúrával, aromaolajjal történő rendszeres, alapos bedörzsölés, áztatás.

Az ellenjavallatokról és a figyelmeztetésről olvasd el az IZSÓP GYÓGYNÖVÉNY teljes leírását!

Forrás:

Dr. Kmeth Sándor: Herbárium, Harmadik Évezred Kft., Javasgyógyász Egyesület, Szeged, 2013, ISBN 978-963-85810-8-2

A szerző